betegség a nap cikke természetes gyógymód menstruáció gyógytea cickafark
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kozmetikumokban bőrnyugtató hatását használják, teája felfázásra, szinte minden női problémára, de akár a sebgyógyításra is kiváló: a csodanövényekről szóló sorozatunkban a cickafark is helyet kapott - nem véletlenül.

Már az ókorban is használták

A közönséges cickafark igen régóta használt gyógynövény: Homérosz írásából kiderül, hogy a trójai harcokban vérző katonák sebeit a segítségével gyógyították, de a növény a kínai kultúrának is szerves része. Az elmúlt évszázadokban előszeretettel alkalmazták fertőtlenítésre, teáját pedig emésztési problémákra, görcsökre, de a népi gyógyászatban még a TBC vagy a tüdőrák ellen is bevált.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Majdnem mindenre jó

A fehér virágú, sok apró levéllel büszkélkedő szívós növény nemcsak bárhol megél, de gyógyhatása is szerteágazó: epe-, máj-rendellenességekre, emésztőrendszeri gyulladásokra, görcsökre, különböző belső és külső vérzésekre, borogatásként sebekre, felrepedezett bőrre használják. A szemészek kötőhártyagyulladásra is ajánlják, de akár egy enyhe megfázáskor is jó szolgálatot tesz - nem is beszélve a női bajokról.

A nők legjobb barátja

Az elismert német füvesasszony, Maria Treben majdhogynem istenítette a cickafarkot, és nem véletlenül: a női medence összes szervére jótékonyan hat, oldja a menstruációs görcsöket, csökkenti az erős vérzést, szabályozza a ciklust, enyhíti a petefészekgyulladást, a felfázás tüneteit, a szülési fájdalmakat, és a ciszták, de még daganatok ellen is hatásos.

Így használd a cickafarkot!

Bár friss hajtásaiból akár főzelék vagy leves is készülhet, szárítva pedig fűszernövényként is használatos, leginkább teaként, borogatáshoz, vagy ülőfürdőkben érdemes alkalmaznod. Mivel hazánkban is megtalálható, védett helyekről vagy a kertedből akár te is begyűjtheted a nyári, napsütéses hónapokban. Teához általában szárított virágzatát használják: egy evőkanálnyit forrázz le egy bögrényi vízzel, és hagyd állni negyed órát. Felfázás vagy más női baj esetén a teaivás hatását fokozhatod, ha a cickafarkot ülőfürdőben is alkalmazod: ehhez a teljes növényt felhasználhatod, de előtte készíts belőle forrázatot, és ezt öntsd a fürdővízhez. Természetesen ha betegséggel küzdesz, a gyógynövényes kúra mellett mindenképpen kérd ki az orvosod tanácsát is, fogamzásgátlót szedőknek, illetve parlagfűallergiával küzdőknek pedig nem minden esetben ajánlott a cickafarktea fogyasztása - erről is az orvos tud bővebb tájékoztatást adni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Feketéné Bokor Katalin fitoterapeuta a cickafark további előnyeiről:

"A cickafark áldásos gyógynövény többféle betegségre, mely egészen kicsi gyermekkortól kezdve alkalmazható. Gyakran hoznak hozzám beteg gyermekeket, akik édesanyjuk nagy bánatára a szépen megterített asztalnál is alig esznek, mert étvágytalanok. A rendszeresen fogyasztott cickafarktea ebben is segít, és málnalevéllel, kökényvirággal keverve az étvágytalanság nyomán jelentkező vérszegénységet is gyógyítja. A cickafarkot általános erősítőnek is ajánljuk, elősegíti a rendszeres anyagcserét, mivel az epe- és májműködésre is jó hatással van. A menstruációs zavarokat is a cickafarkteával lehet megszüntetni. Az idősebb korosztálynak vérnyomáscsökkentésre is
nagyon jó, bár az a tapasztalat, hogy mostanában mind több és több fiatalnál is jelentkezik ez a betegség. Mivel elősegíti a vérkeringést, a tisztítást, így a prosztatabántalmak ellen is ajánlott. Arra azonban figyeljünk, hogy 5-6 heti fogyasztás után tartsunk pár hét szünetet, mielőtt újra elkezdenénk egy kúrát. Többféle cickafarkfűt találhatunk a mezőn, de a fehér virágú 'orvosi' cickafarknak van a legerősebb gyógyító hatása. Ez a fajta azulénes kékolajat is tartalmaz, melyből kenőcsöt készíthetünk a gyulladásos bőr gyógyítására. Itt van a tavasz - ha kirándulni megyünk, keressük e hasznos gyógynövényt, és gyűjtsünk belőle a családunk részére. Ügyeljünk arra, hogy friss virágzásakor szedjük: fentről számítva a levágott szép ernyős virág csak 5-6 cm legyen - a teljes levélzetet, melyet külön gyűjtjük, harminc cm-es magasságban vághatjuk le. Árnyékos helyen szárítsuk."

Tavaszi erősítés csalánnalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130411-gyogynovenyek-es-egeszseg-tavaszi-erosites-csalannal.htmlKerti sarkantyúka: a természetes antibiotikumhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130423-kerti-sarkantyuka-az-egyik-legjobb-termeszetes-antibiotikum.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.