Túl vagyunk a Golden Globe-on, ám még csak most jön a java: épp egy hónap van hátra az Oscar-gáláig, ahol szinte fontosabb, hogy ki mit visel, mint egy divathéten. A stylistoknak a következő hetek kőkemény harcokkal telnek majd!  

Persze az a legfontosabb, hogy ki viszi haza az aranyszobrocskát, de sokszor emlékezetesebb egy ruhabaki vagy egy kis baleset a kamerák előtt. Azt például nagy hirtelen nem tudnánk megmondani, Jennifer Lawrence két vagy három éve nyert-e díjat, azt azonban tudjuk, hogy Diorban esett hatalmasat a lépcsőn felfelé menet. 

Jennifer Lawrence térdre esett, mielőtt átvette az OscartForrás: AFP

A stylistokon hatalmas a felelősség, hiszen egy rosszul megválasztott ruhaköltemény pillanatok alatt világhírű lesz, beindul a mémgyártás, és nem a legkellemesebb folyton a kritikákat olvasni. Így annak, aki Hollywoodban akar divattal foglalkozni, állnia kell a sarat, érdekes történetek pedig vannak bőven. Pár éve előfordult olyan is, hogy az egyik filmsztár stylistja bekérte az összes sárga designerruhát, hogy bebiztosítsa, egyedül az ő A listás kliense visel majd ilyen színű holmit a gálán... 

Cate Blanchett és Jane Fonda. Vajon melyik sárga ruháról van szó?Forrás: Northfoto

Ha profi a stylist 

De miért is van tulajdonképpen ekkora harc? Bronwyn Cosgrave divatszakértő, írónő nem mondott újat azzal, amikor kijelentette, ez az egész a pénzről szól. 
Az ezredfordulókor a smink-, ékszer- és cipőtervezők is egyre inkább elkezdték nyomon követni a nagy filmes eseményeket, hiszen rájöttek, megéri nekik egy-egy sztárt kinevezni nagykövetnek. 

Life.hu tipp
Korábban összeszedtük minden idők 15 legrémesebb Oscar-ruháját. Itt megnézheted őket! Ha pedig a legszebbekre vagy kíváncsi, kattints ide!

Az olyan filmcsillagok, mint például Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Helen Mirren és Lupita Nyong'o már olyan kozmetikai cégek égisze alatt vesznek részt az eseményeken, mint a L'Oréal vagy a Lancôme. És akár díjat nyernek, akár nem, mindenképpen jót tesznek egy-egy világmárkának. Lupita Nyong'o például Oscart nyert 2014-ben; a gálán viselt púderkék Prada kreáció annyira jól állt neki, hogy bekerült az Oscar legjobban öltözött színésznői közé, méghozzá mindörökre. 

A színésznő stylistja, Micaela Erlanger abszolút ismeretlen volt Hollywoodban, mégis neki köszönhette Lupita, hogy 2015-ben már a Vogue címlapján pózolt. 

Lupita Nyong'o a 86. Oscar-díj-átadón 2014-benForrás: Northfoto

Hibázni nem lehet 

De persze nagyon rosszul is elsülhet egy ruha, azt pedig roppant nehéz elfeledtetni az emberekkel. „Scarlett Johansson zöld ruhája finoman szólva is érdekes választás volt, bár mondjuk a zöld mindig hatalmas kockázat. De Anne Hathaway 2013-as Prada ruhája sem tartozott a legjobb darabok közé. Nála ráadásul a stylist a legeslegutolsó pillanatban döntötte el, hogy mégsem Valentinóban lesz a színésznő. Kár volt... Ezek után nem csoda, hogy Anne stylistot váltott.” 

Scarlett Johansson és Anne HathawayForrás: Northfoto

Csináld magad! 

Hatalmas a nyomás a színésznőkön egy gála előtt, hiszen tanácsokat kell elfogadniuk. Szinte képtelenség stylist nélkül létezni, csak egy-két híresség van, akik elég bátrak ehhez. Kerry Washington például bebiztosította a ruhakérdést; folyamatosan képezi magát a divat terén, eljárt előadásokra, tanult divattörténetet, elvégzett tanfolyamokat. 

Kerry WashingtonForrás: Northfoto

Vagy ott van Halle Berry, aki 2002-ben díjat nyert, és egy mesés Elie Saab ruhát viselt. „Ő több száz ruhát megnézett, és ahol csak tudott, érdeklődött, hogy a kategóriájának jelöltjei közül bárki visel-e majd valamit a tervezőtől. Mert annál kevés kínosabb dolog van, mint ha két jelölt ugyanattól a tervezőtől választ ruhát. 

Halle BerryForrás: Northfoto

Így gondolkodnak az álomgyár legnépszerűbb ruhamágusai 

Lupita Nyong'o stylistja: Micaela Erlanger 

Fontos a folyamatos kommunikáció a stylist és a kliense között. Mi Lupitával nagyon jól megértjük egymást. Nem félünk attól, hogy új dolgokat próbáljunk ki az öltözködésben, és minden egyes outfittel egy történetet szeretnénk elmesélni. 

Micaela Erlanger és Lupita Nyong'oForrás: Northfoto

Emma Stone stylistja: Petra Flannery 

Nagyon lényeges a klienseim egyénisége, mindig ez kapja a főszerepet ruhaválasztásnál. Kigondolom, milyen fazon passzol legjobban az alakjukra, milyen szín illik a tónusaikhoz, a bőrükhöz. Ez nagyon fontos, egy rosszul megválasztott árnyalat ugyanis mindent tönkretesz. 

Emma Stone és Petra FlanneryForrás: The Hollywood Reporter

Charlize Theron stylistja: Leslie Fremar 

A tökéletes Oscar-outfit megtalálásához elengedhetetlen, hogy a színésznő, a stylist, a fodrász, a tervező és a sminkes jól tudjanak együtt dolgozni. A ruhapróbák során mindenkin nagyon sok múlik! 

Leslie FremarForrás: Instagram/Leslie Fremar

Cate Blanchett stylistja: Elizabeth Stewart 

Nagyon sok múlik már egyetlen vörös szőnyeges szereplésen, hát még az Oscaron. A celebstylistok azért vannak, mert a hírességek számára kivitelezhetetlen az, hogy a forgatások, a sajtótájékoztatók és filmbemutatók mellett még a tökéletes ruhát is megtalálják egyedül. 

Cate Blanchett és Elizabeth StewartForrás: Instagram/Elizabeth Stewart

Rosie Huntington-Whiteley stylistja: Cher Coulter 

Minden egyes vendégem más és más, és mindenkinek vannak önálló meglátásai azzal kapcsolatban, mit szeretnének viselni a vörös szőnyegen. A feladatom összehozni az ő és az én elképzeléseimet. Azon igyekszem, hogy a klienseim mindig 100 százalékban magabiztosnak érezzék magukat.  

Cher Coulter és Rosie Huntington-WhiteleyForrás: The Hollywood Reporter, chercoulter.com

 

Világsztárok magyar tervezésű ruhákban
Hogy kerül a világsztárokra magyar tervezésű ruha? Egyre több világsztáron látni magyar tervezésű ruhakölteményeket, ami hatalmas dolog a hazai divatnak. Tavaly arra voltunk kíváncsiak, hogyan is kell elképzelni a ruhaválasztás folyamatát. Abodi Dóra divattervező már számtalan filmcsillagot öltöztetett, ezért őt faggattuk arról, hogyan is kerül a sztárokra a ruha a vörös szőnyegen. A cikket itt elolvashatod!