depresszió színésznő Takács Nóra haláleset Merilyn Monroe szépség botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Olyan szép akartam lenni, hogy a férfiak megforduljanak utánam" - mondta egyszer minden idők leghíresebb és talán legirigyeltebb nője, akinek az élete olyan volt, mint egy véget nem érő film. Csak sajnos nem mindig a mulatságos fajtából. Színpadon a csillogó, elbűvölő és roppant titokzatos Miss Marilyn Monroe!
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!
Ha tanácsra van szükséged, írj Nórának a hogyanlegyekjono@gmail.com címre!

Nézz meg még több képet Marilynről! Kattints a képre!

16 éves volt, amikor úgy döntött, hogy otthagyja a gimnáziumot és férjhez megy James Dougherty-hez. A fiú anyja és Marilyn aktuális nevelőanyja jó barátnők voltak, így ismerték meg egymást a fiatalok. Erős bennem a gyanú, hogy Marilyn ekkor már bárkibe képes lett volna beleszeretni, annyira vágyott a figyelemre, a kedvességre, a valahová tartozásra. Mézesheteiket azonban kettévágta a második világháború: Jamesnek be kellett vonulnia a hadseregbe. Amíg férje a fronton szolgált, Marilyn egy hadianyaggyárban dolgozott munkásként.

Bármilyen furcsa, itt indult el világhódító karrierje, ugyanis a hadsereg egyik fotósa éppen arra járt, hogy képsorozatot készítsen a dolgozó nőkről. Mikor meglátta Marilynt, leesett az álla. Egyrészről, mert profikat megszégyenítő természetességgel pózolt a kamera előtt, másrészt azért, mert még sosem látott nőt, aki ennyire szexi lett volna munkás overálban. Marilyn magánélete egyre jobban döcögött, modellkarrierje viszont sikeresen beindult, alig néhány hónap alatt ismert modell lett, majd 1948-ban leszerződött a 20th Century Fox stúdióhoz. Házassága közben teljesen tönkrement, így elvált. Ezután minden figyelmét karrierjének szentelte, gőzerővel azon volt, hogy sikeres, híres, elismert és gazdag legyen. Ha belegondolunk, milyen hányattatott élete volt korábban, könnyű elképzelni, mekkora erővel izzott benne a vágy, hogy elérje álmait.

Forrás: http://hu.wikipedia.org, AFP
Forrás: http://hu.wikipedia.org, AFP

Nézz meg még több képet Marilynről! Kattints a képre!

A sztársághoz vezető út első lépcsőjeként Marilynre változtatta a nevét, ami jobban illett anyja leánykori nevéhez, a Monroe-hoz. 19 évesen kiszőkítette haját, miután ezt tanácsolta neki modellügynökségének igazgatója. Állítólag a szőke kilenc különböző árnyalatát is kipróbálta, hogy eltüntesse természetes, vörösesbarna haját, míg végül egy platinaszőke árnyalat mellett tette le a voksát, ami azóta Marilyn-szőkeként híresült el. Ekkor teremtette kultikus sminkjét is, amitől később sem volt hajlandó megválni: fekete, cicás tusvonal, drámai szempillák és vérvörös ajkak. Ne felejtsük ki persze a bomba alakot és a hófehér, tökéletes bőrt sem, ami szintén védjegyévé vált. Sokszor nyilatkozta, hogy nem szeret napozni, mert kedveli bőre világos tónusát. Arcának sugárzó szépségéről pedig csak annyit árult el titokzatosan, hogy esténként krémek helyett vazelinnel keni a bőrét, így nincs egy ránca sem! Kétségtelenül bombázó volt, és ezt a filmesek is tudták - mégsem kapott nagy vagy komoly szerepeket. Az emberek valahogy csak és kizárólag a szexszimbólum szerepében akarták látni, pedig sokkal nagyobb tehetség volt ennél.


Még több kép galériánkban! Kattints a képre!

"Nem tudom, ki találta fel a magas sarkú cipőt, de minden férfi hálás lehet érte"- mondta Marilyn mosolyogva. Ő volt az a nő, akinek szó szerint minden porcikája csábított: ahogy nézett, ahogy tapintott, ahogy pillantott, és ahogy járt. Olyan kacéran senki sem tudta ringatni magát! Állítólag a cipői sarkát picit megkurtítatta, hogy jobban tudjon riszálni sétálás közben. A szexi Marilyn szerepelt a legelső Playboy magazinban meztelen képeivel 1953-ban, ami hatalmas siker lett, hiszen mindenki kíváncsi volt fedetlen bájaira. Nagyon sokat köszönhet neki az újság, ilyen erős indítással nem is csoda, hogy a Playboy azzá vált, amivé. Nemrégiben felröppent a hír, hogy Hugh Hefner megvette a Marilyn Monroe sírja melletti helyet, hogy oda temessék majd el a halála után. Csak ennyit mondott: "Ki ne akarna az örökkévalóságig Marilyn mellett feküdni?" Ravasz, vén róka...

Forrás: http://hu.wikipedia.org, AFP
Forrás: http://hu.wikipedia.org, AFP

Nézz meg még több képet Marilynről! Kattints a képre!

Nem sokkal később Marilyn 28 évesen viharos sebességgel ismét megházasodott, ezúttal Joe DiMaggióhoz, a híres baseballjátékoshoz ment feleségül. Kapcsolatuk olyan volt, amilyen, nagyon felfokozott és tiszavirág életű, alig 8 hónapig tartott. Együtt nem tudtak élni, külön viszont nagyon szépen. Élete végéig jóban maradtak, sőt a férfi Marilyn halála után még húsz évig küldte a rózsacsokrokat a nő sírjára. Harmadik és egyben utolsó házassága Arthur Miller íróval köttetett 1956-ban, aki kedvéért még a zsidó vallásra is áttért. 4 évig éltek együtt, a sajtó mindvégig csámcsogott rajtuk. Azt harsogták, hogy Marilynnek apakomplexusa van, ezért ment hozzá a jóval idősebb férfihoz. Házasságuk alatt két gyermekük is fogant, ám egyiket sem tudta kihordani. Egyre jobban elhatalmasodott rajta a melankólia, gyógyszereket szedett, sokat ivott, elhanyagolta férjét, órákat késett a forgatásokról és rendszeresen elfelejtette a szövegeit is. Marilyn élete kezdett szétcsúszni, egyre jobban belefáradt a sztársággal járó őrületbe. Miután Arthur elhagyta és elváltak, még jobban úrrá lett rajta a depresszió. Ezekben az években érte el a lelki mélypontot, szakmailag viszont még mindig felfelé száguldott, egyre magasabbra és magasabbra.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Marilyn Joe DiMaggióval és Arthur Millerrel
Még több kép galériánkban!

Romantikus viszonyba keveredett az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökével, illetve annak testvérével is. Nem is lehetett volna másként egyébként. J. F. Kennedy hírhedten nagy szoknyabolond volt, Marilyn meg kissé sem visszafogottan, tulajdonképpen ellihegte neki szülinapi jókívánságát. Mi ez, ha nem felhívás keringőre? A szexi ruháját egyébként kétezer kristállyal díszítették, és olyan szűkre tervezték, hogy ott a helyszínen kellett szó szerint rávarrni a testére. Lehet, nem kapott benne levegőt, azért lihegett. A ruhát egyébként 1999-ben elárverezték, több mint 1 millió dollárért kelt el. Rossznyelvek szerint Marilyn nőkkel is létesített intim viszonyt, történetesen Liz Taylorral volt egy rövid liezonja. Ha igaz, ez már önmagában is botrányosan szenzációs, különösen azért, mert Liz szintén Kennedy szeretője volt. Keveredett tehát minden mindenkivel. Egy biztos, a Marilyn-Kennedy viszonyt sosem tudták tökéletesen bizonyítani. Mint ahogy azt sem tudjuk a mai napig, hogyan is halt meg nem sokkal ezután Marilyn Monroe... Íme, a tények: 1962. augusztus 5-én hajnalban egy rendőr talált rá a már halott, 36 éves nőre a brentwoodi lakásán. A boncolás kimutatta, hogy vérében olyan koncentrációban volt jelen a Nembutal nevű barbiturát, ami legalább nyolc embert meg tudott volna ölni. A bíróság az ügyet azzal zárta, hogy Marilyn Monroe pillanatnyi elmezavarában öngyilkosságot követett el. Ez a mai napig fennálló hivatalos álláspont.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nézz meg még több képet Marilynről! Kattints a képre!

A helyzet azonban nem ilyen tiszta. Ha az lenne, nem kaptak volna szárnyra azon nyomban találgatások és különböző összeesküvés-elméletek. Én magam is úgy látom, hogy valami sántít ebben az egész történetben. Joe DiMaggio, a második férj azt állította, beszélt Marilynnel egy nappal a halála előtt és a színésznő jól volt, jókedvvel beszélt terveiről, depressziónak, halálvágynak nyoma sem volt. A másik furcsaság: az orvosi vizsgálat után megállapították, hogy Marilyn teste tele volt friss zúzódásokkal, kisebb horzsolásokkal, amiket halála előtt szerzett. Logikusan következik a kérdés: honnan kerültek oda azok a foltok? A kérdésre a válasz: nem tudjuk. Az ügyet vizsgáló szakértők "különös" módon elég hanyagul jártak el az ügyben: 6 óra késéssel értek a helyszínre, hüvelykenetet nem vettek a színésznőtől, így nem tudták megállapítani, hogy történt-e nemi erőszak, és még sorolhatnánk. Később rejtélyes módon eltűntek a Marilyn emésztőrendszeréből vett minták, amik azt "bizonyították", hogy Marilyn testében hatalmas mennyiségű barbiturátot találtak. Különös véletlen. Sok - neve elhallgatását kérő - laborban dolgozó informátor állította, hogy szinte színpadias módon voltak szétdobálva a gyógyszeres dobozok Marilyn ágya körül, a színésznő testében pedig alig volt valamennyi barbiturát, hazudik, aki azt mondja, hogy megmérgezte magát. Tehát elég erős a gyanú, hogy valaki bement, megölte, majd mindent szépen úgy rendezett el, hogy a lefizetett rendőrség könnyen megállapíthassa az öngyilkosságot. Kinek van ekkora hatalma? Ki tartja ennyire a kezében a bíróságot, rendőrséget? Lássuk csak, lássuk csak. Igen! J. F. Kennedy, az elnök. Mások is erre a következtetésre jutottak, sokan feltételezték már akkor is, hogy Marilyn ki akart tálalni a sajtónak egy-két disznóságot, amit hallott az ágyban, ezért az elnök, hogy úgy mondjam, gondoskodott az ügyről. Sokan viszont testvérére, Robert Kennedyre gyanakszanak, akivel ugye szintén összeszűrte a levet a színésznő. A halála előtti napon a nő többször kapott rejtélyes hívásokat egy utcai telefonfülkéből. Lenyomozták a számot és kiderült, hogy az Igazságügyi Minisztérium melletti fülkéből jöttek. Mit ad isten, Robert Kennedy volt akkor az igazságügyminiszter, akit többen láttak a fülkében dühödten kiabálni hosszú perceken keresztül. Ki lehetett az? Ki tette el láb alól a színésznőt? Robert vagy John F. Kennedy? Egyikük sem? Egy ámokfutó rajongó? Vagy Marilyn Monroe tényleg öngyilkos lett?

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nézd meg a tragikus sorsú Monroe életét képekben! Kattints a képre!

Vannak olyan titkok az életben, amiről már sosem tudjuk meg a teljes igazságot. Ez is ilyen. Lehet találgatni, gyártani az elméleteket, úgysem jövünk rá. Vannak olyan emberek, akikre mindig emlékezni fogunk. Ő is ilyen. A legtitokzatosabb, legszexisebb, legirigyeltebb része a történelmünknek, aki meztelenül alszik két csepp Chanel parfümmel a nyakán.

Tipp! Marilyn Monroe lett a visszafogott színésznőből! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.