Korábban halnak azok, akik fiatalon válnak apává?

Forrás: Thinkstock -
halálozás húszas évek Helsinki gyermekvállalás kutatás szülő tanulmány stressz Finnország megszületés édesapa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint azok a férfiak, akiknek a húszas éveik elején születik meg első gyermekük, nagyobb valószínűséggel halnak meg a 40-es, 50-es éveikben.

Hamarabb halnak azok a férfiak, akik korán, a húszas éveik elején váltak apává - állítja egy finn tanulmány.

Forrás: Thinkstock

A 30 ezer férfi bevonásával készült kutatás szerint a fiatal, 25 évnél fiatalabb szülők nehezebben birkóznak meg az apasággal járó stresszel, amely komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A Helsinki Egyetem 20 év alatt több mint 30 ezer férfi egészségi állapotát követte nyomon 1985 és 2005 között.

Eredményeik szerint azok, akik 22 éves koruk előtt válnak apává, 26 %-kal nagyobb eséllyel halnak meg 40-50 éves koruk körül, mint azok, akiknek csak 25 éves koruk után született gyerekük. A 22 és 24 éves korukban szülővé lett férfiak 14 %-kal nagyobb a valószínűsége a korai halálnak, míg a 30 és 44 év közöttieknél 25 %-kal alacsonyabb a halál kockázata, mint a fiatal apukáknál.

Az eredmények függetlenek voltak a születési évektől, a neveltetéstől, az iskolai végzettségtől, a családi állapottól, a lakhelytől és gyermekeik számától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.