Gyönyörű hagymás növények tavaszra, amit a párkányon is nevelhetsz

virág tavasz növények gondozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs kerted, de nagyon vágysz a tavasz színeire, illatára és hangulatára? Akkor szerezz be néhány tavaszi hagymás növényt, melyet a párkányon is nevelhetsz! A következők szemet gyönyörködtető virágokkal kápráztatnak el.

A hagymás növények a napfényes tavasz első hírnökei. A színpompás tulipánok, nárciszok, jácintok és krókuszok látványa szívmelengető harmóniát teremt a madarak csicsergésével és a tavaszi szellő frissességével. A hagymások gondozása igazán egyszerű feladat, így nemcsak a kertedet ültetheted tele az illatos szépségekkel, hanem akár cserépben is tarthatod a virágokat. A virágzó hagymások általában jól tűrik a hideget, csak a -5 °C-nál erősebb fagy tehet bennük kárt. Így ha éjszaka nagyon lehűl, ne hagyd a cserepet vagy virágládát a balkonon. Ha mégis elfagynak a bimbók, ne ijedj meg, hamarosan újra szirmot bont, a növényben ugyanis nem okoz kárt a dermesztő hideg.

Thinkstock
Thinkstock

A hagymások gondozása igazán egyszerű, minden körülményt jól viselnek, de óvd őket a szélsőségektől. A földjük mindig legyen nedves, de sose álljanak vízben, és sose száradjon ki a talaj alattuk, mert az halálos veszélyt jelenthet a hagymákra. Éppúgy elviselik a meleget, ahogy a hűvöset, a kemény fagy vagy a tikkasztó hőség azonban nem ideális a számukra. Bár ezek a szépségek félárnyékban érzik jól magukat, a naposabb és árnyékosabb helyeken is elvannak. A tápanyagigényük sem különösen magas, tápoldat nélkül is virulnak, ha a földjük jó minőségű. Persze a külön gondoskodásnak nagyon örülnek, ha rendszeresen tápoldatozod őket, még szebb, színesebb és illatosabb virágokkal köszönik meg a törődést.

A Life.hu tippje

Az elnyílt virágokat mindig vágd le, hogy a tápanyagok szabadon áramoljanak a növényben, a hagymától a levelekig. Így ráadásul hamarabb virágoznak ki újra. A tulipánok, nárciszok virága vázában is sokáig eláll, így bátran készíts belőlük csokrot, de minél hosszabb szárral vágd őket, úgy tovább virulnak.

Tarkabarka tulipán

A tulipánok a legszebb tavaszi virágok közé tartoznak. Nincs olyan árnyalata a szivárványnak, amelyben ne vehetnél belőlük. Sőt, igazi kuriózumok is elérhetőek, mint a tarka vagy a cikcakkos szirmúak. Ha már virágzik a tulipánod, több odafigyelésre van szüksége, mint amikor még csak a leveleit növeszti. Ilyenkor jobban szereti a kellemes meleget, a napsütést, a vizet és a tápanyagokat. A szélsőségektől mindig óvd, hogy még éveken keresztül üde színfoltja legyen az otthonodnak.

Thinkstock
Thinkstock

Napsárga nárcisz

A nárciszok elsősorban kerti virágok, de ez ne ijesszen meg, cserépben is nagyon jól érzik magukat. A napsárga vagy fehér-sárga hagymás virágok gondozása igen egyszerű, ha kezdő kertész vagy, akkor is könnyen boldogulsz velük. A nárciszok jobban szeretik a fényes, napos helyeket, mint az árnyékot, erre ügyelj, amikor helyet keresel a cserepének. A hideget és a meleget is jól tűri, de az állott levegőjű, illetve huzatos helyiségekben már kevésbé boldog. Ez a hagymás gyönyörűség nem igényel túl sok tápanyagot, ahogy vizet sem, elég csak akkor locsolni, ha már szárazabb a cserepében a föld.

Thinkstock
Thinkstock

Jókedvű jácint

Ez a keleti szépség fehérben, kékben, sárgában és pinkben nyílik minden tavaszon, de nemcsak színes virágfürtjeivel melengeti a szívünket, hanem mennyei illatával is. A jácintok a világos és félárnyékos helyeket szeretik, sötétben és árnyékban nem fejlődnek elég szépen. A meleget kevésbé jól tűri, mint a hűvöset, huzatra, szélre alacsony termete miatt nem érzékeny, a légmozgás nem tesz benne kárt. A többi hagymással ellentétben azonban nagyon szereti a vizet, ez persze nem azt jelenti, hogy alakítsd akváriummá a cserepét, de a rendszeres öntözéseknél te is észreveszed majd, hogy gyorsabban szívja fel a vizet, mint például a nárciszok vagy a tulipánok.

Thinkstock
Thinkstock

A Life.hu tippje

Valami különlegességet szeretnél az otthonodba? Válaszd a szőlőjácintot! Ez a szépséges hagymás intenzív illatával és kedves, szőlőformájú, fehér, égkék vagy sötétkék virágaival kényeztet. A világos, hűvösebb helyeken érzi jól magát, igazi vízimádó, a virágföldje mindig legyen enyhén nedves.

Kukucskáló krókusz

Itt a kikelet! Mi kukucskál ki a földből? Természetesen a sárga, kék, fehér, lila és tarka krókuszok. A krókuszok és közeli rokonaik a sáfrányok, nagyon színes és nagyon illatos, dekoratív hagymás növények, sajnos virágaik csak néhány napig virulnak, majd elhervadnak. Nagyon szereti a fényt és a kellemes meleget, az az ideális a számára, ha hetente kétszer locsolod, egyszerre viszont csak kevés vizet önts alá, és inkább a tálkájába, ne közvetlenül a földjét locsold.

Thinkstock
Thinkstock

Filléres házi praktikák, hogy a növényeid egészségesek és dúsan zöldellőek maradjanakhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120403-filleres-hazi-praktikak-hogy-a-novenyeid-egeszsegesek-es-dusan-zoldelloek.htmlÍgy neveld az orchideát! - Három gyönyörű növény, amit egyáltalán nem nehéz gondoznihttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120330-igy-neveld-az-orchideat-harom-gyonyoru-noveny-amit-egyaltalan.htmlEgészséges konyhakert: így ültesd a növényeket, hogy elűzd a kártevőkethttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120329-egeszseges-konyhakert-igy-ultesd-a-novenyeket-hogy-eluzd-a-kartevoket.htmlEgész nyáron virágzó növények aprócska erkélyekrehttp://www.life.hu/hazitunder/20120326-egesz-nyaron-viragzo-novenyek-aprocska-erkelyekre.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.