Megannyi apró változás – Várandósságod 16. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
szülés Libero2015 terhesség hétről hétre kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Markol, rúg és bukfencezik – a 16. héten a babád már vígan ficánkol a pocakodban. Ehhez pedig elegendő helye is van, mivel a hasad minden nappal egyre csak gömbölyödik. 

Most már nemcsak magzatod neme, hanem mozgása is jól látható az ultrahangos vizsgálatok során. Sőt, az is megfigyelhető, hogy a babád mikor üríti hólyagját, és mikor van tele. Ráadásul ebben az időben elég gyakran jön rá a pisilhetnék, általában 40-50 percenként engedi hólyagja tartalmát a magzatvízbe. Emiatt azonban nem kell aggódnod, a magzatvíz folyamatosan tisztul, cserélődik.

Forrás: Thinkstock

Várandósságod 15. hetének történései

Pici babád elképesztő sebességgel gyarapszik továbbra is – a 15. hétre már 11-12 centi hosszú, és kb. 50 gramm a súlya. Jövő ilyenkor gyermeked már 27 hetes lesz! El tudod ezt hinni?

Kicsi babád szemei az arcocskája elülső részére kerültek, és fülei is megérkeztek a nyak tájékáról a feje két oldalára. Az ínye alatt pedig már mind a húsz tejfog kifejlődött, és a nyelvecskéjén elkezdenek megjelenni az ízlelőbimbók.

Eközben te...

A hátad, derekad lassan megérzi a babád plusz súlyát, ezért nagyon fontos, hogy próbálj meg mindig odafigyelni a helyes testtartásra. Végezz háterősítő gyakorlatokat, hogy a terhességed végén se legyenek hát- vagy gerincproblémáid.
A szíved egyre csak növeli a pumpált vér mennyiségét, hogy gyermeked elegendő oxigénhez juthasson. Ennek okán kissé meg is nagyobbodik, aminek köszönhetően 20 százalékkal több vért képes továbbítani. Ezzel együtt a vérnyomásod is megnövekszik, ami kihat az ösztrogénszintedre - ne lepődj hát meg, ha orrdugulást vagy orrvérzést tapasztalsz olykor-olykor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.