Egészséges konyhakert: így ültesd a növényeket, hogy elűzd a kártevőket

kártevők a nap cikke növény kert zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár csak egy balkonládányi konyhakerted van, akár egy igazi nagy veteményes, gondolnod kell a kártevők támadására is. A Life.hu természetesen erre is tudja a megoldást - méghozzá a legjobb, kipróbált természetes módszereket!

Csalán a levéltetvek és a gombás fertőzés ellen

Levéltetvek támadták meg a fűszernövényeidet vagy zöldségeidet? Gombás fertőzés ütötte fel a fejét a konyhakertedben? Ne aggódj, főzz a növényeidnek csalánteát! Vágj fel körülbelül egy kiló csalánlevelet, lehetőleg kesztyűben, nehogy megcsípjen, tedd egy nagyobb edénybe vagy öntözőkannába, majd forrázd le 10 liter vízzel. A főzetet rakd ki a napra, hogy a melegben egy kicsit megerjedjen - ez mintegy két hétbe telik -, közben keverd meg minden nap az oldatot. Ha már buborékos és viszonylag sűrű, hígítsd fel tízszer annyi friss vízzel, és permetezd be vele a fertőzött vagy tetves leveleket.

Thinkstock
Thinkstock

Megelőzésre is kiváló a csalán leve. Ha a kártevők már nagyobb kárt okoztak, trágyaként is használhatod a csalánteát. Akár permetezel vele, akár trágyázol, lehetőleg a késő délutáni vagy esti órákban alkalmazd a kezelést, nehogy a nap kiégesse a növényeidet.

Tojáshéjjal a csigák és csúszómászók ellen

Palacsintát vagy süteményt sütsz? Ki ne dobd a tojáshéjakat! Ha ugyanis durvára összetöröd a héjakat, körbeszórod vele a konyhakertedet, és az ágyások közé is terítesz belőle, az éles tojásdarabokon a meztelen és házas csigák nem tudnak átmászni, hogy megrágják a leveleket és a terményt. A tojáshéj sokkal jobb megoldás, mint a különböző, szintetikus irtószerek, hiszen sem a talajt, sem a növényeket nem mérgezi. Eső után azonban újra kell "tojásoznod" a veteményest, mert a víz bemossa a földbe a héjakat.

A csúszómászók ellen magasra emelt ágyásokkal, vagy speciális csigakerítéssel is védekezhetsz. Sőt, ha ismered a mondást, miszerint az ellenségem ellensége a barátom, akkor csalogasd a kertedbe a sündisznókat, a cickányokat és a békákat, akik szívesen elvégzik helyetted a csigairtást, és még jól is laknak.

Tipp! Privát fotókat osztott meg magáról a különc énekesnő! Kattints a galériáért!


Párosíts ügyesen!

A konyhakertben támadó kártevőknek vannak kedvenc növényei, viszont akadnak olyanok is, amelyeket ki nem állhatnak. Ezért ha ügyesen tervezed meg a kiskerted lakóinak elhelyezését, nem kell tartanod a fertőzésektől és a kártékony állatoktól.

Az eper mellé, vagy közé például mindig ültess fokhagymát, ez elűzi az epret gyakran megtámadó szürkepenészt. Penész ellen más növények esetében is hatásos a fokhagyma, ha egy-egy gerezdet szúrsz melléjük a földbe.

Thinkstock
Thinkstock

Ha a burgonyádat szeretnéd megóvni a krumplibogaraktól, ültess a krumpliágyásba néhány tő tormát. A torma íze és illata ugyanis túl erős a sárga-fekete rovaroknak, így ahelyett, hogy letarolnák a burgonyaültetvényedet, messzire elkerülik azt.

A turbolya és a saláta vagy retek közös ültetése a retekfélék, a fejes vagy másféle saláták számára előnyös különösen, az azokat kedvelő levéltetveket ugyanis messze űzi az illatos turbolya.

A bab és más hüvelyesek számára a csombor jelent védelmet: a borsikafűként is ismert növényt ugyanis a babot megtámadó kártevők, például a tetvek, egyáltalán nem találják jószagúnak, így aztán elkerülik, amilyen messze csak lehet.

Ha pedig a gyönyörű, piros paradicsomaidat félted a kártékony levéltetvektől, ültess az ágyásba szép és hasznos sarkantyúvirágot. A narancssárga virágú szépség nemcsak a levéltetvek ellen alkalmazható, hanem a hangyákat, a csigákat és a káposztalepke hernyóit is visszatartja attól az élvezettől, hogy érett paradicsomot lakmározzanak.

A hajdina is jó szoglálatot tesz a kertben: a leveszöldségek mellé ültetve segíti azokat az olyan tápanyagok talajból történő kiválasztásában, amelyek megvédik őket a kukacok, hernyók és földi bolhák támadásától.

A jótékony hatású körömvirágot a káposztafélék mellé érdemes ültetned, utóbbiakat ugyanis megvédi a férgek és rovarok támadásától. Sőt, a körömvirág más konyhanövényeknek is jó barátja, többek között az epret, a burgonyát és a paradicsomot is megóvja a kártevőktől, sőt a vírusoktól is.

Tipp! Nézd meg az idei tavasz legtrendibb cipőit! Kattints a galériáért!


Egész nyáron virágzó növények aprócska erkélyekrehttp://www.life.hu/hazitunder/20120326-egesz-nyaron-viragzo-novenyek-aprocska-erkelyekre.htmlKönnyen gondozható szobanövények, melyeket most szerezz be! - Hamarosan virágokat hoznakhttp://www.life.hu/hazitunder/20120224-konnyen-gondozhato-szobanovenyek-melyeket-most-szerezz-be-hamarosan-viragokat.html5 gyönyörű szobanövény, ami akkor sem hal meg, ha alig locsolodhttp://www.life.hu/hazitunder/20111007-5-gyonyoru-szobanoveny-ami-akkor-sem-hal-meg-ha-alig.htmlPofonegyszerű trükk a rákkeltő anyagok ellen - Ezt a 4 növényt költöztesd a lakásba!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110720-pofonegyszeru-trukk-a-rakkelto-anyagok-ellen-ezt-a-4.htmlImádják a napot! 6 árnyékadó balkonnövény forró erkélyekrehttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110718-imadjak-a-tuzo-napot-6-arnyekado-balkonnoveny-forro-erkelyekre.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.