Hollandia legészakibb nagyvárosát, Groningent nem sokan ismerik, de akik egyszer elutaznak oda, örökre beleszeretnek. Nem csak Amszterdamot érdemes bejárni, ha a tulipánok országába készülsz! Kalandra fel, ismerd meg Hollandia egyik legmesésebb városát!

Nem véletlen, hogy körülbelül negyvenezer diák döntött a csodás Groningen mellett. Nemcsak az egyetemi oktatás kiváló, de a város hangulata is mindenkit magával ragad. A néha nyüzsgő, néha nyugodt északholland nagyvárosról már első ránézésre kiderül, hogy nagyon különleges. A régi történelmi épületek között sétálva biztosan nem mondanád meg, hogy Hollandia legfiatalosabb helyén jársz éppen.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje
Fapados járatokkal néhány ezer forintból eljuthatsz Eindhovenbe, ahonnan rövid időn belül Gronigenbe érsz vonattal. Érdemes kipróbálni a holland vonatozást, főleg az emeletes vonatokon. Gyönyörű tájakat (és rengeteg birkát) láthatsz az ablakon keresztül.

Grote Markt, a város központja

Az óváros a piactér, azaz Grote Markt köré épült. A korábbi piactér mostanra Groningen főtere lett, kávézók, éttermek, üzletek veszik körül, és az 1800-as évek elején épült városháza is itt látható. A hét néhány napján még mindig kipakolják portékáikat az árusok, de akik igazi piaci hangulatra vágynak, azoknak inkább a Vismarkt ajánlott. Nem kell messzire menni, hiszen néhány méterre található a halpiac, ahol reggelente friss, különleges halakat, zöldségeket vásárolhatnak. 

Forrás: Wikipédia

A tér egyik sarkában áll a 16. századi templom, a Martinkerk, amelynek tornyából az egész város belátható, ehhez azonban 251 lépcsőfokot kell megmászni. A gyönyörű látványért mindenképpen megéri.

Forrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje
A Holland Királyság fővárosában igazi csodák várnak. Látogass el a gyönyörű régi házak, a csatornák, Rembrandt és Van Gogh városába, Amszterdamba 145 397 Ft/fő/3 éjtől!

Ahol az éjjel soha nem érhet véget

A Grote Markttól néhány percet kell sétálni a Poelestraatig, a szórakozóhelyek központjáig. Több tucat bár, klub, táncolós hely, kávézó várja tárt kapukkal a fiatalokat. Groningenben a buli nem akkor ér véget, amikor a klubban úgy akarják, hanem akkor, amikor már nincsenek vendégek. Ha egészen reggelig szeretnél mulatni, megteheted, nem fogják rád zárni a bárt. Mindenki megtalálja a magának való helyet; mi azt javasoljuk, járd végig a különböző típusú szórakozóegységeket: igyál egy coffee verkeerd-et egy hangulatos kávézóban, nézz meg egy holland focimeccset egy bárban, táncolj a fapadlós klubokban a legmenőbb slágerekre, és ha kíváncsi vagy, sétálj el a piros lámpás negyedbe. Bizony, ilyen nem csak Amszterdamban van!

A Poelestraat a foci vb ideje alattForrás: www.commons.wikimedia.com
Life.hu-tipp
Áprilistól szeptemberig minden péntek este 8 órától összegyűlnek a görkorisok, és együtt gurulnak 18-20 kilométert úgy, hogy közben szól a zene egy kerekes hangfalból, a hangulat pedig utánozhatalan. Bárki csatlakozhat hozzájuk, így ha ebben az időszakban jársz Groningenben, feltétlenül nézz utána, honnan indul a Friday Fun Skate azon a pénteken!

Ha egy kis kultúrára vágysz

A groningeni egyetem 1614 óta a város egyik legszebb épülete. Járd körbe! Ha információkra lenne szükséged, szólíts meg nyugodtan bárkit, hiszen a különösen barátságos hollandok készségesen válaszolnak kérdéseidre. Ha nem találnád az egyetemet, segítségképp eláruljuk, ez az a régi épület, amelyik előtt a legtöbb bicikli parkol.

Forrás: www.commons.wikimedia.com

A Scheepvaartmuseum kötelező a víz imádóinak. Mindent megtudhatsz a holland vízi közlekedésről és járművekről. El sem tudod képzelni, milyen nagy szerepe volt a tengernek és a folyóknak Hollandia történelmében!

Ha nem vagy nagy múzeumrajongó, a Groninger Museumra akkor is megéri egy pillantást vetned. Már maga az épület is csodásan néz ki, és az állandó kiállítás mellett aktuális, izgalmas tárlatok is láthatóak.

Forrás: Wikipédia

Ha részt veszel egy csónaktúrán a csatornákon, a túravezetők mindent elmesélnek a város történelméről, de természetesen bérelhetsz úgy is csónakot, kenut, amelyben te magad evezhetsz, és fedezheted fel belőle Groningent.

Hal, sült krumpli, lopkodó sirályok

Bár a holland konyha nem messze földön híres, van néhány étel, amelyek mindenképpen említést érdemelnek. Az utcán szinte bárhol kapható több méretben a vlaamse frites, azaz a sült krumpli. Míg Amszterdamban és környékén leginkább pindakaas-szal, azaz mogyoróvajjal fogyasztják, az északiak inkább majonézzel leöntve szeretik. A tengerhez közeli Groningenben rengeteg sirály áll lesben, hogy lecsapjanak a krumplit gyanútlanul fogyasztó emberekre, de ne izgulj, kifejezetten barátságosan eszik ki a kezedből az ételt. 

Ha éjszaka szórakozni indulsz, és hazafelé megéhezel, kötelező megkóstolnod a frikandel-t, a hollandok egyik nemzeti (gyakran buliból hazafelé menet fogyasztott) ételét. Senki sem tudja pontosan, hogyan is készül, hiszen az ország minden táján más recept alapján készítik, de az biztos, hogy nagyon finom.

A híres frikandel sült krumplivalForrás: Wikipédia

A közeli halászfalvakból halakat, tengeri herkentyűket visznek a groningeni éttermekbe és az utcai árusokhoz. Vétek lenne kihagyni!

A Life.hu tippje
Hollandiában hiába keresel meleg ebédet, szinte biztos, hogy egy pizzánál vagy levesnél összetettebbet nem fogsz találni. Az országban reggelire és ebédre is hideg fogásokat fogyasztanak, és a hét-nyolc óra körül tálalt vacsora a napi meleg étel. Az éttermekben is ez idő tájt szolgálnak ki először meleg étellel.