A kétnyelvűség legnagyobb előnye - soha nem gondoltad volna

Forrás: AFP -
gondolkodás agyműködés család kétnyelvűség Világ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kétnyelvű emberek igazi mázlisták: jobb munkalehetőségeik vannak, és a demencia is kisebb eséllyel alakul ki náluk. Egy új kutatás szerint azonban mindez nem elég, hiszen még a világot is másképp látják!

Az elmúlt 15 évben számos tanulmány született a kétnyelvűséggel kapcsolatban: arra mindegyik rámutat ezek közül, hogy a két nyelv párhuzamos használata egyfajta mentális tréning, ami az agyat rugalmasabbá teszi.

Nem csoda tehát, hogy a kétnyelvűek időskorral járó mentális hanyatlásának tipikus jelei is később mutatkoznak, ideértve a degeneratív zavarokat – az Alzheimer-kórt és a demenciát – is, amely mintegy öt évvel később jelentkezik a két anyanyelvet beszélők körében.

A Psychological Science című szaklapban publikált kutatás német-angol kétnyelvű és egynyelvű önkéntesek reakcióit vizsgálta, hogy megértsék, egyes nyelvi sémák miként befolyásolják a gondolkozásukat.

Forrás: AFP

A német-angol kétnyelvűek egy rövid videót láttak arról, hogy egy nő az autó felé sétál, illetve egy férfi a szupermarket felé biciklizik, majd arra kérték őket, hogy mondják el, mit láttak. Az egynyelvű német ajkú beszélő felvázolta a cselekményt, de annak célját is meghatározta: „a nő az autójához megy”” „a férfi a szupermarket felé biciklizik”. Az angol ajkú egynyelvűek csak a cselekményről számoltak be: „a nő megy”, „a férfi biciklizik”, anélkül, hogy a célt meghatározták volna.

A gondolkozásmód eltérő fókuszát a nyelvtani struktúrában rejlő különbségek adják: az angol ajkú beszélőnek a nyelvtanilag helyes szerkezet érdekében meg kell jelölnie a cselekvés, a német azonban nem használja a „menni” igét önmagában anélkül, hogy megjelölné, hova is megy a mondat alanya. Bizonyos sémák azonban túlmutatnak a nyelvtanon, és egészen más mentális csoportosítást sejtetnek: a német egynyelvűek például sokkal gyakrabban társítottak konkrét célt a klipekben bemutatott cselekményekhez, mint az angol anyanyelvűek, akik semmilyen más nyelven nem beszélnek.

A német-angol kétnyelvűek ezzel szemben egészen különleges módon reagáltak, a kontextustól függően: ha Németországban, német nyelven tesztelték őket, a cél-orientáció megjelent, ha viszont angolul, Angliában készült el az interjú, kizárólag a cselekményre fókuszáltak.

Azt sem tudta, hogy terhes, majd világra hozta gyermekét a fürdőszobábanhttp://www.life.hu/csalad/20150417-azt-sem-tudta-hogy-terhes-majd-vilagra-hozta-gyermeket-a-furdoszobaban.htmlAz angliai Bridportban élő Nikki Kelly egy skóciai utazásból tért haza fáradtan, amikor fájni kezdett a hasa. Mivel azt hitte, a menstruációja fog megjönni, bement a fürdőszobába, ám hamarosan azzal szembesült, hogy valójában szülési fájdalmai vannak, és legnagyobb meglepődésére nem sokkal ezután életet adott fiának a fürdőszobapadlón.CsaládThinkstockAz évezred legcikisebb helyzete - szupervicces videóhttp://www.life.hu/csalad/20150327-a-kisdumasok-a-cikis-helyzetekrol-a-szegyenrol-beszelnek.htmlMilyen az, amikor valami nagyon cikis? Milyen helyzetben érzi magát valaki cikisnek? Milyen érzés az, amikor kinevetnek minket? A Kisdumások megosztják velünk legkínosabb élményeiket. Család--Szívszorító videó: így búcsúzik aranyhalától a kisfiú - ezt még te is megkönnyezed!http://www.life.hu/csalad/20150411-szivszorito-video-egy-kisfiurol-aki-el-bucsuzik-halott-aranyhalatol.htmlAz internet legújabb sztárja egy igen szomorú kisfiú, aki éppen elveszített legkedvesebb barátját. Ezt a videót nézve a szívünk szakad meg: a kisfiú halott aranyhalacskájától búcsúzik. Család--Összeomlott Paul Walker egykori kedvese - nem tudja feldolgozni szerelme haláláthttp://www.life.hu/csalad/20150411-osszeomlott-paul-walker-kedvese-mert-nem-tudja-feldolgozni-a-szinesz-halalat.htmlPaul Walker 2013 novemberében hunyt elautóbalesetben, de szerelme, Jasmine Pilchard Gosnell azóta is terápiára jár.Család--Kisfiukat varratta magára a Tápai Szabina - Kucsera Gábor páros: cuki fotó!http://www.life.hu/csalad/20150405-kisfiuk-kezdobetujenek-nevet-es-egy-kis-szivecsket-tetovaltatott-magara-tapai-szabina-es-kucsera.htmlMindketten ugyanazt a "B" betűt tetováltatták az ujjukra egy apró szívecskével - ez valószínűleg kisfiukra, Bencére utal.Család--Hoppá! George Clooney máris válni készül? http://www.life.hu/csalad/20150405-george-clooney-tavaly-szeptemberben-vette-felesegul-szerelmet-amalt-de-maris-all-a-bal.htmlAz örök agglegény George Clooney tavaly szeptemberben mondta ki a boldogító igent - sokak meglepetésére. Most azonban a váláson töri a fejét... Nem tartott túl sokáig a frigy.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.