A nyugati határszél egyik legszebb kisvárosa, Kőszeg igazán romantikus tavaszi úti cél. Sétálj a történelmi hangulatú belvárosban, vagy kirándulj a környező hegyekben – akármelyiket választod, tökéletes kikapcsolódásban lesz részed!

Tiszta, szinte harapni való alpokaljai levegő, nyugalom, tisztaság, vendégszeretet – ezeket a már-már elveszettnek hitt tulajdonságokat mind megtalálod az osztrák határhoz közeli kisvárosban. De vajon hol érdemes kezdeni a kőszegi sétát?

Forrás: www.koszeg.hu

Barangolj a belvárosban!

Természetesen a belvárosban, egészen pontosan a Jurisics téren, ahová a Hősök Kapuján keresztül érkezhetsz meg. A kapu tornyát a város török ostromának 400. évfordulójára, 1932-ben építették Opaterny Flóris tervei alapján, ám a mai torony helyén már a 14. századtól egy vastagabb kaputorony állt. A Hősök Tornyában ma múzeum működik, a legfelső teremből pedig a város szép látképét nyújtó panorámafolyosóra lehet kilépni.

Forrás: Life.hu
A Life.hu extra tippje

Élvezd a tavaszi napsütést Magyarország egyik legszebb vidékén! Pihenj Írottkőn, és járd be a környező városokat. A Hotel Írottkő családdal is tökéletes választás!

A téren szinte minden ház egyedi, érdekes történetet mesél. A Városháza például azon ritka magyarországi középületek egyike, amely a 14. századtól mostanáig megőrizte eredeti rendeltetését: már a középkorban is ebben az épületben tanácskoztak, bíráskodtak a város vezetői, sőt, 1848-ig a városháza pincéjében őrizték a község borának egy részét is. A városi alkalmazottak némelyike is az épületben lakott. A híres Sgrafittós-ház reneszánsz eredetű. Az emeleti rész építése 1560 körül fejeződött be, ekkor készültek el azok a homlokzati díszítések is, amelyekről a nevét kapta. A 18. században barokk stílusban alakították át a homlokzatot, ám nemcsak az épület külseje, hanem belső helyiségei is érdekesek: az emeleti helyiség mennyezeti freskóján például egy bibliai történet látható: a gazdag ember és szegény Lázár lakomája.

Jurisics-várForrás: www.koszeg.hu

A tértől nem messze fekszik a Jurisics-vár, ahol a vár nevét adó várkapitány, Jurisics Miklós és védőserege 1532-ben megállította a Bécs felé nyomuló török hadat. Kőszeg várát legelőször 1802-ben említik a krónikákban, ám a mai alsóvár legrégebbi részét a 13. századra datálják. A belső várat a későbbi századokban többször is kibővítették, magtárakat, borospincéket, pajtákat, sörfőzdét, kovács- és bognárműhelyt alakítottak ki benne, de működött itt többek között kocsma is, hogy az itt lakó uradalmi személyzetet kiszolgálja. A várostól ma is várárok választja el az épületegyüttest.

Life.hu tipp
A romantikus hangulatú várban és a Jurisics téren érdemes eltölteni néhány órát, hogy magadba szívd a város történelmi levegőjét. Ülj be egy kávézóba, vagy ülj le a Városkút környékén, és egyszerűen csak élvezd a pillanatot!
Forrás: Wikipedia

 

Kirándulj a környéken!

Kőszegen azonban nemcsak az ódon hangulatú házak, hanem a környék fantasztikus kirándulóhelyei is kiváló programlehetőségeket tartogatnak. Az Alpokalja levegője olyan tiszta, hogy a légúti problémák gyógyítására is kifejezetten ajánlják a városban és környékén való tartózkodást. Épp ezért érdemes akár gyalog, akár kerékpárral felfedezni a Kőszeg környéki falvakat és a hegyi kirándulóösvényeket.

A határon is átnyúló Kőszegi-hegység az Írottkő Natúrpark része. Az osztrák-magyar natúrparkban számos népszerű kirándulóhelyet és kijelölt túraútvonalat járhatsz végig. A határ által kettészelt Írott-kő első kilátóját 1891-ben állították fel a Kőszegi Turista Egyesület tagjai. A mai, 1913-ban épült kő kilátónak épp a közepén húzódik a trianoni osztrák-magyar határ, a torony közepén erről egy határkő is megemlékezik. A kilátó bejárata az osztrák oldalon van – a vasfüggöny valaha ki is kerülte az épületet, és a kilátót teljes egészében az ausztriai oldalra „száműzte". A 882 méter magasan fekvő hegycsúcs egyben az Országos Kéktúra nyugati végpontja is.

Írott-kő kilátóForrás: www.naturpark.hu

A szintén az egykori határsávban elhelyezkedő Hétforrás voltaképpen egyetlen bővizű forrás, amelyet 1896-ban, a Millennium tiszteletére építettek ki hét kifolyónyílással, amelyeket a hét honfoglaló vezérről neveztek el. A forrás vize iható, sőt, a helybeliek úgy tartják, hogy aki mind a hét forrás vizéből iszik, annak egy kívánsága is teljesül. A Szabó-hegyről körülbelül 2,5 kilométeres, kényelmes gyaloglással közelíthető meg a forrás, amelynek környékén padok, asztalok várják a séta közben megpihenni vágyókat.

Life.hu tipp
A Kőszegi-hegység lábánál megbúvó aprócska falvak szinte mindegyike megér egy látogatást. Különösen kedves úti cél a gasztronómiai kalandokat is ígérő cáki pincesor, ahol a szőlészet-borászat történelmi hagyományait is bemutatják, valamint a velemi vízimalom.