Felelős szülők? Látványosságként mutogatták súlyosan elhízott gyermeküket

kövérség elhízás szülők gyermekkor fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egyik legutóbbi felmérése szerint a magyar felnőtt lakosság kétharmada, azaz nagyjából 6,7 millió ember túlsúlyos, 1,8 millióan pedig elhízottnak számítanak. Megdöbbentő számok! De nem sokkal jobb a helyzet a gyerekek körében sem, egy európai kutatás adatai alapján ugyanis minden hatodik magyar gyermek túlsúlyosnak, illetve elhízottnak bizonyul.

A gyermekkori elhízás korántsem csak esztétikai problémát jelent. A túlsúly előbb-utóbb betegségeket is hoz magával. Az elhízott gyerekek a legjobb úton haladnak afelé, hogy akár már tinédzser korukban is 2-es típusú cukorbetegséggel, magas vérnyomással küszködjenek, de károsodhat a zsíranyagcseréjük, és lényegesen megnőhet náluk a szív- és érbetegségek kockázata is. A testtömeg kordában tartása tehát egyáltalán nem csupán hiúsági kérdés, komoly problémával állunk szemben, amivel mindenképpen foglalkozni kell.

Forrás: Thinkstock

180 banánt eszik hetente a világ legkövérebb gyereke

A kilencéves Suman Khatun körülbelül ötször olyan nehéz, mint a korosztályabeli gyerekek. Nem is csoda, a kislány étvágya hatalmas: 180 banánt, 8 kiló krumplit és 14 kiló rizst eszik hetente, ennek ellenére szinte folyton éhes. A súlyosan elhízott kisgyerekről egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

Bár a jelenkor táplálkozási szokásai és a gyerkőcök aktivitásának csökkenése jelentősen hozzájárul a duci gyerekek számának drámai növekedéséhez, a gyerekkori elhízás problémája évtizedekkel ezelőtt sem volt ismeretlen.

Szabad-e diétáznia a gyereknek?

Hogyan táplálkozzon egy gyermek? Főleg ha hízásra hajlamos vagy már túlsúlyos... Szabad-e diétáztatni a kicsiket, és ha igen, hogyan? Melyek azok az ételek, amelyek gond nélkül elhagyhatók, és mi az, amire minden fejlődő szervezetnek szüksége van? A Life.hu cikke szakértő segítségével járta körül a gyermekkori elhízás témáját.

1935-ben igazi szenzációnak számított az akkor hároméves Leslie Bowles, akit kikiáltottak a világ legkövérebb gyermekének. A kisfiú nagyjából 60 kilós lehetett, hihetetlen súlya miatt azonban járni is alig tudott. A megdöbbentő jelenségről egy korabeli film is fennmaradt, ezen a szülei is feltűnnek, sőt láthatjuk, hogy a kövér fiúcskának közönsége is van, akik egy tábla csokival csalogatják közelebb a gyermeket, hogy jobban szemügyre vegyék. Bár nem tisztázott a felvétel konkrét célja, és a gyermek életkörülményeiről sem tudunk sokat, a filmből úgy tűnik, hogy a gyermeket a szülei látványosságként, holmi csodabogárként mutogatták a kíváncsi érdeklődőknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.