A vegán gyerekek - akik nem esznek sem húst, sem tojást, sem pedig tejtermékeket - épp olyan egészségesek, mint társaik. Persze nem könnyű mellőzni a húst és az állati eredetű termékeket az étrendből, pláne ha arról van szó, hogy olyat csomagoljunk a kicsiknek, ami finom, tápanyagdús és egészséges is. Stőhr Gréta vegán szakácsnő remek tippeket ad - ezeket a gyerekek is imádni fogják!
Teljesen mindegy, hogy vegyes táplálkozású, vegán vagy vega vagy, a tápanyagdús ételekre mindenképp szüksége van a szervezetnek. Felnőttként rajtunk múlik, hogy gyermekeink hogyan viszonyulnak az egészséges életmódhoz, a vitamindús étrendhez. A gyermekek általában példakövetők, tehát ha a szülők sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanak, tudatosan táplálkoznak, számukra is természetes lesz az egészséges táplálkozás, amellyel elkerülhető a minőségi éhezés.

Az óvodai-iskolai menza sajnos még mindig tele van fehér liszttel, fehér cukorral, nagyüzemi tejtermelésből származó zsíros, agyoncukrozott, egészségtelen tejtermékekkel, így sokszor nap közben is a szülőnek kell gondoskodni gyermeke megfelelő táplálásáról. A következő praktikákkal azonban finom és egészséges ételeket vihetnek magukkal tízóraira, uzsonnára, vagy akár ebédre is a kicsik.
Szendvics, másképp
A gyermekek szeretik a szendvicset, ezért szinte mindegy, mit kensz bele. Ha finom, és éhesek, meg fogják enni. Készíthetsz bármilyen olajos magból egy aprítógép segítségével, kevés újhagymával, sóval, borssal magkrémeket. Erre a legalkalmasabb a mandula, napraforgó, dió, mogyoró. Bizarrnak hangzik, de ha belekensz házi eperlekvárt, imádni fogják. A fiam nagy kedvence például a földimogyoróvaj eperdzsemmel. Az olajos magok tele vannak egészséges zsírsavakkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, vassal és egyben kitűnő fehérjeforrások is.

A padlizsánsteak szendvics gyorsan elkészül, és nagyon egészséges is - a receptért kattints ide!
Így válassz kenyeret, zsemlét!
Figyelj arra is, hogy teljes kiőrlésű, rozs- vagy grahamlisztből készült pékárut válassz.
A hagyományos péksüteményeken kívül a szendvicseket készítheted még teljes kiőrlésű tortillalapokkal, akkor tehetsz bele grillezett zöldségeket, mondjuk avokádókrémmel, növényi sajttal, növényi majonézzel, házi ketchuppal. Tekerd össze, felezd meg, és az alsó részüket csomagold fóliába, így nem csúszik ki alul a szendvicsekbe helyezett töltelék.
Az avokádókrém egy mennyei és egészséges finomság, ráadásul nagyon hamar elkészül - a receptért kattints ide!
Kísérletezz zöldségfasírtokkal!
Tehetsz a szendvicsbe például lencséből készült burgert-fasírtot növényi majonézzel, salátával, paradicsommal, uborkával. Szintén nagyszerű fehérjeforrás és húspótló a tofu vagy a tempeh, amit szójaszószba pácolva süthetsz ropogósra. A füstölt tofut vágd sütés előtt csíkokra, és más zöldséghasábokkal (uborka, paprika, répa), növényi joghurtos mártogatóssal csomagolhatod.
A rukkolás tofutekercs nemcsak tökéletes vendégváró, de a gyerekek is imádják. A receptért kattints ide!
Csoki helyett egészséges édesség
Desszertként próbáld ki a kókuszgolyót, nyers csokis brownie-t kesudióból és datolyából, vagy csak egyszerűen helyezz a dobozokba aszalt (nem cukrozott) gyümölcsöket (pl. áfonya, meggy, barack, mazsola).

Az energiagolyó 10 perc alatt elkészül, és kitűnő nassolnivaló gyerekeknek - a receptjét itt találod!
Friss zöldség és gyümölcs minden nap
Mindig csomagolj nekik friss, szezonális gyümölcsöket: most ősszel ilyen az alma, körte, szilva és a szőlő. Ha ilyen különleges és ízletes finomságokkal lesz megrakva az uzsonnásdobozuk, gyakrabban és szívesebben is étkeznek, és még az is lehet, hogy nem vegán társaikkal is megszerettetik ezeket a nagyszerű fogásokat.
A vegán életmód is lehet változatos, nem is hinnéd, mennyire! Ha szeretnél még többet megtudni erről az életmódról, kattints ide!