Dugulás-elhárítás házilag, lépésről lépésre - Nincs szükség szerelőre

fürdőszoba dugulás konyha szerelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lefolyók oldalán lerakódó vízkő miatt egy idő után annyira beszűkül a cső, hogy már semmi sem tud átjutni rajta. Ilyenkor jó, ha van egy pumpa kéznél, de nem árt a következő fortélyokkal is tisztában lenni.

Thinkstock
Thinkstock


Dugulás bárhol bekövetkezhet, legyen szó a vécéről, a konyhai lefolyóról vagy a mosdókagylóról. Jó esetben elég egy hagyományos pumpa ahhoz, hogy megszűnjön a dugulás, de előfordulhat, hogy sokkal komolyabb a helyzet, például a lefolyó csöve már olyan szűk a vízkőtől, hogy a pumpa mit sem segít. A többség ilyenkor azonnal szerelőt hív, aki, bár általában maradéktalanul elhárítja a problémát, sok ezer forintot is bezsebel a munkáért. Ha szívesen megspórolnád ezt a pénzt, először próbáld meg az alábbi módon átjárhatóvá tenni a csövet. Csak akkor tárcsázd a szakember számát, ha ezek után sem javul a helyzet.

Praktikák a lefolyócső dugulásának elhárításához

Ha nem folyik le a víz a mosogatóban vagy a mosdókagylóban, és a pumpálás sem segít, akkor néhány házi szerrel próbálkozz. Merd ki a vizet a kagylóból, hogy hozzáférj a lefolyó szájához, majd önts bele közvetlenül egy adag kávézaccot, amit öblíts le egy liter vízzel. Hagyd így egy órán át, hogy a kávézacc kifejthesse a hatását, majd egy óra múlva két liter forró vizet önts utána. Ez segít a lefolyóban lévő lerakódások feloldásában és a kevésbé makacs dugulás elhárításában.

Thinkstock
Thinkstock


Ha komolyabb a baj, és a kávézacc nem oldotta meg a problémát, akkor keress elő sütőport és ecetet - mielőtt azonban bevetnéd ezeket a szereket, gondoskodj róla ismét, hogy nincs víz a kagylóban, és hozzáférsz a lefolyó nyílásához. Sütőporból négy evőkanálnyit tegyél a lefolyóba, majd azonnal önts utána egy deci ecetet. Amikor a két anyag kölcsönhatásba lép, bugyborékoló hang hallatszik majd a lefolyóból. Amint megszűnik a hang, kezdj el forró vizet engedni a csapból, és alaposan mosd át a lefolyót. Ha ez sem válik be, akkor természetesen tanácsos megpróbálkozni az üzletekben kapható, erős duguláselhárító szerekkel.

Csőgörény és a szifon tisztítása

Amennyiben sem a házi szerek, sem pedig a vegyszerek nem válnak be, szerezz be egy úgynevezett csőgörényt. Ez egy drótspirál, ami a legtöbb barkácsáruházban kapható. A csőgörénnyel egészen mélyre tudsz lenyúlni a lefolyóba, és felfelé-lefelé húzogatva megpróbálhatod eltávolítani a csőben összegyűlt szennyeződést. Némi vízkövet is eltávolítasz így, ám az alapos vízkőtelenítést nem váltja ki.

A csőgörény mellett érdemes a kagyló alatt található szifont is ellenőrizned, itt is el tud akadni ugyanis a dugulásért gyakran felelős ételmaradék vagy a lerakódott mosogatószer, a fürdőszobában pedig a haj, a szappan és a különböző kozmetikai szerek. A szifon szétszerelése nem nagy ördöngösség.

Thinkstock
Thinkstock


Mindenekelőtt készíts alá egy vödröt, hogy a kifolyó szennyeződést felfogja. Egyszerűen csavard le a szifon alját - lassan csináld, mert sok víz és szennyeződés zúdul majd a vödörbe -, majd miután eltávolítottad, és a benne lévő víz is kifolyt, gumikesztyűs kézzel bátran nyúlj bele a csőbe, és a végén lévő szennyeződéseket szedd ki. A szifon alját alaposan öblítsd át, és ahogy szétszedted, úgy szereld is össze. Arra viszont figyelj, hogy a tömítőgyűrű a helyére kerüljön, nehogy kifolyjon majd később a víz.

Ha a vécé dugult el

A mosdókagyló vagy a mosogató lefolyójának javításánál már nehezebb a vécé dugulásának házilag történő megszüntetése. Itt ugyanis nem igazán segítenek a házi szerek, és néha a boltokban kapható, erős duguláselhárító termékek is kudarcot vallanak. Itt elsősorban a pumpának lehet esélye vagy a csőgörénynek, ha pedig ezek sem oldják meg a gondot, akkor nincs más hátra, mint szerelőt hívni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.