Az RTL Klub népszerű műsorvezetője munkája révén sokfelé járt a világban, ám most egy régi álma-vágya teljesülhetett, ugyanis egy gyermekkori barátja meghívására három hetet töltött Ausztráliában. Gönczi Gábor zenekarával, a Smile Rock Circus-szal utazott a hazánktól legtávolabbi kontinensre, és úgy érezte magát, mintha egy másik világba csöppent volna. A mindig jókedvű zenész ez idő alatt bejárta a legszebb helyeket Sydneytől Brisbane-ig, és a Life.hu-nak boldogan mesélt kalandos kiruccanásáról.

Vedd fel a 'No worries' stílust!

Földünk hatodik legnagyobb területű országa káprázatosan sokszínű: a hegyek, a sivatagok, az erdők, a strandok és a multikulturális városok olyan egyveleget alkotnak, ami már az első pillanatban elvarázsolja az idelátogatót. A szigetország keleti részén, a Tasman-tenger partján található Sydney, és 1788-ban alapították, amikor az Arthur Phillip kapitány vezette első flotta több száz elítélttel a fedélzetén megérkezett a brit partvidékről. Sydney a hatalmas metropolisz és a tengerparti település minden előnyét egyesíti magában, a mérete ellenére pedig rendkívül kellemes és nyugodt hangulatot áraszt.

Forrás: Thinkstock

Egyedisége nem csak a vibráló kulturális életben, a gyönyörű strandokban, az ikonikus épületekben, hanem az aussie-k, azaz a helyiek mentalitásában is megmutatkozik. „Az emberek – legalábbis akikkel én találkoztam – nagyon kedvesek, barátságosak, és közkedvelt kifejezésük a 'No worries', ami tökéletesen jellemzi az élethez való hozzáállásukat. Sokan megkérdezték, hogy honnan jöttem, és amikor elmondtam, hogy Magyarországról, akkor gyakran viccelődtek a Hungary-hungry szavak közti hasonlóságon. Érdekes volt az embereket tanulmányozni: az utcákon járva-kelve sokszor olyan érzésem támadt, mintha egy filmforgatáson lennék: Sydney tele van tökéletes, kisportolt testű nőkkel és férfiakkal. Ráadásul mindenki magas és szőke. Az ausztrálok imádnak mezítláb mászkálni, simán besétálnak cipő nélkül egy üzletbe, és az is gyakori látvány, hogy egy szál fürdőruhában, szörfdeszkával a hónuk alatt szállnak fel a buszra" – mesélte Gönczi Gábor a Life.hu-nak.

Gönczi Gábor tippje
A 6 km hosszú „Bondi to Coogee Coastal Walk" egyszerűen kihagyhatatlan! A lenyűgöző tengerparti útvonal Sydney legjobb strandjait köti össze, érinti például a szörfözésre remek lehetőséget kínáló Tamarama Beach-et és Clovelly Beach-et, ami egy igen népszerű snorkeling hely.
Tengerpartok utazás ajánlatForrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje

Álomszép tengerpartra vágysz, hogy kipihend az utóbbi hónapok fáradalmait? Már szervezed a nyaralást, ám idén a tengerparton sütkérezés mellé szeretnél egy kis városnézést is? Ha ezúttal szeretnél egy feledhetetlen utazást, telis tele izgalommal, szuper helyekkel, akkor van miből szemezgetni! ITT válogathatsz többek között szuper görög, egyiptomi, francia utak közül. 

Egész évben beachelés

Az egyik legnagyszerűbb élményt Sydneyben a tengerpart nyújtja, és nem is kell túl messzire menned ahhoz, hogy megtaláld a tökéletes hullámot vagy kedvenc napozóhelyedet. A filmekből és reklámokból jól ismert Bondi Beach a város állandó turistalátványossága, ami egyszerre nyújtja a szabadtéri sportolás, a shoppingolás és az éjszakai mulatozás élményét. A vitorlásokkal, kompokkal és tengerjárókkal tarkított Port Jackson (közismert nevén Sydney Harbor) a világ legnagyobb természetes kikötője, és az itt élők kedvenc „vízi játszótere".

Forrás: Thinkstock

A környékén gyönyörű nemzeti parkokra, világörökségi helyszínekre és a gyarmati történelem emlékeire bukkanhatsz. A Sydney Harbour Bridge Ausztrália egyik legismertebb és legtöbbet fényképezett nevezetessége, az alakja miatt „vállfának" nevezett hidat akár meg is mászhatod - az eléd táruló látvány kárpótol majd a borsos árért.

„A kikötő vibráló központja a Circular Quay: végtelenül elbűvölő, tele remek bárokkal, éttermekkel" - mesélte lelkesen Gábor, majd hozzáfűzte, hogy nagyon élvezte a komppal való utazást, ami Sydneyben szerves része a tömegközlekedésnek. Ausztrália másik legismertebb szimbóluma a Sydney Operaház, ám a dagadó vitorlákat idéző épület nem igazán nyerte el Gábor tetszését, szerinte sokkal jobban néz ki a fotókon, belső terei pedig leginkább egy vidéki művházra emlékeztetnek. Innen egy rövid sétára található a lélegzetelállítóan szép Királyi Botanikus Kert, a 30 hektáros oázis kb. egymillió növénynek ad otthont, ahol egy túravezetés keretében az ausztrál bennszülöttek kultúrájával is megismerkedhetsz.

Gönczi Gábor tippje

A Circular Quay-től pár percre található a város legrégebbi negyede, a Rocks, ami szűk utcácskáival, hangulatos pubjaival és hétvégi piacaival tökéletes kikapcsolódást ígér az idelátogatóknak. Érdemes bejárnod a híres Darling Harbourt, ugyanis itt találhatóak Sydney legizgalmasabb látnivalói, mint pl. az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum és a Kínai kert, de strandolás utáni lazításra is remek hely.

Kaland és kikapcsolódás a Csendes-óceán mentén

A szabadtéri életforma egyet jelent Ausztráliával, és sehol másutt nem kézzelfoghatóbb, mint Sydneyben. Rengeteg embert láttam futni, kocogni és edzeni a parkokban, a legtöbben pedig munka után kimennek a tengerpartra, és piknikeznek, grilleznek a szabadban!- mondta a Life.hu-nak a Fókusz műsorvezetője, akinek izgalmas kalandjai természetesen itt nem értek véget. Gábor három hetes szabadsága alatt barátaival végigkocsikázott a Csendes-óceáni partvidéken, és az elé táruló látvány lélekfrissítő hatást gyakorolt rá.

Forrás: Gönczi Gábor

Ausztrália egyik legszebb autóútja Brisbane-t köti össze Sydneyvel, és Új-Dél-Wales festői tájain halad keresztül. A kihagyhatatlan megállók közé tartozik Coffs Harbourban a Big Banana nevű élménypark, Byron Bay, Ausztrália világhírű nyaralóhelye, és a hangulatos Gosford, ami a strandolástól kezdve a kulturális élményeken át a gasztro-kalandokig mindenki számára tartogat meglepetéseket. „Az út szélén rengeteg kempinget és grillezőhelyet lehet találni, amit bárki ingyenesen igénybe vehet, és nincs nagyszerűbb dolog, mint a szabadban sütögetni, iszogatni a barátokkal" – zárta élménybeszámolóját a Fókusz műsorvezetője.

Gönczi Gábor tippje
Kengurut etetni és koalát simogatni nem mindennapi élmény! Brisbane-ben található a világ első és legnagyobb koala menhelye, ahol a látogatók egy igazi ausztrál vadonban érezhetik magukat.