A szüret ízeire hangolva: bortúrázz itthon!

Forrás: Thinkstock -
borász Bükk Baranya bor Fertő-tó bortúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lecsengett a nyaralási szezon, visszatértek a szürke hétköznapok, ám a szőlősökben ilyenkor indul be az élet, és az érett fürtök jelzik a szüret közeledtét. Mi is lehetne kellemesebb időtöltés ősszel, mint bejárni a festői szőlőültetvényekkel tarkított útvonalakat és gyönyörködni az ezerarcú természetben? A Life.hu most hazánk leghangulatosabb borvidékeire kalauzol el, ahol mindig számíthatsz egy pohár jófajta nedűre.

Ahol nem csak a víz az úr

Az 1500 hektáron elterülő Balaton-felvidéki borvidék a Káli-medencétől Sümegig terjed, ahol főként a fehér borszőlők dominanciája a jellemző. A termesztés múltja egészen a római telepesekig vezethető vissza, így jó esélyed nyílik kiváló borokkal megismerkedni. A parton üldögélve azzal jársz a legjobban, ha a hungarikumnak számító káli furmintot, a fűszeres zamatú cserszegi fűszerest vagy a könnyed csopaki olaszrizlinget fogadod magad mellé társaságnak. Bár ősszel le kell mondanod a fürdőzés öröméről, a hűvösebb napokon sem fogsz unatkozni, a környék megannyi látnivalóját két keréken is felfedezheted. Tökéletes kirándulóprogram a Tihanyi-félsziget, a Káli-medencében elképzelheted, hogy egykoron forró láva borította a vidéket, és a naplementében megcsodálhatod a sajátos alakú tanúhegyek sziluettjét. A szőlőtermesztés tradícióit a három körzet pincészeteiben ismerheted meg, a szüreti felvonulásokon pedig nem csupán minőségi borokat kóstolhatsz, hanem sokféle látványosságra, finomságra is számíthatsz.

Life.hu-tipp

Hazánk egyik legszínesebb szüreti mulatságát szeptember második hétvégéjén rendezik Badacsonytomaj és Badacsony között, ahol a szórakozás garantált!
Forrás: Thinkstock

Dél-Dunántúl zamatos titkai

Baranya megye nem csupán történelmileg jelentős települései - Pécs, Mohács, Szigetvár - miatt nevezetes, és ezt a borkedvelők tudják leginkább. Villány főként fűszeres kadarkájával, bíborszínű oportójával, testes kékfrankosával, míg Siklós a lágy, mandulás olaszrizlinggel, a selymes chardonnay-vel és az elegáns traminivel nyűgözi le érzékeidet. A kulináris élvezetek mellett a városnézésre is érdemes időt szánnod: a mediterrán hangulatú Pécs számos látnivalót és izgalmas programokat tartogat, Mohács és Szigetvár a török elleni harcok örök mementója, ha pedig egy kis relaxációra vágysz, a harkányi gyógyfürdő is vonzó úti cél lehet. A történelmi szekszárdi borvidék egyik jellegzetessége, hogy a város növekedésével magába olvasztotta a pincesorokat, így ezek maradványait megcsodálhatod az utcákon sétálgatva. Bebarangolhatod a borút 35 állomását is, ahol megízlelheted a bársonyosan fanyar szekszárdi bikavért.

Life.hu-tipp

Koncertek, pajzán felnőttmesék, néptáncbemutatók, borkóstolók - a villányi Vörösbor Fesztivál kihagyhatatlan!
Forrás: Thinkstock

Vörös és fehér csillagok

A húsz települést magában foglaló egri borvidéken is komoly hagyományai vannak a szőlőtermesztésnek, a Bükk vonulatain nyújtózkodó szőlőültetvények végtelenje már önmagában is szemet gyönyörködtető élményt nyújt. A hangulatod pedig csak tovább fokozódik, ha ellátogatsz a híres Szépasszonyvölgybe, ahol pincék és éttermek csalogató kavalkádja vár, amelyet ősszel még hangulatosabbá varázsol a táj sokszínűsége. A gyönyörű barokk város esetében természetesen kihagyhatatlan a vár és a belváros szépségeinek felfedezése, de a noszvaji De la Motte-kastély, az egerszalóki barlanglakások és a Felsőtárkányi-tó is megér egy-egy emlékképet fényképezőgéped memóriájában. Ha bortúrázás közben megkívánnál egy laktató finomságot, tudunk egy helyet, ahol biztosan csillapíthatod éhséged: szeptember 12-én kezdődik az ország egyik legnépszerűbb gasztrofesztiválja Noszvajon, ahol pénteken a borok, szombaton az ételek kerülnek reflektorfénybe.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Ha magával ragadott a Szépasszonyvölgy atmoszférája, miért ne maradnál itt akár több éjszakára is? Pihenj a város legújabb szállodájában - Hotel Ködmön Eger - 10.475 forint / fő / éjtől

A maradandóság borai

Hazánk északnyugati csücskébe nem csupán azért érdemes ellátogatnod, hogy megcsodáld a világörökség részévé nyilvánított Fertő-tó környékét. Andalogj Sopron és Kőszeg hangulatos utcáin, járd végig Nagycenken a Széchenyi-emlékhelyeket, és kósolj nívós vörösborokat! Az Alpok közelsége adja a pikáns ízt - szó szerint és átvitt értelemben is - az itt termő szőlőknek és az abból préselt italoknak. A környék „zászlóshajója" a soproni kékfrankos, a hideg előételekhez remekül passzoló zöld veltelini, vagy a gyümölcsös zweigelt feltétlenül szerepeljen kóstolókörutad repertoárjában. Ha igazán különleges élményre vágysz, látogass el a Pálos rendiek által építtetett pincébe, ahol nem csupán ízletes borokat kortyolgathatsz, hanem a pince mögött lévő templom és kolostor egyedülálló látványában is gyönyörködhetsz - bővebb infót a környékről itt találsz.

Forrás: http://www.soproniborvidek.hu

A Life.hu extra tippje

Páratlan környezetben pihennél, és szívesen ötvözöd a kényelmet egy izgalmas borkalandozással? Pihenj a Lövérek erdeiben, csodás környezetben! Hotel Fagus - 13.500 forint / fő / éjtől

Kóstold meg a királyi nedűt!

Ha egy magyar borvidék neve szerepel nemzeti himnuszunkban, akkor biztos lehetsz abban, hogy az ottani lankákon olyan nedűk születnek, amelyek nem csupán az országhatáron belül híresek. Tokaj-Hegyalja a világ egyik leghíresebb borrégiója, ahol a szőlőgazdálkodásnak évszázados tradíciói vannak, és a löszös talaj elsősorban az aszúszőlő termesztésének kedvez. A szüreti időszakban éppúgy megérnek egy kóstolást a gyümölcsös, száraz fehérek, a kellemes, harmonikus szamorodnik és a jellegzetes zamatú máslások. A világörökségi listán szereplő borvidék azonban nem csupán az ízletes nedűk miatt lehet vonzó. A hegybe vájt pincék meglátogatása mellett pihentető élmény lehet egy romantikus hajókázás a közelben kanyargó Tiszán, ám a szomszédos települések is számtalan érdekességet rejtenek. A tokaji Kopasz-hegy, valamint az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy meghódítása az aktív pihenés mellett a természet káprázatos őszi színorgiáját nyújtja.

Forrás: Thinkstock

Life.hu-tipp

A Tokaji Ősz nevű rendezvényen megismerheted a régió legnevesebb borászatait, és benevezhetsz egy kóstolással egybekötött dűlőtúrára is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.