A wrap sokféle módon felhasználható, mi receptjeinkben a szendvicsek finom, kemény, külső, palacsintaszerű burkolataként használtuk fel. Divatos alapanyag, akár készen is megvásárolható boltban.

A wrap azon hagyományos ételek egyike, melyet gyakorlatilag minden kultúra a magáénak mondhat anélkül, hogy túlozna. Ősi változata megtalálható a spanyol-latin hagyományokban-ők tortillának hívják. A görög-balkáni-közel-keleti kultúrkörben (igen, a nyugati aluljárójában is) pitaként ismerik. Persze van itthon kevésbé ismert elnevezése is, ilyen például a "lavash"-ezt a kifejezést használják rá a perzsák, a grúzok, egyes területeken a törökök vagy a kurdok is.

Thinkstockphotos

Tájegységi jellegzetességtől és persze ízléstől függően majdhogynem végtelen a lehetőségek tárháza, mivel is tölthető meg a wrap. Jellemzően szoktak bele tenni valamilyen húsféleséget vagy halat, emellett zöldséget, salátát és olyan alapanyagot, amitől "jobban csúszik" (különböző szószok).

Maga a wrap elnevezés az Egyesült Államokból ered, az 1980-as években terjedt el és vált általánosan használttá. Az USA kultúrkörében jellemzően a mexikói hagyományok hatására a burrito különböző formáit nevezték wrapnek (a burrito a töltelékekkel teli tortilla elnevezése).

Az kérdéses, hogy melyik gyorsétterem-lánc indította el az újfajta szendvicseket a világhírnév felé, de egészen bizonyos, hogy az 1980-as évektől és az Egyesült Államok területéről indult a modernkori sikertörténet. Egyes feltételezések szerint nem más, mint Bobby Valentine (Boston Red Sox), a népszerű baseball-menedzser találta fel a modern wrapet és először connecticut-i kávézójában szolgálta fel, mások szerint a kaliforniai I Love Juicy gyorsétteremláncé az érdem.