A HIV fertőzés adott esetben senkit sem kímél, de sokkal magasabb arányban fertőződnek meg a droghasználatban közös tűket használók, a homoszexuális férfiak, a szexiparban tevékenykedők. A 12 éves, Hondurasban élő Escarlet Rubit például édesanyja HIV pozitív szeretője erőszakolta meg akkor, amikor a fiú még csak ötéves volt.

A fiú édesanyjának legújabb szeretője már betegen érkezett a családba, így megfertőzte a nőt és közös gyermeküket, Escarlet kishúgát is. A nő korábbi házasságából született Escarlet még egészségesen született, de nem sokáig élhetett így: az újonnan jött férfi egyik este megerőszakolta, akkor még csupán ötéves volt. Mikor tinédzser lett, a fiúk iránt kezdett érdeklődni, és homoszexuálissá vált. Édesanyja nem nézte ezt jó szemmel és kitagadta őt a családból, így 12 évesen dolgozni kényszerült. A legkézenfekvőbb az volt, hogy szexmunkásnak áll, így női ruhát húzott és esténként a saját testét árulta. A ma már „Scarlet Ruby-ként” ismert transzvesztitát az utca és az itt élő homoszexuálisok tanították meg a túlélésre. Ma a fiú átlagos napi keresete körülbelül 700 lempira, ami körülbelül 25 euró, vagyis nagyjából 8000 forint. Ennek nagy részét alkoholra és marihuánára költi. A 12 éves fiút, aki esténként a testét árulja, már többször vitték be a rendőrök „kihallgatásra”, amikor is a helyi rendőrőrs minden tagját ki kellett elégítenie. „Én ezt hoztam otthonról, egyedül a betegségem a családi örökségem” – mondta az AIDS fertőzött fiú az életének néhány napját megörökítő fotósnak, Pep Bonet-nak.

/1409/AIDS_2014924171756

A betegségről bővebben

Az AIDS a HIV által előidézett, gyakorlatilag 100 százalékos halálozású tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja, ez pedig elősegíti a különböző fertőzések és a daganatok megjelenését. A megfertőződés után a tünetek átlagosan 5 évvel később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust - direkt nyálkahártya-kontaktussal vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér, az ondó, a hüvelyváladék, az előváladék és az anyatej. A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, ebből 330 ezer gyerek.

Így lenne megelőzhető a baj

A monogámia jó megoldás abban az esetben, ha mindkét partner biztosan fertőzésmentes. Tartózkodni kell minden olyan nemi együttléttől, amely a fertőző testnedvekkel való érintkezést lehetővé tenné, beleértve a vaginális, anális és orális közösülést is. Egy ugandai felmérés szerint az óvszer használata kétharmaddal csökkenti, de nem szünteti meg a HIV fertőzés veszélyét.

Fiatal AIDS-es fiú UgandábanForrás: AFP/Tony Karumba
Van új gyógyszer a nap alatt?
Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható, sőt ma már a vírusfertőzés megszüntethető. A vírus szaporodását gátló gyógyszerek nem gyógyítják meg a HIV fertőzést, de nagymértékben lelassítják az immunrendszer pusztulását. Nemrégiben egy új kísérleti gyógyszerrel sikerült laboratóriumi körülmények között megállítani a HIV vírus terjedését is. A Nature és a Science című tudományos folyóiratokban ismertetett tanulmányok szerint a gyógyszer, amelyet eredetileg az epilepszia kezelésére fejlesztették ki, sikerrel akadályozta meg, hogy a vírusfertőzés miatt elpusztuljanak az immunrendszer kulcsfontosságú sejtjei. A kutatók most erre találtak megoldást a forgalomba még nem hozott epilepszia-gyógyszer alkalmazásával. Korábbi kutatások azt már bizonyították, hogy a gyógyszer emberi alkalmazása biztonságos, a tudósok most arról tárgyalnak a fejlesztőkkel, hogy tesztelhessék HIV fertőzött embereken is.

A HIV fertőzés tünetei

A megfertőződést követő néhány héttel később az influenzához hasonló tünetekre – lázra, torokfájásra, megduzzadt nyirokcsomókra, fáradtságra, ízületi fájdalmakra - lehet számítani. Ez után a HIV vírus gyakran hosszú évekig semmilyen panaszt nem okoz a fertőzött szervezetben. Ez alatt az idő alatt a vírus tovább terjed a szervezetben és további károkat okoz az immunrendszerben. Ez a folyamat akár 10 évig is eltarthat, miközben a fertőzött egyébként teljesen jól érzi magát. Ha kezeletlenül marad a HIV fertőzés annak korai stádiumában, akkor az legyengítheti a szervezet védekezőképességét bármilyen más fertőzéssel szemben is. A fertőzés e szakaszát már AIDS-nek nevezik, bár sok orvos nem szereti ezt a kifejezést használni a HIV fertőzés kései stádiumára. Ebben az alábbi tünetek a leggyakoribbak: állandó fáradtságérzet, éjszakai izzadás, fogyás, állandó hasmenés, homályos látás, fehér foltok a nyelven és a szájon, száraz köhögés, megduzzadt mirigyek. A betegség kései stádiumában már fokozott kockázata van olyan életveszélyes betegségek kialakulásának, mint például a TBC, a tüdőgyulladás, vagy akár bizonyos daganatos megbetegedések.

A Life.hu filmtippje: 

A filmről készült kritikánkat ITT olvashatod

A teljes gyógyulás eddig csak egyetlen embernek sikerült
Annak a HIV fertőzött San Franciscó-i férfinak, aki 2007-ben csontvelő-átültetést kapott, szerencséjére éppen egy olyan donortól, aki genetikailag immunis volt a HIV vírusra. A férfi szervezetében az átültetés után öt évvel nyoma sem volt az aktív HIV fertőzésnek.