Szalámis szendvics és készétel helyett: vegán finomságok gyerekeknek

Forrás: Thinkstock -
menza vegán Stőhr Gréta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vegán gyerekek - akik nem esznek sem húst, sem tojást, sem pedig tejtermékeket - épp olyan egészségesek, mint társaik. Persze nem könnyű mellőzni a húst és az állati eredetű termékeket az étrendből, pláne ha arról van szó, hogy olyat csomagoljunk a kicsiknek, ami finom, tápanyagdús és egészséges is. Stőhr Gréta vegán szakácsnő remek tippeket ad - ezeket a gyerekek is imádni fogják!

Teljesen mindegy, hogy vegyes táplálkozású, vegán vagy vega vagy, a tápanyagdús ételekre mindenképp szüksége van a szervezetnek. Felnőttként rajtunk múlik, hogy gyermekeink hogyan viszonyulnak az egészséges életmódhoz, a vitamindús étrendhez. A gyermekek általában példakövetők, tehát ha a szülők sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanak, tudatosan táplálkoznak, számukra is természetes lesz az egészséges táplálkozás, amellyel elkerülhető a minőségi éhezés.

Forrás: Thinkstock

Az óvodai-iskolai menza sajnos még mindig tele van fehér liszttel, fehér cukorral, nagyüzemi tejtermelésből származó zsíros, agyoncukrozott, egészségtelen tejtermékekkel, így sokszor nap közben is a szülőnek kell gondoskodni gyermeke megfelelő táplálásáról. A következő praktikákkal azonban finom és egészséges ételeket vihetnek magukkal tízóraira, uzsonnára, vagy akár ebédre is a kicsik.

Szendvics, másképp

A gyermekek szeretik a szendvicset, ezért szinte mindegy, mit kensz bele. Ha finom, és éhesek, meg fogják enni. Készíthetsz bármilyen olajos magból egy aprítógép segítségével, kevés újhagymával, sóval, borssal magkrémeket. Erre a legalkalmasabb a mandula, napraforgó, dió, mogyoró. Bizarrnak hangzik, de ha belekensz házi eperlekvárt, imádni fogják. A fiam nagy kedvence például a földimogyoróvaj eperdzsemmel. Az olajos magok tele vannak egészséges zsírsavakkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, vassal és egyben kitűnő fehérjeforrások is.

Forrás: Thinkstock

Gréta tippje

A padlizsánsteak szendvics gyorsan elkészül, és nagyon egészséges is - a receptért kattints ide!

Így válassz kenyeret, zsemlét!

Figyelj arra is, hogy teljes kiőrlésű, rozs- vagy grahamlisztből készült pékárut válassz.
A hagyományos péksüteményeken kívül a szendvicseket készítheted még teljes kiőrlésű tortillalapokkal, akkor tehetsz bele grillezett zöldségeket, mondjuk avokádókrémmel, növényi sajttal, növényi majonézzel, házi ketchuppal. Tekerd össze, felezd meg, és az alsó részüket csomagold fóliába, így nem csúszik ki alul a szendvicsekbe helyezett töltelék.

Gréta tippje

Az avokádókrém egy mennyei és egészséges finomság, ráadásul nagyon hamar elkészül - a receptért kattints ide!

Kísérletezz zöldségfasírtokkal!

Tehetsz a szendvicsbe például lencséből készült burgert-fasírtot növényi majonézzel, salátával, paradicsommal, uborkával. Szintén nagyszerű fehérjeforrás és húspótló a tofu vagy a tempeh, amit szójaszószba pácolva süthetsz ropogósra. A füstölt tofut vágd sütés előtt csíkokra, és más zöldséghasábokkal (uborka, paprika, répa), növényi joghurtos mártogatóssal csomagolhatod.

Gréta tippje

A rukkolás tofutekercs nemcsak tökéletes vendégváró, de a gyerekek is imádják. A receptért kattints ide!

Csoki helyett egészséges édesség

Desszertként próbáld ki a kókuszgolyót, nyers csokis brownie-t kesudióból és datolyából, vagy csak egyszerűen helyezz a dobozokba aszalt (nem cukrozott) gyümölcsöket (pl. áfonya, meggy, barack, mazsola).

Forrás: Thinkstock

Gréta tippje

Az energiagolyó 10 perc alatt elkészül, és kitűnő nassolnivaló gyerekeknek - a receptjét itt találod!

Friss zöldség és gyümölcs minden nap

Mindig csomagolj nekik friss, szezonális gyümölcsöket: most ősszel ilyen az alma, körte, szilva és a szőlő. Ha ilyen különleges és ízletes finomságokkal lesz megrakva az uzsonnásdobozuk, gyakrabban és szívesebben is étkeznek, és még az is lehet, hogy nem vegán társaikkal is megszerettetik ezeket a nagyszerű fogásokat.

Gréta tippje

A vegán életmód is lehet változatos, nem is hinnéd, mennyire! Ha szeretnél még többet megtudni erről az életmódról, kattints ide!

Diós-almás brokkolisaláta őszrehttp://www.life.hu/sztarszerzok/stohr-greta/20141007-greta-konyhaja-stohr-greta-receptje-dios-almas-brokkolisalata.htmlNem csak akkor érdemes salátát enni, amikor fogyókúrázol: az őszi immunerősítéshez jól jön, ha gyakran fogyasztasz egészséges, vitamindús ételeket. A brokkoliban rengeteg a tápanyag, párolás és grillezés helyett próbáld ki egy őszies salátában!Stőhr Gréta--Nassolj gluténmentes citromos finomságot! http://www.life.hu/sztarszerzok/stohr-greta/20140923-stohr-greta-receptje-greta-konyhaja-glutenmentes-limonade-sutemeny.htmlHa valami egyszerű, gyors és egészséges édességre vágysz, próbáld ki a limonádé-süteményt! Stőhr GrétaOrigoImádod az ázsiai ízeket? Próbáld ki ezt a mennyei és egészséges fogást!http://www.life.hu/sztarszerzok/stohr-greta/20140911-greta-konyhaja-stohr-greta-receptje-pad-thai-piritott-tofuval.htmlKóstoltad már a legnépszerűbb thai gyorsételt? Ha nem, itt az ideje!Stőhr Gréta--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.