Titanic parmezán Giuseppe Peduzzi James Cameron gorgonzola
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hajószerencsétlenség századik évfordulóján nemcsak a Titanicon utazó olaszokról, de a velük elsüllyedt gasztroremekekről is megemlékeznek Itáliában.

Parmezán, gorgonzola, olívaolaj, vörösbor: az olasz gasztronómia legjobbjai utaztak a Titanicon - nyilatkozta a sajtónak az évforduló alkalmából Gabriele Arlotti gasztrokutató. A korabeli óceánjárók élelmiszerkészleteinek ismerőjeként Arlotti rekonstruálta a Titanic luxuséttermének kínálatát.

Thinkstockphotos
Thinkstockphotos

Segítséget nyújtottak az óceánjáró fennmaradt menükártyái is. Az első osztályú vendégeknek felszolgált ételekhez gyakran használtak parmezánsajtot, erőleveshez vagy vékony szeletekben szolgálva fel. Az értékes parmezánt külön biztosították, a gorgonzolát pedig jegelve tudták konzerválni - hangoztatta Arlotti, aki a Titanicra küldött parmezánformák számát is azonosította.

A Titanic luxuséttermét az Egyesült Államokba emigrált Luigi Gatti vezette. Gatti előnyben részesítette az olasz alapanyagokat és 33 olasz pincért is vitt magával a hajóra, az akkori vendéglátás legjobbjait. Közöttük volt a hét nyelven beszélő Ugo Banfi és Emilio Poggi, aki életét veszítette, de a nadrágzsebében talált pezsgősdugót leszármazottjai a mai napig őrzik az olasz Savonában.

A hajón összesen 40 olasz utazott, közülük két utas maradt életben. Egyikük a kőfaragó, grafikusművész Emilio Portalupi volt, akinek története az olasz sajtó szerint a James Cameron rendezte film főszereplőjét, Jack Dawsont idézi. Huszonnégy évesen halt meg a Titanicon Giuseppe Peduzzi, akinek rokonai az ötvenes években állítottak üres sírt a lombardiai Schignanóban. A sírjára feltett fényképet később ellopták, de a mostani évfordulóra az önkormányzat rekonstruálta Peduzzi vonásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.