fejfájás fogcsikorgatás fogápolás fog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lüktet, szúr, hasogat, a fejfájásnak száz arca és száz oka lehet. Egy orvosi kutatás szerint ugyanis 200 féle fejfájás létezik. A szenvedések egy részét pedig a fogbetegségek okozzák. Igen, a fogaktól is fájhat a fejed!

A németországi münsteri egyetem orvoscsoportja kiderítette, hogy a különböző fejfájásfajták mögött gyakran fogproblémák állnak - a megvizsgáltak 16 százalékának a panaszait arcüregi és foggondok okozták.

Thinkstock
Thinkstock



Ha gyakran fáj a fejed, nagyon fontos, hogy a fogorvosodat is felkeresd, ne csak a háziorvosodhoz menj el a különböző beutalókért. Egy alapos fogdoktori vizsgálat ugyanis hamar kideríti, hogy állhatnak-e ilyen problémák a gyakori vagy erős fájdalmak mögött - fogszuvasodás, fogínygyulladás, rossz harapás. Azt azonban egyelőre még nem tudják az orvosok, hogy a fejfájás oka vagy következménye-e a rossz fogaknak.

A kutatók szerint például a gyakori fogcsikorgatás vagy az állkapcsok szoros összezárása feszítő fejfájást okozhat. A stressz, de más pszichológiai problémák is állhatnak a fogak állandó szorítása mögött, így a fájdalom mögött is. Ez a gond azonban könnyen orvosolható egy összeharapást megakadályozó speciális sín segítségével, amelyet elsősorban éjszaka kell használni, hiszen a csikorgatás és csattogtatás általában az alvással és álmodással is összefüggésben van. Ez a sín természetesen a fogakat is védi, nem csak a fejfájást előzi meg.

A kutatók vizsgálata azt is kiderítette, hogy a rettegett migrén hátterében is gyakran rejtőzik valamilyen szájüregi probléma. Ha sokszor megfeszülnek az arcizmaid vagy az állkapcsod izmai, esetleg van egy lyukas fogad, gyulladt fogínyed, akkor a fejfájás szinte elkerülhetetlen. A migrén azonban nemcsak fogászati probléma! A rendszeres fogorvosi vizsgálat mellett a háziorvosoddal vagy egy specialistával is rendszeresen konzultálnod kell. Íme, egy újabb ok az évenkénti fogászati kontrollra, a fejfájást is okozó foggondok mihamarabbi kiszűrésével rengeteg kellemetlenségtől kímélheted meg magadat.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.