Hajadon, szingli, vénkisasszony - három szó, egyazon jelentés. Az egyedülálló nőket a történelem során számos megnevezéssel illették már, a szavak mögött pedig gyakran érezni lehet a társadalom ezen nők felé irányuló érzelmeit is: a szánalmat és sajnálkozást. Hiszen minden nő azért születik a Földre, hogy gyermeket szüljön és családanyává váljon, ebből kifolyólag pedig egy egyedülálló nő élete csakis csupa bánat és nyomorúság lehet. Remélem, te is érzed a szavak mögötti iróniát.

Szinte minden esetben, mikor a médiában egyedülálló nőkről esik szó - főleg, ha ráadásul híresek is ezek az asszonyok -, az újságírók azt vesézgetik, milyen szomorú is lehet ezen nők magányos élete, megannyi sikertelen kapcsolattal a hátuk mögött. Pedig a család nélküli életnek megannyi aspektusa lehet, hiszen vannak olyan egyedülálló asszonyok - nem is kevesen - akik életüket hivatásuknak, céljaiknak szentelték, és amelyben bizony szép eredményeket értek el. Hogy is tartja a mondás? Minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll - no, de ki áll egy sikeres nő mögött? Nem más, mint saját maga!

Bár a "vénkisasszony" kifejezés valószínűleg az egyik legrondább szavunk a szótárban, az alábbi bátor asszonyok mégis mesés értelemmel tudták megtölteni. 

Forrás: Thinkstock
Egyedülálló nő megosztaná

Egy modern, független nőnek általában markáns véleménye van az őt körülvevő világról, tisztában van vágyaival és elvárásaival, így képes a saját ízlése szerint kialakítani környezetét. Egy szingli nő lakása sok mindent elárul lakója életviteléről, stílusáról – mivel nem kell osztozkodnia senkivel – otthona atmoszféráját teljes mértékben a saját arcára formálhatja.

Jeanne d'Arc

Vagy más néven az orléans-i szűz” parasztlányként látta meg a napvilágot Kelet-Franciaországban. A százéves háborúban a francia királyi hadsereg élén több meghatározó győzelmet aratott, amelyek megfordították a háború kimenetelét, és lehetővé tették VII. Károly trónra lépését.

Forrás: Thinkstock

I. Erzsébet

Hercegnőként igen kemény próbákat kellett kiállnia – édesanyját, Boleyn Annát  lefejezték, és ő is töltött néhány nyugtalan hetet a Towerbe zárva. Apja, VIII. Henrik halála után évekig ment a vita az örökösödéssel kapcsolatban, végül 25 évesen Erzsébetet koronázták királynővé, aki 45 évig volt Anglia királynője.

Forrás: Thinkstock

Jane Austen

A XVIII. század egyik leghíresebb vidéki paplánya, a "házasságregények" írója bizony soha nem ment férjhez, bár fiatalon eljegyezte magát egy Harris Bigg-Wither nevű úriemberrel, az eljegyzést később mégis felbontották. Az írónőnek egyébként sem volt túl jó véleménye a házasságról, ahogy a korabeli társadalmi szokásokat, a nők áldatlan helyzetét is gyakran szóvá tette nővérének írt leveleiben. A társadalom pedig valószínűleg rá nézhetett csodálkozó szemekkel, hiszen nem elég, hogy nem ment férjhez, még olyan nőkhöz nem illő elfoglaltságot is talált magának, mint a regényírás. 

Forrás: AFP

 

"Egy nő ne menjen férjhez csak azért, mert megkérik, vagy mert az illetőnek nagyon tetszik, és meg tud írni egy tűrhető levelet." (Jane Austen: Emma)

Coco Chanel

A legendás divattervezőnő, aki az egész divatvilágra hatalmas hatással volt, a modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő szimbólumává vált. Neki köszönhetjük a „kis fekete ruhát", de ő tette divattá a rövid szoknyát is. Ahogy Christian Dior mondta: "Fekete ruhája és fehér gyöngyei forradalmasították a nőt és a női öltözködést."  Bár hat éven át volt Hugh Grosvenor, Westminster hercegének barátnője, mégsem akart férjhez menni, élete végéig Mademoiselle maradt.

Forrás: WikiPedia

Greta Garbo

Minden idők egyik legtitokzatosabb filmsztárja Greta Louisa Gustafsson néven látta meg a napvilágot. Garbónak számos románca volt, de férjhez soha nem ment. Az egyik legkitartóbb hódolójának, aki háromszor is megkérte a kezét, ezt válaszolta: „Valószínűleg agglegény maradok egész életemben. A feleség olyan randa szó."

Forrás: Northfoto

Természetesen egy nő nem csak szingliként lehet sikeres, ennek igazolására jövő heti cikkünkben példákat is mutatunk.