Az idei Bocuse d'Or szakácsversenyen a kötelező jelleggel felhasználandó alapanyag az édeskömény volt. De mi is ez az egzotikusnak hangzó csodanövény? 

Építsd be a diétádba az édesköményt!

Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozik, ánizskapor néven is ismert, ánizsos íze miatt. Egyedülálló antioxidáns- és egészségjavító hatással rendelkezik, ráadásul A- és B-vitaminból is rengeteg található benne. Sőt, nagy mennyiségű magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat tartalmaz, amelyek mind elengedhetetlenek egy kiegyensúlyozott diétához. 

Forrás: Thinkstock

Gyulladások ellen kiváló

Az édeskömény gyulladáscsökkentő hatású, így javasolt a fogyasztása azok számára, akik bármilyen gyulladásos betegséggel küzdenek. "Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően immunerősítő, javítja az általános közérzetet. Az egyik legjobb puffadásgátló és görcsoldó gyógynövény, ennek hatására kedvezően hat az emésztőrendszerre" - mondja róla Ihász Katalin, a Life.hu dietetikus szakértője. Még az erős hasgörcsöt is képes megszüntetni, főként tea formájában fogyasztva. Ha többet ettél nehéz ételekből, mint szabadott volna, rágcsálj egy kis édesköményt, ami semlegesíti a teltségérzést. 

Így fogyaszd!

Magas C-vitamin-tartalma miatt nyersen a legegészségesebb. Próbáld ki lereszelve, leöntve egy kis olivaolajjal vagy lenmagolajjal. Ha az erős ánizsos ízvilág nem a kedvenced, főzd meg krémlevesnek vagy grillezve próbáld ki. A főzés során ugyanis eltűnik az erős ánizsos íz, így halak, csirke mellé kiváló köret. Tápértéke alacsony, így akár esti nasiként is eheted, bármilyen diétában megállja a helyét, ugyanúgy, ahogy a zeller. 

Forrás: Thinkstock
Edd szépre magad!
Korábban bemutattunk néhány ételt, amik nemcsak finomak, de jót is tesznek a testednek kívül, belül. Illetve vitaminokra is nagy szükséged van, főleg, ha diétázol és edzel.

Ezt próbáld ki!

Stőhr Gréta vegán szakácsnő, a Life.hu sztárszerzője is imád édesköményt használni az ételekbe, meg is mutatta nekünk kedvenc receptjét.

Narancsos édesköménysaláta

Hozzávalók:

1 narancs filézve (magjaitól, héjától és a fehér résztől megtisztítva)
1 fej édeskömény
fél lilahagyma nagyon vékony félkörökre vágva

öntet:
1 narancs leve
1 ek extra szűz olíva- vagy dióolaj
1 mk chilipehely
csipetnyi frissen őrölt tarkabors
1 mk tiszta só
1 tk rizs- vagy juharszirup

Így készítsd el!

A köményről lehámozzuk a külső héját, majd egy nagyon éles késsel, óvatosan hajszálvékony, hosszanti szeletekre vágjuk. A lilahagymával is így járunk el. A narancsot is a lehető legvékonyabbra szeleteljük. Egy salátástálba tesszük a lilahagymával és a köménnyel együtt. Végül az öntet hozzávalóit alaposan összekeverjük, és meglocsoljuk vele a salátát, ezt is összekeverjük. Chilipehellyel megszórhatjuk, és tálalás előtt fél órát hűtőben érleljük. Isteni lesz!