A jófajta gabona csodákat tesz a testtel - ne hagyd ki az étrendedből!

Forrás: Thinkstock -
rost gabona életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gabonafogyasztás mennyiségéről megoszlanak a vélemények, az azonban biztos, hogy a megfelelően kiválasztott gabona nélkülözhetetlen eleme a mindennapi táplálkozásunknak. No de mit és mennyit fogyasszunk belőle? Ennek jártunk utána!

Mennyi az annyi?

A táplálkozásunk közel 50%-át a szénhidrátok jelentik, ahol a gyümölcsök és zöldségek mellett a gabonafélék szerepelnek. Mondhatjuk, hogy a teljes étkezésünk egyharmadát érdemes jó minőségű gabonafélékből fedezni - vallja Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője, aki felhívja a figyelmet a minőségi táplálkozás fontosságára.

Forrás: Thinkstock

Miért pont a teljes kiőrlésű gabona?

A fent említett hatások mellett van még egy nagyon lényeges dolog, ami miatt érdemes teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani - ezt pedig a rosttartalom.

A rostfogyasztásnak számtalan jótékony hatása van ugyanis: csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a koleszterinszintet, jelentősen javítja az emésztést, ezáltal szabályozza a testsúlyt is. Ihász Katalin azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a napi 40-50 gramm rost nagyon pozitívan hat a szervekre, a folyadékfogyasztásra a rostdús étrend mellett különösen oda kell figyelni. A szakértő elmondta,

a rostok vizet vonnak magukhoz, ezért ha rostdús étrend mellett nem fogyasztunk napi 2-3 liter vizet, akkor könnyen ellenkező hatást érhetünk el.

Mikor érdemes fogyasztani gabonát?

Ha nem is minden étkezéshez, de napjában akár többször is beiktathatod az étrendedbe a különböző gabonaféléket. Reggelire például tökéletes két szelet teljes kiőrlésű kenyér egy kis tojással, sonkával, zöldségekkel. Vacsorára is simán elfogyaszthatsz ugyanennyi kenyeret zöldséges túrókrémmel, esetleg tonhallal, 2 szelet lazaccal. A krumplit, a tésztákat is ideje lecserélni egészségesebb verziókra, így a húsok mellé bátran válassz köretet.

Forrás: Thinkstock

A dietetikus szerint megéri azokat az élelmiszereket is beiktatni az étrendbe, melyek a régi magyar konyha alapjait képezték:

fogyassz minél több kölest, hajdinát, árpagyöngyöt, de rendszeressé teheted a barnarizs vagy a bulgur bevitelét is - ezek jótékony hatásairól ITT írtunk korábban.

Te gyakran fogyasztasz teljes kiőrlésű gabonát?

Támogatott tartalom

Rétegesen, de kényelmesen - három szett szabadtéri edzéshezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151114-futas-mozgas-telen-a-szabadban-oltozkodes-kinti-ruhak.htmlA hideg idő sem tarthat vissza attól, hogy a szabadban sportolj? Edzeni télen-nyáron kell, ilyenkor azonban fokozottabban érdemes figyelni a megfelelő öltözet kiválasztására. Ebben segítünk most! Ez Zsír!--10 „szuperétel", amivel feldobhatod az étrendedethttp://www.life.hu/ez-zsir/20151113-tiz-szuperetel-amivel-feldobhatjuk-etrendunket.htmlTe hiszel a szuperételekben? Manapság egyre nagyobb divat néhány dolgot szuperélelmiszernek kikiáltani, ám azt nem árt tudni, hogy ezek nem fognak csodát tenni. Fogyaszd őket bátran, de figyelj a kiegyensúlyozott táplálkozásra - íme a most legdivatosabb 10 szuperétel. Ez Zsír!--Egyre tovább gyűrűzik a hazai élelmiszerbotrányhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151111-elelmiszerbotrany-tobb-tiz-tonna-por-alapu-termekek-toltelekek-visszahivasa.htmlKét hete robbant a hír: több mint 50 tonna, lejárt szavatosságú cukrászati alapanyagot találtak Budapesten. Azóta kiderült, hogy egyre többen érintettek az ügyben, felmerült jó néhány ismert ember neve is a céggel kapcsolatban. Hatalmas élelmiszerbotrány, netán csak valaki felfújja a dolgot? És ki törődik a fogyasztókkal? Ennek járt utána a Life.hu. Ez Zsír!ThinkstockA sütőtökös saláta az ősz slágere - íme, 3 mennyei recepthttp://www.life.hu/ez-zsir/20151022-sutotokos-salatak-oszre-3-isteni-recept.htmlImádod a salátákat a létező minden verzióban, de eddig valahogy kimaradtak az életedből a sütőtökös-zöldséges csodák? Pedig hidd el, igazi ízorgia vár rád - íme, 3 isteni recept! Ez Zsír!ThinkstockMondd meg, mit kívánsz, megmondom, mit egyél!http://www.life.hu/ez-zsir/20151021-sovargas-izek-irant-ezt-jelenti-ha-valamit-kivansz.htmlIsmered az érzést, amikor hirtelen rád tör a sóvárgás valamilyen íz után, és azonnal szerezned kell valami édeset, sósat, netán savanyút? Ilyenkor többnyire egy meglehetősen egészségtelen ételre esik a választás, amit magunkba tömünk, majd amikor már az ízlelőbimbóink is megnyugodtak, jön az elkerülhetetlen lelkiismeret-furdalás. De küzdhetsz ellene! Ez Zsír!--Minden 4. magyar gyerek túlsúlyos - tegyünk ellene!http://www.life.hu/ez-zsir/20151021-egyre-tobb-a-cukorbeteg-gyerek-europaban-es-magyarorszagon-is-sok-a-tulsulyos-gyerek.htmlSzámtalan kampány indul és zajlik folyamatosan nemcsak Európában, de Magyarországon is a gyermekelhízás ellen. Erről nem lehet eleget beszélni; a felnőtteknél is súlyos problémát jelent, de rajtunk áll a dolog, mi vár a következő nemzedékekre! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.