A gabonafogyasztás mennyiségéről megoszlanak a vélemények, az azonban biztos, hogy a megfelelően kiválasztott gabona nélkülözhetetlen eleme a mindennapi táplálkozásunknak. No de mit és mennyit fogyasszunk belőle? Ennek jártunk utána!

Mennyi az annyi?

A táplálkozásunk közel 50%-át a szénhidrátok jelentik, ahol a gyümölcsök és zöldségek mellett a gabonafélék szerepelnek. Mondhatjuk, hogy a teljes étkezésünk egyharmadát érdemes jó minőségű gabonafélékből fedezni - vallja Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője, aki felhívja a figyelmet a minőségi táplálkozás fontosságára.

Forrás: Thinkstock

Ha gabonaválasztás, akkor koncentráljunk a teljes kiőrlésű élelmiszerekre. Ezek adják a fő energiát, amire a szervezetnek szüksége van, emellett egészségesek, nagyon jótékonyan hatnak a belekre és a koleszterintszintre. De fontos figyelni arra, hogy míg a hagyományos, fehérlisztből készült élelmiszerek egyszerű szénhidrátok, vagyis gyorsan megemelik a vércukorszintet, addig az összetettek lassabban szívódnak fel, ezáltal sokkal kiegyensúlyozottabbá teszik a vércukorszintet" - mondja Katalin.

Miért pont a teljes kiőrlésű gabona?

A fent említett hatások mellett van még egy nagyon lényeges dolog, ami miatt érdemes teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani - ezt pedig a rosttartalom.A rostfogyasztásnak számtalan jótékony hatása van ugyanis: csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a koleszterinszintet, jelentősen javítja az emésztést, ezáltal szabályozza a testsúlyt is. Ihász Katalin azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a napi 40-50 gramm rost nagyon pozitívan hat a szervekre, a folyadékfogyasztásra a rostdús étrend mellett különösen oda kell figyelni. A szakértő elmondta, a rostok vizet vonnak magukhoz, ezért ha rostdús étrend mellett nem fogyasztunk napi 2-3 liter vizet, akkor könnyen ellenkező hatást érhetünk el. 

Mikor érdemes fogyasztani gabonát?

Ha nem is minden étkezéshez, de napjában akár többször is beiktathatod az étrendedbe a különböző gabonaféléket. Reggelire például tökéletes két szelet teljes kiőrlésű kenyér egy kis tojással, sonkával, zöldségekkel. Vacsorára is simán elfogyaszthatsz ugyanennyi kenyeret zöldséges túrókrémmel, esetleg tonhallal, 2 szelet lazaccal. A krumplit, a tésztákat is ideje lecserélni egészségesebb verziókra, így a húsok mellé bátran válassz köretet.

Forrás: Thinkstock

A dietetikus szerint megéri azokat az élelmiszereket is beiktatni az étrendbe, melyek a régi magyar konyha alapjait képezték: fogyassz minél több kölest, hajdinát, árpagyöngyöt, de rendszeressé teheted a barnarizs vagy a bulgur bevitelét is - ezek jótékony hatásairól ITT írtunk korábban

Támogatott tartalom