Csak semmi alkohol! Tiltólistás dolgok méregtelenítés alatt

Forrás: Thinkstock -
méregtelenítés életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha úgy döntöttél, beleveted magad a tavaszi tisztítókúrába, akkor nem elég, ha csak néhány dolgon változtatsz az életedben. Vannak ugyanis olyan szabályok, amikre különösen ügyelned kell a méregtelenítés alatt. A Life.hu ebben segít!

1. Rákészülés nélkül sose kezdd el!

Hétfő reggel úgy kelsz fel, hogy ha törik, ha szakad, nekiállsz méregteleníteni? Ne tedd: erre ugyanis komolyan rá kell készülni. A kúrát megelőző néhány napban fontos, hogy a testedet és a lelkedet is ráhangold a szervezet megtisztítására. A léböjtöt megelőző 2-3 napban fogyassz könnyű, zsírszegény ételeket és mellőzd az alkoholt. A kúra végeztével is fontos, hogy ne azonnal térj vissza a megszokott étrendedhez: adj magadnak 2-3 napot, amikor könnyű ételekkel visszaállsz a rendes étkezésre. Ne feledd, egy méregtelenítű kúra teljesen átalakítja a napi ritmusodat, így érdemes szabadság idején vagy kevésbé stresszes napokon végezni.

A Life.hu tippje:

Ha még sosem végeztél tisztítókúrát, akkor ne rögtön egy többnapossal kezdj - próbálj ki egy egynapos böjtöt, és fokozatosan szoktasd rá a testedet a hosszabb kihívásra.

Forrás: Thinkstock

2. Alkohol, cigi, kávé kizárva

Ha belekezdtél a szervezeted tavaszi nagytakarításába, akkor ne rontsd el káros dolgokkal a folyamatokat. Böjt alatt az alkohol egyértelműen tilos – ezt Dadda Noémi dietetikus is nagyon fontosnak tartja: "Az alkohol nem ajánlott tisztítókúra idején, mert ilyenkor mindennemű terheléstől mentesíteni kell a szervezetet, hogy csak a méregtelenítésre tudjon koncentrálni. Az alkohol fogyasztása a májat terheli, ami a méregtelenítésben egyébként is nagy szerepet tölt be. Vallási okokból sem ajánlatos az iszogatás a böjti időszakban."

Ha pedig már egészség, akkor a dohányzást is függeszd fel ezekben a napokban, kávé helyett pedig indítsd frissen facsart gyümölcslével a napot!

3. Babát vársz? Beteg vagy? Halaszd el a kúrát!

Terhesség alatt nem tesz jót, ha bizonyos tápanyagokat megvonsz a szervezetedtől – ilyenkor nem jó ötlet egy drasztikus fogyókúra vagy tisztítókúra. Ugyanez vonatkozik a betegekre: ha elkapott az influenza, lázas vagy és fáj a torkod, akkor előbb kúráld ki magad, gyógyulj meg – csakis egészségesen szabad elkezdeni a méregtelenítést! "Csak felnőtt, egészséges embereknek ajánlott tisztítókúrát tartani. Fejlődésben lévő szervezet számára, betegeknek, kismamáknak a szoptatás ideje alatt és idősek számára semmi efféle nem ajánlott. Ezekben az esetekben a szervezet valamilyen oknál fogva nem működik a szokott módon vagy több energiára van szüksége" - vallja Noémi. Ha azonban mégis szeretnéd felturbózni a szervezetedet, a szokottnál jóval több nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásával megteheted!

Forrás: Thinkstock

4. Óvatosan az edzéssel!

A méregtelenítés alatt természetes, hogy gyengének és erőtlennek érzed magad, így lehetőleg ne ekkor vesd bele magad a vad sportolásba. Egy könnyű lazító jógaóra vagy nyújtás jót tehet, de semmiképp se erőltesd: pihenj inkább és élvezd ki a szervezeted megtisztulását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.