a nap cikke Anglia utazás szórakozás program szabadidő Stonehenge
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár számos elmélet létezik arra nézve, hogy mi célt szolgálhatott Anglia leghíresebb megalitikus építménye, biztosat még mindig nem tudunk Stonehenge múltjáról. A jelene azonban turistaszemmel is érdekes...

Obszervatórium?

Június 20-án este tömegek lepik el a Stonehenge-i kőkör területén kialakított szabadtéri múzeumot, hogy ezen a misztikus helyen töltsék a nyári napfordulót. A legnépszerűbb elmélet szerint ugyanis a kőkör nem más, mint egy ősi csillagászati obszervatórium - ezt látszik igazolni az is, hogy Stonehenge sarokköve egybeesik azzal a vonallal, ahol a nyári napforduló idején felkel a nap. 1963-ban Gerald Hawkins amerikai csillagász hosszú cikkben elemezte a kőkör csillagászati jelentőségét, és arra a következtetésre jutott, hogy minden egyes kőnek, és a körülöttük található töltés mentén elhelyezkedő Aubrey-lyukaknak is jelentősége van a különféle csillagászati jelenségek, például a nap- és holdfogyatkozások előrejelzése szempontjából. Azóta több számítás is igazolta ezt az elméletet. A napforduló idején azonban nem a tudományos magyarázatok számítanak, hanem a semmihez sem hasonlítható hangulat - nem kell különösebben érdeklődnöd a csillagászat iránt ahhoz, hogy téged is magával ragadjon a közös napfelkelte-nézés élménye.


Forrás: AFP
Forrás: AFP


Gyógyító templom?

A Salisbury síkságon elhelyezkedő kőkör építése több szakaszban történt, és egyes fázisai között akár ezer év is eltelhetett. A kör alakú árok datálódik a legkorábbra, i. e. 3100 körülre, és ebben az időben ásták a felfedezőjüktől elnevezett Aubrey-lyukakat is. A második fázisban, i. e. 2100 körül 80, egyenként 4 tonna súlyú granulitoszlopot állítottak fel két bezáratlan, koncentrikus kör formájában. A köveket Walesből szállították ide - újabb rejtély, hogy hogyan. Később ezeket a köveket eltávolították, illetve áthelyezték és az építés harmadik fázisában, i. e. 2000 környékén kerültek ide a ma ismert homokkő-megalitok. Geoffrey Wainwright és Timothy Darvill régészek teóriája szerint a kőkori emberek gyógyító erőt tulajdoníthattak a helynek. Az itt talált emberi csontvázakon ugyanis betegségek és sérülések nyomai látszottak, és gyógyító talizmánok is előkerültek. Két olyan koponyát is találtak a régészek, amelyek őskori sebészeti beavatkozások nyomait mutatták.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Life.hu tippje:

A nyári időszakban a kőkör minden nap 9 és 19 óra között látogatható, a felnőtt belépő 8 fontba, a gyerekjegy 4.80 fontba kerül.

A druidák műve?

A kőkör titkait már a középkortól kezdve igyekeztek megfejteni. Az egyik leghíresebb korai kutató, John Aubrey, az Aubrey-lyukak felfedezője 1663-ban írta le azt a véleményét, amely szerint Stonehenge a kelta druidák alkotása. Mára ezt a nézetet meghaladták, hiszen a kutatások szerint a kőkör sokkal régebbi a druidák koránál. Az viszont tény, hogy a druidák feltűnően érdeklődtek a csillagászat iránt, és egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egyes szertartásaik, illetve csillagászati megfigyeléseik helyszínéül előszeretettel használták a kőkört. Egy újabb elmélet szerint Stonehenge inkább egyfajta emlékmű, amelyet a brit szigeteken élő, addig háborúskodó törzsek közösen építettek. Mike Parker Pearson régészprofesszor szerint ezt támasztja alá az is, hogy a kőkör kövei több, egymástól több száz kilométeres távolságra levő helyről származnak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A szabadtéri múzeum bejáratánál a belépő megváltásakor audio-guide-ot kapsz, amelyből számos információt és érdekességet tudhatsz meg a körről. Ha pedig megéheztél, szabadtéri kávézót és piknikezésre alkalmas helyet is találsz a park közelében.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!



Rodosz, a százezer pillangó szigetehttp://www.life.hu/lifeutazas/20130618-utazas-szorakozas-program-rodosz-a-szazezer-pillango-szigete.htmlTömeg nélkül - Csodálatos török strandokhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130614-szorakozas-program-torokorszag-turistaaradat-nelkul-gyonyoru-tomegmentes-strandok.htmlItt nyaralj, ha rossz idő van az országban!http://www.life.hu/lifeutazas/20130613-utazas-szorakozas-szeged-villany-rossz-idoben-se-ulj-otthon.htmlÉji csillagles a pasiddal - Toplistás horvát kempingekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130611-szorakozas-utazas-horvatorszag-ejszakai-csillagles-a-paroddal-a.htmlBulgária, a tengerparti nosztalgiahttp://www.life.hu/lifeutazas/20130604-utazas-szorakozas-program-bulgaria-tengerparti-nosztalgia.htmlCorelli kapitány szigete: a csodás Kefalóniahttp://www.life.hu/lifeutazas/20130528-utazas-program-szabadido-corelli-kapitany-szigete-a-lelegzetelallito-es.htmlTavira, ahol minden pillanat egy meglepetéshttp://www.life.hu/lifeutazas/20130524-utazas-szorakozas-program-az-elet-napos-oldala-tavira-ahol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.