Egy friss kutatás szerint azok a férfiak, akiknek a húszas éveik elején születik meg első gyermekük, nagyobb valószínűséggel halnak meg a 40-es, 50-es éveikben.

Hamarabb halnak azok a férfiak, akik korán, a húszas éveik elején váltak apává - állítja egy finn tanulmány.

Forrás: Thinkstock

A 30 ezer férfi bevonásával készült kutatás szerint a fiatal, 25 évnél fiatalabb szülők nehezebben birkóznak meg az apasággal járó stresszel, amely komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A Helsinki Egyetem 20 év alatt több mint 30 ezer férfi egészségi állapotát követte nyomon 1985 és 2005 között.

Eredményeik szerint azok, akik 22 éves koruk előtt válnak apává, 26 %-kal nagyobb eséllyel halnak meg 40-50 éves koruk körül, mint azok, akiknek csak 25 éves koruk után született gyerekük. A 22 és 24 éves korukban szülővé lett férfiak 14 %-kal nagyobb a valószínűsége a korai halálnak, míg a 30 és 44 év közöttieknél 25 %-kal alacsonyabb a halál kockázata, mint a fiatal apukáknál.

Az eredmények függetlenek voltak a születési évektől, a neveltetéstől, az iskolai végzettségtől, a családi állapottól, a lakhelytől és gyermekeik számától.

Kevin McConway, az Open Egyetem professzora figyelmeztetett: a kutatásban vizsgált édesapák a második világháború alatt avagy után nőttek fel, amikor is teljesen más volt többek között a szociális háló is. Nem tudjuk, hogy a megállapítás igaz lenne a mai fiatal férfiakra Finnországban vagy bárhol máshol" - szögezte le.