fashion week Oscar-díj színésznő Oscar 2015 estélyi ruha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
E hét vasárnap lesz a világ legismertebb filmes díjátadó gálája, az Oscar. A seregszemle vörös szőnyege legalább annyi izgalmat tartogat, mint maga a gála. Tavaly már összeválogattuk az utóbbi évtizedek legszörnyűbb kreációit, most ismét megmutatjuk az ominózus darabokat.  

Sok-sok listáról - a Vogue-tól kezdve a nagy divatmagazinokon át az ismeretlen blogokig - összegyűjtöttük a leggyakrabban felsorolt Oscar-ruhákat, majd az összeset megmutattuk Szemes Nóra személyi stylistnak. Ő azt tanácsolta, az összhatást nézzük, mert a ruha még jól is állhat valakinek, de a frizura, a smink és a kiegészítők még mindig ronthatnak a képen. Hosszas elemzés után összeállt a Life.hu saját listája minden idők 15 legborzalmasabb szettjével.

Helena Bonham Carter - 1987

Hosszasan lehetne sorolni ennek az összeállításnak a hibáit a ruha színétől kezdve a színésznő alakját amorffá tévő fazonig, de nem tesszük. Helena Bonham Carter mindig is különcként öltözik, nem tesz kivételt a vörös szőnyeges megjelenésekkel sem. Nóra viszont nem ért egyet ezzel a hozzáállással. "Biztosan lehetett volna olyan ruhát találni, amelybe bele lehet csempészni a színésznő stílusát, ugyanakkor megfelelő egy Oscar-gálára. Ha már oda sem öltözünk ki, akkor sehova."

Forrás: http://goretro.blogspot.com

Cher - 1988

Nóra nem volt elragadtatva a Bob Mackie tervezte uszályos kreálmánytól sem. Cher 42 éves volt, amikor ezt a ruhát viselte. "Ennyi idősen, még ha tökéletes is a testünk, nem kell mutogatni, legalábbis nem ilyen formán. A dekoltázs és a kar még belefér, de hogy a hasa és a combja is látszódjon! Ez már inkább a közönséges kategória."

Demi Moore - 1989

A színésznő fényképéről nehéz elhinni, hogy ez az Oscar-gála vörös szőnyegén készült. Azon gondolkoztunk, vajon hol hagyhatta el a szoknyája felét. A sok-sok lista azonban meggyőzött bennünket arról, hogy a kép nem kamu. "Ez talán a legborzasztóbb mindközül. Azon túl, hogy ízléstelen, stílustalan és magán viseli a nyolcvanas évek borzasztó stílusjegyeit, egyszerűen érthetetlen a cicanadrág. Feltűnőnek feltűnő, de ennyit lehet elmondani róla."

Forrás: Northfoto

Daryl Hannah - 1990

Nehéz elképzelni, mi szüksége lehetett a színésznőnek a vörös szőnyegen a napszemüvegre, ahogy a szőrmeboa is sokkolóvá tette az egyébként nem is olyan förtelmes összeállítást. "A csillogó anyag és a boa együtt már nagyon sok, jóllehet nehéz lenne olyan kiegészítőt mondani, amivel ez a ruha nem tűnik annak. Éppen ezért nagyon egyszerű frizurát csináltattam volna a helyében" - kommentálta Nóra az összeállítást.

Forrás: Nortffoto

Kim Basinger - 1990

A színésznő egyetlen célja az lehetett, hogy kitűnjön, mert - szakértőnk szavaival élve - "pont úgy néz ki, mint aki egy stílustalan esküvőre készül Las Vegasba". Nehéz elképzelni, hogy a ruha- és a sminkválasztásnál jelen volt egy stylist, aki a legjobbat akarta kihozni belőle.

Forrás: Northfoto, http://icepice.blogspot.com

Geena Davis - 1992

Van, amikor a ruha egyik része működik, a többi viszont elrontja az összképet. Geena Davis esetében ez a helyzet. A felsőrésszel semmi gond, de a habos szoknya, a csúf fekete harisnya és a rettenetes cipő alapján magabiztosan a legrosszabbak közé soroljuk. "Ez pontosan az a ruha, amelyik csupasz lábbal és egy szandállal mutatott volna jól. Akkor sem lett volna százszázalékos, de legalább nem lett volna ilyen stílustalan."

Forrás: Northfoto

Whoopi Goldberg - 1993

Bár Whoopi Goldberg sem a visszafogott stílusáról híres, ezzel a szettel nem csak nálunk verte ki a biztosítékot. A nadrágot ebben az esetben sem értjük, szakértőnk szerint az egyetlen elfogadható variáció az lenne, ha a nadrág helyett zárt lenne a szoknyarész.

Forrás: Northfoto

Celine Dion - 1999

A bő szabás, a nadrág, a napszemüveg, a Robin Hood kalap - mind súlyos divatvétkek, ráadásul egy összeállításon belül. Nehéz megérteni, miért nem volt képes a kecses énekesnő felöltözni a gálára. "Az összes hiba, amit elkövetett ennél az összeállításnál, abból adódik, hogy túl feltűnő akart lenni. A táskája egyébként szép" - szólt az összegezés.

Forrás: AFP

Angelina Jolie - 2000

A színésznő 2000-ben döntött úgy, hogy - ahogy Nóra fogalmaz - anorexiás vámpírnak öltözik a gálára. Szerinte nem is feltétlenül a ruhával van a gond, bár a furcsa, tornadressz anyag hagy némi kívánnivalót maga után, hanem a színésznő ébenfekete műhajával és a furcsa sminkkel. "Túl sok a feketéből, pedig jól áll neki ez a szín. Sikeresebb lett volna a hosszú ujj helyett a hosszú kesztyű."

Forrás: AFP

Tyra Banks - 2000

A szupermodellként ismertté vált Tyra Banks nem tudott ellenállni annak, hogy a vörös szőnyegen nagyon királylányos, nagyon színes és nagyon feltűnő ruhában mutatkozzon. Erre még akkor sincs bocsánat, ha mindez tizenkét éve történt. Mai szemmel is pont úgy néz ki, mint egy sütibaba. "Ez a ruha nem egy visszafogott darab, de egy szőke hajú, kék szemű nőn sokkal jobban el tudom képzelni, mint rajta" - kommentálta Nóra.

Forrás: Northfoto

Faith Hill - 2002

Az énekesnő szivárványszínű ruhája sokkal inkább hasonlít egy jelmezre, mint egy Oscar-gálára való estélyire. "Ebben az esetben nem arról van szó, hogy nem áll jól neki, hiszen színben remek, a fazonja is jó, csak éppen borzalmas maga a ruha. Egy szín ebből bőven elég lett volna."

Forrás: AFP

Hilary Swank - 2003

A színésznő az egyetlen, aki a legjobb és a legrosszabb ruhákat felsoroló listákon is szerepel - nem véletlenül. A rózsaszín ruhácskát egyszerűen lehetetlen szeretni rajta. "A ruhát egyrészt kicsit kevésnek tartom a gálára, másrészt kicsit sem az ő stílusa, arról nem is beszélve, hogy a lábait nagyon rövidíti. Sokkal inkább el tudom képzelni például Heidi Klumon."

Forrás: AFP

Taraji P Henson - 2005

Taraji P Henson színésznő és énekesnő, akit 2009-ben a legjobb női mellékszereplőnek járó díjra jelöltek. Ma már általában magabiztos és stílusos a vörös szőnyegen, de 2005-ben ezt még nem tudtuk volna elmondani róla. Az akkori gálán viselt összeállítására annyit tudunk mondani: túl sok. Arról nem is beszélve, hogy "egy ilyen nagy kivágáshoz tökéletes vagy tökéletesen felragasztott mellek kellenek".

Forrás: AFP

Diablo Cody - 2008

Diablo Cody a Juno című film forgatókönyvéért kapott Oscar-díjat 2008-ban. Az aranyszobrocskát ebben az állatmintás lepelben vette át. "Az ocelotmintát lehet nagyon jól és nagyon rosszul is viselni. Ez az utóbbi kategória. Még egy Oscar-gálára is nagyon sok ez a minta" - mondta Nóra, akinek nem csak ez bántotta a szemét. A ruha fazonját tartotta a másik nagy hibának, a karkötő, a táska és a ruha hossza csak ezután jöttek a sorban.

Forrás: AFP

Georgina Chapman - 2010

A Marchesa divatház társtervezőjeként karriert építő Georgina Chapman mostanában színésznőként is kipróbálja magát. Talán nem a legjobb cégér a divatház számára, hogy több listán is a legrosszabb Oscar-ruhák között tartják számon 2010-es összeállítását. Szakértőnk szerint sem a ruha anyagával, sem a színével nincs gond, de az alakját amorffá tevő szabás és a platform cipő tönkrevágja az egészet.

Forrás: AFP

Szemes Nóra személyi stylistot általában nem a magyar hírességek keresik, pedig a túlzások és a feltűnés a leggyakoribb jelenség a hazai vörös szőnyegen - már amennyi még létezik. A vörös szőnyeges eseményeken, főleg az Oscarhoz hasonló gálákon, hivatalosan white tie, azaz a lehető legelegánsabb viselet a dress code, de Nóra szerint nem lehet elvárni, hogy a sztárok ezt maximálisan be is tartsák. Az önmegvalósítás mellett az aktuális divat az, amely mindig is befolyásolja a vörös szőnyegen látható ruhákat. A kortalan, időtlen viselet nagyon ritka. Ez általában akkor jellemző, ha az adott sztár amúgy is előnyben részesíti a klasszikus stílust - magyarázza a szakértő. Szerinte a legnagyobbat nem a polgárpukkasztó öltözékekkel, hanem az olyan, letisztult ruhákkal lehet tarolni, amelyekben van egy kevés rafinéria. "Biztos ilyen ruhát választanék, ha valaki megkérne, hogy öltöztessem fel. A személyiségét is mindenképpen belecsempészném az öltözékébe. A stílusán kívül figyelnék arra, hogy a színtípusának is megfeleljen és minden szögből jól mutasson rajta. A visszafogott ruhát is ugyanúgy megjegyzik valakin, ha csodásan áll rajta."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.