A szülői aggodalmakkal ellentétben a kortárs nyomás a tinédzserek körében nem egyértelműen negatív jelenség, amitől tartani kellene. Azok a fiatalok ugyanis, akiknek széles baráti körük van, akikkel szoros kapcsolatot ápolnak, nagy valószínűség szerint kiegyensúlyozottabb felnőttek lesznek.  

Az eredményeink azt mutatják, hogy azok a tinik, akik aktív, közeli kapcsolatot ápolnak a kortárs csoporttal, felnőttként kiegyensúlyozottabbak, s ezáltal egészségesebbek lesznek” – állítja a kutatás egyik vezetője, Joseph Allen, a charlottesville-i University of Virginia munkatársa.

A kutatás során 171 tini életét követték, akik a kezdetekkor hetedikesek és nyolcadikosok voltak. A szakemberek 13 és 17 éves kor között értékelték barátságaik minőségét és a kortárs csoportba való beilleszkedésért tett lépéseiket, míg egészségi állapotukat később, 25, 26 és 27 éves korukban térképezték fel.

Forrás: Thinkstock

Kiderült, hogy mind a szoros barátságok és a beilleszkedés vágya jobb egészségi állapotot hozott magával 27 éves korra, még úgy is, hogy a szakemberek a jövedelmet, a testsúlyt és az esetleges függőségeket is figyelembe vették.

Noha egyértelmű kapcsolat a kortárs barátságok és a későbbi jobb egészség között nem bizonyítható, a szakemberek szerint jó eséllyel ez a fajta kiegyensúlyozott attitűd az, ami a felnőttkori harmóniát megalapozta.