Egy kisváros hatalmas szívvel: pápai pillanatok Zsédával

Forrás: MTI/Lehotka László -
utazás Pápa Zsédenyi Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pápa egy dunántúli kis ékszerdoboz, és igazi varázsa békebeli hangulatában rejlik, ami már az első percekben magával ragadja a nyugalomra szomjazó utazót. Hazánk egyik legsikeresebb énekesnője, Zséda mindig szívesen tér vissza szülővárosába, és ősszel megjelenő új könyvében beszámol majd kedvenc helyeiről is – most ezek közül árul el néhányat a Life.hu olvasóinak.

Burkolózz bele a történelembe!

Hogyan használhatnád ki jobban az ősz hűvösebb napjait, mint egy hétvégi kiruccanással, ahol nincs más dolgod, mint átadni magad a lazítás és felfedezés élményének? Ha tanácstalan vagy az úti célt illetően, a 800 éves jubileumát ünneplő Pápára nem csupán azért érdemes ellátogatnod, mert az utóbbi években látványos fejlődésen ment keresztül, hanem mert olyan utánozhatatlan hangulata van, amely téged is biztosan elvarázsol.

A pápai Fő tér Forrás: MTI/Lehotka László

A Hild-érmes város sokszínűségének köszönhetően hazánk igazán különleges szeglete, és több becenévvel is büszkélkedhet. Ezek közül a "Dunántúl Athénje" a város történetének egyik legdinamikusabb időszakára, a 19. századra utal, az „iskolaváros" elnevezést pedig jó hírű iskoláinak köszönheti: az 1531-ben alapított Református Kollégium falai közt tanult többek között Petőfi Sándor és Jókai Mór is. A ráérős bóklászás közben különösen érdekes épületekre és mediterrán hangulatot árasztó udvarokra bukkanhatsz.

A Life.hu extra tippje

A történelmi belvárosban lévő négycsillagos szálloda egyedülálló módon gondoskodik arról, hogy az itt töltött pihenésed tökéletes legyen. Hotel Villa Classica - 9.800 forint / fő / éjtől

Barokkra hangolva

Pápa látképét gyönyörű templomok gazdagítják, amelyeknek nem csupán külső szerkezete, ám belső tere is lenyűgöző – harmadik becenevét, a „templomok városát" ezeknek az egyházi épületeknek köszönheti. A barokk Fő téren magasodik az impozáns Nagytemplom, amit Fellner Jakab tervei alapján Gróf Esterházy Károly építtetett 1774-1786 között. Zsédában mindig rengeteg szép emléket ébreszt: itt volt az esküvője és a kisfiát, Nimródot is ebben a templomban keresztelték meg.

A Nagytemplom és Zséda Forrás: MTI/Lehotka László, Forrás: Zséda

A környéke már az énekesnő gyermekkorában is a helyiek kedvelt találkozóhelye volt, de most, hogy felújították a teret, még jobban vonzza a városka lakóit. A Fő tér másik nevezetessége a barokk Esterházy-kastély, aminek a felújítása hamarosan befejeződik, és eredeti pompájában várja ismét a látogatókat. A gyönyörű énekesnő számára a legszebb része a Nádor-terem, intarziás parkettájával, barokk bútoraival és egy izgalmas festménnyel, amely a 18. századi Pápát ábrázolja.

Esterházy-kastély Forrás: Facebook/Pápai Esterházy-kastély

Life.hu tipp

A Fellner udvarban lévő múzeumban híres nemesi családok címereit nézheted meg, ám érdemes elsétálnod a Millenniumi Emlékparkba is, ahol Szent István király fából készült szobra áll.

Évszázados hagyományok nyomában

A kékfestő minták és motívumok soha nem mennek ki a divatból! Pápán a Kluge család hét generáción át üzemeltetett kékfestő műhelyt, és 1956-ig folyt a termelés. A helyén álló textilmúzeum feltárja e különleges mesterség titkait, ám az állandó kiállítások is tartogatnak meglepetéseket. Zséda gyermekkorában anyukája és nagymamája is szívesen viselte a kékfestő kelméket, amit az énekesnő a mai napig csodálatos viseletnek tart.

Kékfestő műhely Forrás: MTI/Lehotka László, Forrás: Zséda

Ahogyan egy igazi élhető városhoz illik, Pápán megtalálod a kikapcsolódás legkellemesebb formáit. A 6 hektáros szabadidőparkban élvezheted a természet szépségeit, a Várkertfürdőben a gyógyvíz jótékony hatását, és ha ennél egy jót, hangulatos éttermekben sincs hiány. Ha kimozdulnál egy kicsit a városból, ellátogathatsz a páratlan szépségű Somlói borvidék pincészeteibe, a herendi Porcelánművészeti Múzeumba vagy a színpompás zirci arborétumba.

Várkertfürdő Forrás: Facebook/Várkertfürdő

Zséda extra tippje

„Döbrönte egy kis falu a Bakonyban, ahol közelebbről is megismerkedhetsz a tájegység kultúrájával. A környék remek túralehetőségeket kínál, Szarvaskő várának középkori romjai egyedi hangulatot árasztanak. Az énekesnő szerint ősszel különösen érdemes erre kirándulni, és a lovaglást nem szabad kihagyni. Kezdők és haladók itt egyaránt lóra pattanhatnak, a Bakony festői lankái mesebeli környezetet nyújtanak a lovassporthoz. Aki mégsem szeretne lovagolni, legalább a lovas kocsikázást ne hagyja ki!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.