10 dolog, amit megtehetsz az ideális munkahelyért

mosoly munkahely harmónia kisugárzás elvárások lelkesedés körülmény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden dolgozónak megvannak az elvárásai a munkahelyével és a főnökeivel szemben. Ezekre természetesen szükség is van, de ne felejtsd el, hogy neked is bele kell adnod a közösbe, ha igazán jó munkahelyen szeretnél dolgozni. A feltételeid mellett azt is tartsd szem előtt: te mit tudsz tenni azért, hogy ideális körülmények között végezhesd a munkádat.

Rend a lelke mindennek

Sokaknak ez talán alapvető, de mégis fontos megemlíteni: tarts rendet az asztalodon. Az irodában nem egyedül vagy, a tér rendezettsége és annak pozitív vagy negatív kisugárzása mindenkire hatással van.

Forrás: Thinkstock

Zölden, harmóniában

Ha nem vagy egy nagy természetőrült, a növények látványa tudat alatt akkor is jó hatással van rád, így érdemes bevinni egy-két jól kiválasztott virágot a munkahelyedre is. A profi virágboltos tud segíteni abban, milyen növényt válassz az iroda adottságainak megfelelően. A gondozásban is kérj tőle tanácsot, hogy hosszú távon is szép látvány legyen.

Ép testben ép lélek

Gondoltad volna, hogy testmozgással nemcsak az egészségedért, hanem az ideális munkahelyi légkörért is teszel? A stressz feloldása ugyanis nagyon fontos tényező, hiszen e nélkül csak gyűlik benned a feszültség, és nem lenne jó, ha a kollégáidon vezetnéd le. Ezért mindenképpen járj heti rendszerességgel mozogni.

Egy mosoly semmibe sem kerül

Talán már közhelyes, de muszáj megemlíteni, annyira fontos: egy mosoly minden emberhez közelebb visz. Természetesen nem kell, hogy mindig kirobbanó kedved legyen. Nem lehet akkor is magadra erőltetni, ha nagyon nem megy – de amikor majd visszamosolyognak rád, meglátod, hogy megérte.

Forrás: Thinkstock

Te is ember vagy

Minden munkahelyen előfordulnak kisebb-nagyobb mulasztások, ezért nem kell rögtön falnak rohanni, ha valamit elrontottál. Ha azonban valóban hibáztál, mindenképpen ismerd el. Sokkal jobb, ha belátod a tévedésedet, és elnézést kérsz, mintha próbálod elhitetni, hogy nem te voltál a vétkes.

Néha a hallgatás is beszédes

Ne akarj mindig te beszélni, hallgass meg másokat is. A csapatmunka az egyenlő viszonyokról szól, ne feledd: mindenkinek lehet jó ötlete. Ha kevesebbet vagy halkabban beszélsz, akkor sem szorulsz háttérbe. Nem kell harsogni, ugyanis egy jó koncepció magáért beszél.

Humorral az oldott hangulatért

Ha nem is vagytok baráti viszonyban a kollégáiddal, a viccelődésnek akkor is van helye a csapatban. Azt azonban mindig tudnod kell, ki milyen viccekre vevő, és mennyire. Nehogy magad ellen fordítsd, és megsérts vele valakit.

Forrás: Thinkstock

Szívvel, lélekkel

Ha örömmel és lelkesen végzed a munkádat, azzal pozitív kisugárzású személyként fogsz feltűnni kollégáid előtt. Persze nem lehet mindig 100 fokon égni, ráadásul a napi rutin sokszor fáradttá teszi az embert – ezért fontos, hogy a munka mellett legyen egy hobbid, ami rendszeresen újra tud tölteni energiával.

Az ellentétek feloldhatók

Állandóan konfliktusod van az egyik munkatársaddal? Mindenképpen próbáljátok meg őszintén megbeszélni egymással, még akkor is, ha tényleg nem vagytok egymásnak különösebben szimpatikusak. Nem állítjuk, hogy a beszélgetés végeztével puszipajtások lesztek, de egy pozitív kollegiális viszonyt fent lehet tartani.

A legkevesebb is jelentheti a legtöbbet

Néha egy apró figyelmesség jelenti a legtöbbet, amit megtehetsz a másikért. Felajánlani a segítségedet egy bánatosnak tűnő kollégának, kávéra hívni egy fáradt munkatársat – neked semmibe nem kerül, ő viszont érzi, hogy figyelnek rá, törődnek vele, és hálás lesz érte.

Támogatott tartalom.

Fizikatanárként luxus terepjáróval? Ez lett volna a sztárok eredeti foglalkozásahttp://www.life.hu/karrier/20150922-dj-dominique-es-baronits-gabor-eredetileg-massal-akart-foglalkozni.htmlGondolnád, hogy Dj Dominique eredetileg nem a zeneiparban, hanem természettudományos területen akart elheyezkedni? Baronits Gábor pedig szaxofonos vagy bűvész is lehetett volna, de mégis a színészetet választotta. Miért? Kiderül a videóból! Karrier--A burnout már a huszonévesek rinyája - Cselekedj, mielőtt te is lefejeled a klaviatúráthttp://www.life.hu/karrier/20150921-hogyan-kezelheto-a-monotonitas-hogyan-keruld-el-a-kieges-effektet-a-munkadban-eletedben.html2015-ben korántsem új keletű a kiégés fogalma. Az elmúlt negyven évben, amióta Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus először körülírta ezt a fogalmat, milliók jutottak el a teljes apátia fázisába. Csak éppen idáig ez nem a huszonéves középvezetők rinyája volt, hanem a késő harmincas, korai negyvenes cinikus milliomosoké. A WHO felmérése szerint azonban a burnout szindróma 2030-ra az első helyen áll majd a leghalálosabb betegségek között, megelőzve a szívinfarktust és az AIDS-t is. És ezért ez elég ijesztően hangzik... KarrierThinkstock"Oldd meg! Légy kreatív!" - Vajon ez lehetséges? Így fejleszthető a kreativitáshttp://www.life.hu/karrier/20150909-igy-fejlesztheto-a-kreativitas.htmlHa lehet gyúrni combra és fenékre, miért ne lehetne gyúrni fantáziára!? Hogyne lehetne! Ha kellően odafigyelünk, kreatív felnőttek válhatnak a gyerekekből. A Life.hu elárulja, hogyan lehet segíteni abban, hogy a gyerekek fantáziája élénk maradjon.Karrier--A felmondás aranyszabályai – így csináld!http://www.life.hu/karrier/20150915-a-felmondas-aranyszabalyai-kisokos-munkavallalokak.htmlTöbb oka lehet annak, ha a munkavállaló arra döntésre jut, hogy elköszön a munkahelyétől. A végső búcsú sokszor nem fájdalmas, viszont kellemetlen procedúrával jár, akár a munkáltató, akár a munkavállaló kezdeményezi. A felmondásnak is vannak aranyszabályai, lássuk, melyek ezek.KarrierThinkstock10 zseni tinédzser: ők tették jobbá a világothttp://www.life.hu/karrier/20140102-10-zseni-tinedzser-akik-jobba-tettek-a-vilagot-2013-ban.htmlVannak, akik sokat tesznek azért, hogy a világ jobb hely legyen és vannak, akik még többet. De a legnagyobb elismerés azoknak jár, akik úgy tették mindezt 2013-ban, hogy még fel sem álltak az iskolapadból. Íme, a világ 10 legtehetségesebb tinédzsere. Karrier--A világ legveszélyesebb munkáihttp://www.life.hu/karrier/20120906-a-vilag-legveszelyesebb-munkai.htmlUnod, hogy egész nap az íróasztalnál ülsz és lehetetlen vagy egyhangú feladatokat végzel vaskalapos főnökkel és irritáló kollégákkal körülvéve? A legrosszabb munkák dolgozóinak sokkal nehezebb dolguk van: többek között nemcsak cápaharapást, extrém hideget, hanem embertelen bűzt is el kell viselniük.KarrierAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.