A kerti sarkantyúka dekoratív eleme lehet az erkélyednek, ám nem csak dísznek jó: természetes antibiotikum, mely sebgyógyításra, gyulladáscsökkentésre, de még hajápolásra is használható.

Sokféle név, többféle jó tulajdonság

Hívják kapucinusvirágnak, pücülőnek, sárogsarkantyúnak és sarkantyúvirágnak is - bár az utóbbi már egy másik virágot jelöl. Maradva az eredeti nevénél, a kerti sarkantyúka nagyon hasznos és könnyen gondozható növény. Európai elterjedéséért a spanyol hódítóknak lehetünk hálásak, akik Peruból hozták el, mint ismert gyógynövényt. Már akkoriban is felfigyeltek a sarkantyúka csíraölő hatására, amelynek köszönhetően a növény a kerti kártevők elűzésére, de akár az egészség megőrzésére is használható.

Thinkstock

A kerti sarkantyúka előnye továbbá, hogy kezdő kertészek is nevelhetik, hiszen nem igényel különleges gondoskodást - emiatt gyakran a kertek álomvirágának is nevezik. Jótékony hatásai mellett látványnak sem utolsó: piros vagy sárga virágainak és kerek leveleinek köszönhetően akár a kiskertnek, akár az erkélynek méltó dísze lehet.

Természetes antibiotikum C-vitaminnal és vassal

A sarkantyúka minden föld feletti része ehető. Leveleit májustól egészen őszig leszedheted, és megmosva egyszerűen a szendvicsedre vagy a salátádba teheted. Íze picit kesernyés, mustárolaj-tartalma miatt pedig kicsit a mustáréra emlékeztet. A leveleket felaprítva szószokba, mártásokba is keverheted, de akár sarkantyúkás omlettet is készíthetsz. Virága is ugyanígy ehető, íze inkább a retekére hajaz, így sajttálakat, salátákat szoktak díszíteni vele. A virágbimbókat ecetes-sós lében tartósítva akár fűszeres csemegét is készíthetsz.


A növény gyógyhatása viszont csak nyersen fogyasztva érvényesül: növényi antibiotikum-, kálium- és illóolajtartalma jelentős, továbbá vérképző, fertőtlenítő, sebgyógyító és köptető hatású. A magja például olyan antibiotikumot tartalmaz, mely a bélflóra károsítása nélkül öli meg a légzőszervi panaszokat okozó baktériumokat. Kismértékben étvágygerjesztő és hashajtó hatású, de kivonatával a gyulladt bőrt és a korpás fejbőrt is gyógyítják, valamint a hajnövekedésben is segít. A sarkantyúka fogyasztásával még C-vitaminhoz és vashoz is hozzájuthatsz, és egyes húgyúti fertőzések ellen is hatásos.

Thinkstock

Így ültesd és gondozd!

Ha megtetszett a sarkantyúka, akkor éppen időben vagy a nevelgetésével: magjait április közepén kell elvetni. Választhatsz magas vagy alacsony növésű fajták, de virágszínek közül is. A magas növésűek inkább kertbe valók és idővel támasztást igényelnek, az alacsonyabbak viszont akár balkonládába vagy kosárba is ültethetők. Tápanyagban gazdag talajt sem igazán igényel a növény, viszont rendszeres, hozzáértő öntözést igen: a pangó vizet nagyon nem szereti. Nyártól folyamatosan hozza a trombitaalakú, élénk színű virágait, főleg ha közepesen napos helyen tartod.  Egynyári növény, tehát minden évben újra kell ültetni, de sokszor saját magától elszaporodik. Ha nemcsak dísznek szánod, hanem gyógyhatásait is kihasználnád, akkor ne tartsd erősen szmogos erkélyen!Gyönyörű hagymás növények tavaszra, amit a párkányon is nevelhetszhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120403-gyonyoru-hagymas-novenyek-tavaszra-amit-a-parkanyon-is-nevelhetsz.html Filléres házi praktikák, hogy a növényeid egészségesek és dúsan zöldellőek maradjanakhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120403-filleres-hazi-praktikak-hogy-a-novenyeid-egeszsegesek-es-dusan-zoldelloek.html Így neveld az orchideát! - Három gyönyörű növény, amit egyáltalán nem nehéz gondoznihttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120330-igy-neveld-az-orchideat-harom-gyonyoru-noveny-amit-egyaltalan.html Egészséges konyhakert: így ültesd a növényeket, hogy elűzd a kártevőkethttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120329-egeszseges-konyhakert-igy-ultesd-a-novenyeket-hogy-eluzd-a-kartevoket.html Egész nyáron virágzó növények aprócska erkélyekrehttp://www.life.hu/hazitunder/20120326-egesz-nyaron-viragzo-novenyek-aprocska-erkelyekre.html