Lecsengett a nyaralási szezon, visszatértek a szürke hétköznapok, ám a szőlősökben ilyenkor indul be az élet, és az érett fürtök jelzik a szüret közeledtét. Mi is lehetne kellemesebb időtöltés ősszel, mint bejárni a festői szőlőültetvényekkel tarkított útvonalakat és gyönyörködni az ezerarcú természetben? A Life.hu most hazánk leghangulatosabb borvidékeire kalauzol el, ahol mindig számíthatsz egy pohár jófajta nedűre.

Ahol nem csak a víz az úr

Az 1500 hektáron elterülő Balaton-felvidéki borvidék a Káli-medencétől Sümegig terjed, ahol főként a fehér borszőlők dominanciája a jellemző. A termesztés múltja egészen a római telepesekig vezethető vissza, így jó esélyed nyílik kiváló borokkal megismerkedni. A parton üldögélve azzal jársz a legjobban, ha a hungarikumnak számító káli furmintot, a fűszeres zamatú cserszegi fűszerest vagy a könnyed csopaki olaszrizlinget fogadod magad mellé társaságnak. Bár ősszel le kell mondanod a fürdőzés öröméről, a hűvösebb napokon sem fogsz unatkozni, a környék megannyi látnivalóját két keréken is felfedezheted. Tökéletes kirándulóprogram a Tihanyi-félsziget, a Káli-medencében elképzelheted, hogy egykoron forró láva borította a vidéket, és a naplementében megcsodálhatod a sajátos alakú tanúhegyek sziluettjét. A szőlőtermesztés tradícióit a három körzet pincészeteiben ismerheted meg, a szüreti felvonulásokon pedig nem csupán minőségi borokat kóstolhatsz, hanem sokféle látványosságra, finomságra is számíthatsz.

Life.hu-tipp
Hazánk egyik legszínesebb szüreti mulatságát szeptember második hétvégéjén rendezik Badacsonytomaj és Badacsony között, ahol a szórakozás garantált!
Forrás: Thinkstock

Dél-Dunántúl zamatos titkai

Baranya megye nem csupán történelmileg jelentős települései - Pécs, Mohács, Szigetvár - miatt nevezetes, és ezt a borkedvelők tudják leginkább. Villány főként fűszeres kadarkájával, bíborszínű oportójával, testes kékfrankosával, míg Siklós a lágy, mandulás olaszrizlinggel, a selymes chardonnay-vel és az elegáns traminivel nyűgözi le érzékeidet. A kulináris élvezetek mellett a városnézésre is érdemes időt szánnod: a mediterrán hangulatú Pécs számos látnivalót és izgalmas programokat tartogat, Mohács és Szigetvár a török elleni harcok örök mementója, ha pedig egy kis relaxációra vágysz, a harkányi gyógyfürdő is vonzó úti cél lehet. A történelmi szekszárdi borvidék egyik jellegzetessége, hogy a város növekedésével magába olvasztotta a pincesorokat, így ezek maradványait megcsodálhatod az utcákon sétálgatva. Bebarangolhatod a borút 35 állomását is, ahol megízlelheted a bársonyosan fanyar szekszárdi bikavért.

Life.hu-tipp
Koncertek, pajzán felnőttmesék, néptáncbemutatók, borkóstolók - a villányi Vörösbor Fesztivál kihagyhatatlan!
Forrás: Thinkstock

 Vörös és fehér csillagok

A húsz települést magában foglaló egri borvidéken is komoly hagyományai vannak a szőlőtermesztésnek, a Bükk vonulatain nyújtózkodó szőlőültetvények végtelenje már önmagában is szemet gyönyörködtető élményt nyújt. A hangulatod pedig csak tovább fokozódik, ha ellátogatsz a híres Szépasszonyvölgybe, ahol pincék és éttermek csalogató kavalkádja vár, amelyet ősszel még hangulatosabbá varázsol a táj sokszínűsége. A gyönyörű barokk város esetében természetesen kihagyhatatlan a vár és a belváros szépségeinek felfedezése, de a noszvaji De la Motte-kastély, az egerszalóki barlanglakások és a Felsőtárkányi-tó is megér egy-egy emlékképet fényképezőgéped memóriájában. Ha bortúrázás közben megkívánnál egy laktató finomságot, tudunk egy helyet, ahol biztosan csillapíthatod éhséged: szeptember 12-én kezdődik az ország egyik legnépszerűbb gasztrofesztiválja Noszvajon, ahol pénteken a borok, szombaton az ételek kerülnek reflektorfénybe.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu extra tippje

Ha magával ragadott a Szépasszonyvölgy atmoszférája, miért ne maradnál itt akár több éjszakára is? Pihenj a város legújabb szállodájában - Hotel Ködmön Eger - 10.475 forint / fő / éjtől

A maradandóság borai

Hazánk északnyugati csücskébe nem csupán azért érdemes ellátogatnod, hogy megcsodáld a világörökség részévé nyilvánított Fertő-tó környékét. Andalogj Sopron és Kőszeg hangulatos utcáin, járd végig Nagycenken a Széchenyi-emlékhelyeket, és kósolj nívós vörösborokat! Az Alpok közelsége adja a pikáns ízt - szó szerint és átvitt értelemben is - az itt termő szőlőknek és az abból préselt italoknak. A környék „zászlóshajója" a soproni kékfrankos, a hideg előételekhez remekül passzoló zöld veltelini, vagy a gyümölcsös zweigelt feltétlenül szerepeljen kóstolókörutad repertoárjában. Ha igazán különleges élményre vágysz, látogass el a Pálos rendiek által építtetett pincébe, ahol nem csupán ízletes borokat kortyolgathatsz, hanem a pince mögött lévő templom és kolostor egyedülálló látványában is gyönyörködhetsz - bővebb infót a környékről itt találsz. 

Forrás: http://www.soproniborvidek.hu
A Life.hu extra tippje

Páratlan környezetben pihennél, és szívesen ötvözöd a kényelmet egy izgalmas borkalandozással? Pihenj a Lövérek erdeiben, csodás környezetben! Hotel Fagus - 13.500 forint / fő / éjtől

Kóstold meg a királyi nedűt!

Ha egy magyar borvidék neve szerepel nemzeti himnuszunkban, akkor biztos lehetsz abban, hogy az ottani lankákon olyan nedűk születnek, amelyek nem csupán az országhatáron belül híresek. Tokaj-Hegyalja a világ egyik leghíresebb borrégiója, ahol a szőlőgazdálkodásnak évszázados tradíciói vannak, és a löszös talaj elsősorban az aszúszőlő termesztésének kedvez. A szüreti időszakban éppúgy megérnek egy kóstolást a gyümölcsös, száraz fehérek, a kellemes, harmonikus szamorodnik és a jellegzetes zamatú máslások. A világörökségi listán szereplő borvidék azonban nem csupán az ízletes nedűk miatt lehet vonzó. A hegybe vájt pincék meglátogatása mellett pihentető élmény lehet egy romantikus hajókázás a közelben kanyargó Tiszán, ám a szomszédos települések is számtalan érdekességet rejtenek. A tokaji Kopasz-hegy, valamint az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy meghódítása az aktív pihenés mellett a természet káprázatos őszi színorgiáját nyújtja.

Forrás: Thinkstock
Life.hu-tipp
A Tokaji Ősz nevű rendezvényen megismerheted a régió legnevesebb borászatait, és benevezhetsz egy kóstolással egybekötött dűlőtúrára is.