A lefolyók oldalán lerakódó vízkő miatt egy idő után annyira beszűkül a cső, hogy már semmi sem tud átjutni rajta. Ilyenkor jó, ha van egy pumpa kéznél, de nem árt a következő fortélyokkal is tisztában lenni.

Thinkstock


Dugulás bárhol bekövetkezhet, legyen szó a vécéről, a konyhai lefolyóról vagy a mosdókagylóról. Jó esetben elég egy hagyományos pumpa ahhoz, hogy megszűnjön a dugulás, de előfordulhat, hogy sokkal komolyabb a helyzet, például a lefolyó csöve már olyan szűk a vízkőtől, hogy a pumpa mit sem segít. A többség ilyenkor azonnal szerelőt hív, aki, bár általában maradéktalanul elhárítja a problémát, sok ezer forintot is bezsebel a munkáért. Ha szívesen megspórolnád ezt a pénzt, először próbáld meg az alábbi módon átjárhatóvá tenni a csövet. Csak akkor tárcsázd a szakember számát, ha ezek után sem javul a helyzet.

Praktikák a lefolyócső dugulásának elhárításához

Ha nem folyik le a víz a mosogatóban vagy a mosdókagylóban, és a pumpálás sem segít, akkor néhány házi szerrel próbálkozz. Merd ki a vizet a kagylóból, hogy hozzáférj a lefolyó szájához, majd önts bele közvetlenül egy adag kávézaccot, amit öblíts le egy liter vízzel. Hagyd így egy órán át, hogy a kávézacc kifejthesse a hatását, majd egy óra múlva két liter forró vizet önts utána. Ez segít a lefolyóban lévő lerakódások feloldásában és a kevésbé makacs dugulás elhárításában.

Thinkstock


Ha komolyabb a baj, és a kávézacc nem oldotta meg a problémát, akkor keress elő sütőport és ecetet - mielőtt azonban bevetnéd ezeket a szereket, gondoskodj róla ismét, hogy nincs víz a kagylóban, és hozzáférsz a lefolyó nyílásához. Sütőporból négy evőkanálnyit tegyél a lefolyóba, majd azonnal önts utána egy deci ecetet. Amikor a két anyag kölcsönhatásba lép, bugyborékoló hang hallatszik majd a lefolyóból. Amint megszűnik a hang, kezdj el forró vizet engedni a csapból, és alaposan mosd át a lefolyót. Ha ez sem válik be, akkor természetesen tanácsos megpróbálkozni az üzletekben kapható, erős duguláselhárító szerekkel.

Csőgörény és a szifon tisztítása

Amennyiben sem a házi szerek, sem pedig a vegyszerek nem válnak be, szerezz be egy úgynevezett csőgörényt. Ez egy drótspirál, ami a legtöbb barkácsáruházban kapható. A csőgörénnyel egészen mélyre tudsz lenyúlni a lefolyóba, és felfelé-lefelé húzogatva megpróbálhatod eltávolítani a csőben összegyűlt szennyeződést. Némi vízkövet is eltávolítasz így, ám az alapos vízkőtelenítést nem váltja ki.

A csőgörény mellett érdemes a kagyló alatt található szifont is ellenőrizned, itt is el tud akadni ugyanis a dugulásért gyakran felelős ételmaradék vagy a lerakódott mosogatószer, a fürdőszobában pedig a haj, a szappan és a különböző kozmetikai szerek. A szifon szétszerelése nem nagy ördöngösség.

Thinkstock


Mindenekelőtt készíts alá egy vödröt, hogy a kifolyó szennyeződést felfogja. Egyszerűen csavard le a szifon alját - lassan csináld, mert sok víz és szennyeződés zúdul majd a vödörbe -, majd miután eltávolítottad, és a benne lévő víz is kifolyt, gumikesztyűs kézzel bátran nyúlj bele a csőbe, és a végén lévő szennyeződéseket szedd ki. A szifon alját alaposan öblítsd át, és ahogy szétszedted, úgy szereld is össze. Arra viszont figyelj, hogy a tömítőgyűrű a helyére kerüljön, nehogy kifolyjon majd később a víz.

Ha a vécé dugult el

A mosdókagyló vagy a mosogató lefolyójának javításánál már nehezebb a vécé dugulásának házilag történő megszüntetése. Itt ugyanis nem igazán segítenek a házi szerek, és néha a boltokban kapható, erős duguláselhárító termékek is kudarcot vallanak. Itt elsősorban a pumpának lehet esélye vagy a csőgörénynek, ha pedig ezek sem oldják meg a gondot, akkor nincs más hátra, mint szerelőt hívni.

Tüntesd el végleg a karcolásokat és a foltokat a bútorokról! - Filléres házi praktikákkalhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110829-tuntesd-el-vegleg-a-karcolasokat-es-a-foltokat-a-butorokrol.html Karcmentes, ragyogó tűzhely égésnyomok nélkül - Súrolnod sem kell!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110822-karcmentes-ragyogo-tuzhely-egesnyomok-nelkul-surolnod-sem-kell.html Tükörsima, recsegésmentes parketta egyszerű módszerekkel - Házilag kivitelezhetőekhttp://www.life.hu/hazitunder/csinaldmagad/20110811-tukorsima-recsegesmentes-parketta-6-egyszeru-modszerrel-hazilag-kivitelezhetoek.html Így vedd rá a pasit, hogy részt vállaljon a házimunkában! - Biztos tippek kezelhetetlen férfiakhozhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110811-igy-vedd-ra-a-pasit-hogy-reszt-vallaljon-a-hazimunkaban.html Így lesznek vakítóan fehérek és illatosak a ruhák fehérítő nélkül!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110805-igy-lesznek-vakitoan-feherek-es-illatosak-a-ruhak-feherito-nelkul.html Így lesznek bársonyosan puhák és illatosak a ruhák drága mosószerek és öblítők nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110725-igy-lesznek-barsonyosan-puhak-es-illatosak-ruhak-draga-mososzerek-es.html Láthatatlan tárolók a fürdőszobába - Nálad is megtalálhatók!http://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110721-lathatatlan-tarolok-a-furdoszobaba-nalad-is-megtalalhatok.html