Saláták, melyektől biztosan hízni fogsz!

hizlal elhízás kalóriabevitel saláta receptek Ez Zsír! diétás fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogyókúrázó emberek sok salátát fogyasztanak, mert az alacsony kalóriatartalmú, egészséges és könnyen emészthető -  kivéve ha gyorsétteremben vásárolják, mert akkor kalóriatartalma és emészthetősége felér egy illatozó hamburgerével. Így hiába választod a "diétás" menüt, helyette zsír-, cukor- és kalóriabombát kapsz, melytől ráadásul hamar újra megéhezel.

Az igazi saláta

A gyorséttermi salátákkal ellentétben, melyeknél hiába használnak többféle friss zöldséget, az öntettel mindent elrontanak, az igazi saláta egészséges, finom, tápláló, de alacsony kalóriatartalmú étel, melyet akár vacsorára is nyugodtan megehetsz. Ha teheted, készítsd minél több színes zöldségből, ebben jó szolgálatot tesznek a hagymák, a paprikák, a paradicsom, az uborka - és még sorolhatnánk. A különböző növényi csírák hozzáadásával még vitamindúsabbá teheted őket, és a friss zöldfűszerek is ajánlottak. De nemcsak nyers, hanem párolt vagy grillezett zöldségekből is készíthetsz salátát, így a hüvelyeseket sem kell kihagynod az étrendedből. A sovány húst nem véletlenül adják a legtöbb salátához, laktat, ellát fehérjével, és a leggyakrabban használt csirkemellet pulykával vagy hallal is helyettesíthetjük - persze nem az olajos változattal. Olajra egyébként szükség van a jó salátához, de csak egy kevés olívaolajra, a zöldségekben található jótékony anyagok optimális felszívódása érdekében. A tészta-, sajt- és tojássaláták pedig csak nevükben saláták, a majonézes öntet és a magas kalóriatartalmú hozzávalók cseppet sem diétás étrendbe valók - ahogy a már említett gyorséttermiek sem, nem véletlenül.

Thinkstock
Thinkstock

Csirkés Cézár-saláta

Ez a gusztusos saláta igazi meglepetés: nemcsak finom, hanem tápláló is: 3-500 kalóriát tartalmaz, köszönhetően az olajnak, a sok sajtnak és főleg az öntetnek. Tulajdonképpen sok gyanúsan finom csirkét ehetsz rengeteg sajttal és majonézes öntettel, plusz lelkiismereted megnyugtatásaként néhány salátadarabbal. Fogyni biztosan nem fogsz tőle, ráadásul egy óra múlva ismét megéhezel - a szervezeted valódi tápértékkel rendelkező étkekre vágyik, és tegyük hozzá, jogosan.

Ha ezt az egyébként finom salátát valóban diétás, alacsony kalóriatartalmú formájában élveznéd, akkor egy tálba tépkedj 25 dekagramm friss jégsalátát, keverj hozzá 2 evőkanál light majonézt, fél pohárnyi alacsony zsírtartalmú tejfölt, csak nagyon kevés sajtot, és minimális olaj felhasználásával grillezett vagy sütött natúr csirkemellkockákból 30 dekagrammnyit. Bolondítsd meg a keveréket citromlével, némi sóval, borssal és szárított mustármaggal, majd tedd a hűtőbe. Egy adagnyi belőle így feleannyi kalóriát tartalmaz, mint a gyorséttermi változat, nem kevésbé finom, és még egészséges is.

Ázsiai grillezett csirkemelles saláta

A grillezett csirkemell némi zöldséggel körítve még egészen diétásan hangzik, de mint a legtöbb gyorsétteremben, itt is nagy hangsúlyt fektetnek az ételek ízletességére: tehát a zöldségeket és az elvileg sovány húst megszórják mandulával, esetleg tésztát adnak mellé, s leöntik nagy adag szójaszósszal, amitől ugye "ázsiai" lesz, de még más önteteket is kínálnak mellé. Ezzel hihetetlen adag nátriumot adnak hozzá salátánkhoz, nem is beszélve a kalóriákról és a telített zsírtartalomról.

Ha szereted a keleti ízeket, otthon is készíthetsz ázsiai salátát, amit bátran megehetsz fogyókúra alatt is. 3-4 sárgarépát, egy kisebb kígyóuborkát vágj csíkokra,10 dkg gombát piríts vagy párolj meg, majd póréhagymával és édesköménnyel együtt keverd a salátához. A szószhoz egy diónyi gyömbért kell lereszelned, majd összekeverned citromhéjjal, pici szezámolajjal, valamint apróra vágott chilipaprikával. Az egész salátát keverd készre, és már eheted is, izgalmas, csípős és diétás.

Görög saláta

A paradicsom, az uborka és a hagyma, no meg a friss saláta nagyon egészséges, és ha csak ennyiből állna a görög saláta, nem lenne vele semmi gond. Csakhogy minden újabb hozzávaló plusz kalóriákat is jelent, például a töltött szőlőlevél, az olívabogyó, de főleg a fetasajt, amiből tíz dekagrammnyi már 260 kalóriát ad hozzá. Az öntet, az egészséges olívaolaj nagyon jó tulajdonságokkal bír, de a kalóriaalapú diétásoknak nagyobb mennyiségben nem ajánlott. A választható gyorséttermi öntetek pedig nem állnak meg az olívaolajnál, rengeteg zsírt és cukrot tartalmaznak, és a diétás salátánkat bűnös élvezetté változtatják.

Thinkstock
Thinkstock

Ha nem hagynád ki mégsem az étrendedből, készíts görög salátát otthon: a csirkemellett ne bő olajban süsd, hanem a gyroszos fűszerkeverékes bedörzsölés után grillezd meg. A zöldségekkel nincs gond, még némi olívabogyót is tehetsz bele, de a fetasajt zsírtartalma miatt csak kis mennyiségben ajánlott. Öntetként natúr joghurtot vagy kefírt válasz alapul, melyet fokhagymával, kis sóval-borssal fűszerezz, öntsd a salátára, és kész is vagy. Jóval egészségesebb, mint a gyorséttermi változat, és káros adalékanyagoktól is mentes.

Emellett ha nemcsak fogyni szeretnél, hanem kilóktól függetlenül egészségesen étkezni is, jobban teszed, ha a gyorséttermeket salátástól-menüstől messzire elkerülöd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.