Szuper megoldás a sebes, pattanásos bőrre

seb arcbőr Takács Nóra pattanás bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Takács Nórát, a Hogyan legyek jó nő? sorozatunk arcát rengetegen keresik fel, hogy a tanácsát kérjék egy-egy szépségápolási kérdésben. Nóra a múlt héten megmutatta, hogyan állítsunk össze egy sminkkészletet, ezen a héten pedig azt mondja el, mit kezdjünk a pattanásokkal.
Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozatunk arca rengeteg levelet kap szépségápolással kapcsolatos kérdésekben. A leggyakoribb kérdésekre adott válaszait hétről hétre olvashatod itt, a Life.hu oldalain.
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!

"Kedves Nóra!

Egy számomra rendívül kellemetlen, kínos gonddal fordulok hozzád. A bőröm igen csúnya, mindig tiszta pattanásos, vörös foltos vagy sebes. Állandóan nyomkodom, piszkálom napközben, amitől még rosszabb a helyzet. Rengeteg időt és pénzt fordítok rá, hogy szép legyen végre a bőröm, de mire megszépülne, megint szétnyomkodom. Nem tudom, miért csinálom ezt, próbálom türtőztetni magamat, de kényszert érzek, hogy folyton a bőrömet nézegessem, és kinyomjam a kis rondaságokat. Ilyenkor pedig nincs megállás - néha már véresre nyomorgatom a homlokomat, az államat. Aztán meg kenhetem a 100 réteg alapozót, hogy eltüntessem a ragyákat, amitől még rondább a helyzet. Hogyan lehetne erről leszokni? Másnak is van ilyen gondja, vagy csak én vagyok ilyen bolond?

Kérlek, ha tudsz, segíts, pár biztató mondat is sokat számítana nekem!
Üdv,
Kinga"

Forrás: Thinkstock

Kedves Kinga!

Először is megnyugtatlak, hogy nem vagy egyedül ezzel a gonddal. Kutattam egy kicsit, utánaolvastam és azt találtam, hogy meglepően sokan járnak hasonló cipőben, mint te. Mindenki utálja is magát érte rendesen, hiszen a lelkük mélyén mindannyian szép bőrt szeretnének, és ezért sokat is tesznek. Mindenféle drága kencéket, csodaszereket vásárolnak, hogy attól majd minden szép és jó lesz. A helyzet viszont a következő: tapasztalatból mondom, hogy minél több mindent kenünk magunkra, annál rosszabbat teszünk. Itt vagyok én élő példának. Alapvetően szép bőröm volt, mígnem modellkedni kezdtem. A sok kencétől egyre rosszabb lett a bőröm minősége. Hiába kentek rám professzionális termékeket, elég rosszul tolerálta az arcom azt, hogy egyik nap csak egy bizonyos márka sminkjeivel kennek be, a következő nap egy másik sminkes homlokegyenest más termékeket használt. Csak akkor lett jobb a helyzet, amikor végre nyugi volt. Azt írtad, az arcoddal vannak a bajok, mert ott nyomkodod magadat. Ha megnézed, a tested többi részén szép a bőröd, pedig csak tusfürdőt és maximum testápolót használsz. Az arcra pedig elvileg, a nagykönyv szerint kell: arctisztító, tonik, nappali krém, éjszakai krém, szemránckrém, fényvédő. Mivel nem túl szép a bőröd, gondolom, jó réteg sminkkel feded el a hibákat, szóval: primer, alapozó, korrektor, púder. Leírni is sok! Ezt a rengeteg terméket minimalizálni kell, amennyire csak lehet. Minél szebb a bőröd, annál kevesebb alapozás kell majd, tehát ott lehet spórolni. A krémek-kencék-lemosók területén is vissza kell fognod magadat: használj egy lemosót meg egy krémet és kész (a krémed legyen fényvédős).

Visszatérve a nyomkodáshoz: ahogy olvastam, a szakirodalom szerint három ilyen ártalmas viselkedést ismerünk: körömrágást, hajtépkedést és ezt a folytonos bőrnyomkodást. Egyikről sem könnyű leszokni, azonban az, hogy felismerted a "betegséget" már fél siker. Tudatosítsd magadban, hogy ezt nemcsak azért csinálod, mert épp tényleg szükséges kitisztítanod az arcodat, hanem napi szinten gyötröd a bőrödet, ami viszont nem normális dolog. Le kell róla szoktatnod magadat, és ezt csak te tudod megtenni. A bőröd csakis azért csúnya, mert folyton nyüstölöd.

Alapvetően ez egy pótcselekvés, ami több dolog miatt lehet: így vezeted le a stresszt, dühödben csinálod, vagy szimplán unatkozol. Olvastam egy ezzel foglalkozó fórumon az egyik kommentelő lány okfejtését, aminek a lényege, hogy talán tudat alatt azért csinálja ezt az egészet magával, hogy ne kelljen emberekkel kommunikálnia, elzárkózzon mások elől, hiszen a csúnya bőre jó indok, hogy ki se mozduljon otthonról. Ebben is lehet valami. A lényeg, hogy egyértelmű gyógymódot nem találtam sajnos, tehát ez nem olyan, hogy bevesz az ember egy kapszulát, és holnaptól elmúlik a nyomkodási inger.

Teljesen laikus fejjel mondom tehát a tanácsomat neked: én a helyedben visszagondolnék arra, hogy milyen esetekben esel neki az arcodnak. Ne arra gondolj, amikor már valami nagy szörnyeteg éktelenkedik ott és azt nyomod ki, hanem amikor indokolatlanul nyúlsz a bőrödhöz. Figyeld meg, hogy milyen lelkiállapot vezet oda, hogy nyomkodj, minek a pótcselekvése ez. Ha például rájössz, hogy stresszes, ideges állapotban csinálod ezt, akkor irány a szabad levegő: fuss, bicajozz (amíg még lehet), sétálj, mozogj! Rengeteg fölös idegességtől megszabadulsz sportolás közben, és úgy elfáradsz, hogy nem lesz kedved műteni. A másik megoldás meg talán még az lehetne, hogy tegyél ijesztő képeket magadról a tükrökre a lakásodban. Fotózd le egy-egy "művedet", és ragaszd jól látható helyre, hogy biztosan elmenjen a kedved a nyomkodástól. Ha pedig izgalmas filmek közepette kaparászod az arcodat, vakarod szét a bőrödet idegességedben, akkor tegyél valamit a kezed ügyébe, hogy inkább azt nyüstöld. A legfontosabb pedig, amit tehetsz: önfegyelem. Sajnos nem tudom elképzelni, hogy ez másként is működhet.

Sok sikert. Kérlek, írj majd a fejleményekről!

Szeretettel:
Nóra

Így tüntesd el a szem alatti karikákat!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131028-takacs-nora-szakertoi-level-a-karikas-szemek-eltuntetese.htmlA száraz, töredezett haj legjobb ellenszereihttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131022-takacs-nora-szakertoi-level-mezesolivaolalas-pakolas-szaraz-toredezett-hajvegekre.htmlA méztől lesz igazán puha, finom az ajkadhttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131014-takacs-nora-szakertoi-level-mez-es-vazelin-az-igazi-csodaszerek.htmlÍgy lehet kevés pénzből szépnek lennihttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131008-takacs-nora-szakertoi-level-keves-penzbol-is-lehet-szepnek-lenni.htmlÍgy lesz csábítóan illatos a bőröd egész naphttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131001-takacs-nora-szakertoi-level-az-egesz-nap-illatos-bor-titka.htmlSzuper praktika, ha beszakad a körmödhttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131105-takacs-nora-szakertoi-level-tippek-es-trukkok-a-hosszu-egeszseges.htmlÍgy állítsd össze a sminkkészletedet!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131112-takacs-nora-szakertoi-levelalapveto-sminkszerek-amik-kellenek-egy-sminkkeszletbe.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.