Moccanj ki a szabadba télen is! - Tuti pályák szánkózáshoz Magyarországon

Forrás: Thinkstock -
tél2016 szánkópálya Dobogókő Visegrád szánkó szánkópályák Normafa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye te is alig vártad már gyerekkorodban, hogy leessen az első hó, és elővehesd a szánkódat, és hatalmasakat csúszkálj a városkád melletti dombon vagy a suliudvaron. És ha nem volt lejtő, akkor is volt megoldás, maximum húztad a barátnődet, aztán ő téged: felváltva. Közben persze biztosan igazi csúszkálásról is ábrándoztál, ahol percekig is suhanhatsz a szánkón ülve anélkül, hogy le kelljen szállnod róla. 

A síelés térhódítása mellett a szánkózás ma is népszerű "mozgásforma", ráadásul nemcsak a gyerekeknek tetszik, a felnőttek is imádják, ugyanis remek családi program, ami tulajdonképpen a szabad levegőn való sportolásként is felfogható. Íme, néhány szuper szánkópálya Magyarországon egy kis téli kikapcsolódáshoz kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Forrás: Thinkstock

Normafa

Az egyik méltán legismertebb szánkópálya Budapesten a Budai-hegyvidék varázslatos pontja, a Normafa. Főleg azoknak ajánlott, akik szertik a kötetlenebb csúszkálást, ugyanis nincsen szigorú keretek közé szorítva, hogy hol lehet lesiklani, így felvonó sincs. Éppen ezért a Normafánál igazi sportélménynek is tekinthető a szánkózás is, a dombokon felhúzni a szánkót felér egy popsiedzéssel, miközben gyönyörű kilátás tárul eléd.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Dobogókő

Ha profin kiépített pályára vágysz, irány Dobogókő! A Budapesttől maximum egy órára található lejtőn a sípályától elkülönítve körülbelül 200 méteres kijelölt pályán suhanhatsz, így ha nagyobb a tömeg is biztonságban érezheted magad. A szánkópálya Dobogókő első parkolója melletti erdőben található.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Így kerüld el a baleseteket!

Fontos, hogy csak kijelölt szánkópályán élvezd a havat, vagy ha ilyen nincs, akkor ott, ahol - mint például a Normafánál - a síelőktől távol lehet szánkózni. A síelők és a szánkósok összeütközése komoly balesetet okozhat.

Visegrád

Visegrádon a Nagyvillám sípályához elkülönített szánkópálya tartozik, amelyet a 3-as kék sípálya mellett találunk meg. A lejtő körülbelül 150 méter hosszú, és a Nagyvillám-hegy északi oldalán van. A szánkópálya csak természetes hó mellett üzemel.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Öltözz rétegesen!

Ahogy minden téli sport esetében, a szánkózásnál is fontos, hogy teljesen szárazon és melegen tartsd a testedet. Ügyelj arra, hogy több réteg ruha legyen rajtad, a legfelső réteg lehetőleg dzsekis anyagból készüljön, és a cipőd is legyen vízálló. A sapka-sál-kesztyű triászt pedig, ugye, meg sem kell említenünk: alap.

Mátra

Kifejezetten szánkózni vágyók számára különítettek el pályákat Mátraházán, Mátraszentimrén és Mátrafüreden. A mátrafüredi pálya legmagasabb pontja 450, a mátraházai 710, a szentimrei csúcsa pedig 770 méteren van, így a lecsúszás igazi varázslatos és felszabadító élmény lehet.

Forrás: MTI/Komka Péter

Óvd a természetet!

A szánkózás kapcsán érdemes kicsit beszélnünk a környezetvédelmeről is: ha nem arra kijelölt pályán siklasz le, kárt okozhatsz a természetben, sőt akár védett, a hó alatt lapuló növényeket tehetsz tönkre.

Égesd a kalóriákat hóesésben!

Ha már meguntad a szánkózást, és olyan szabadtéri téli sportra vágysz, ami intenzívebben égeti a kalóriákat - akkor ezeket a mozgásformákat is ajánljuk neked.
Szólóban turistáskodnál? Így hozhatod ki a legtöbbet a télből!http://www.life.hu/lifeutazas/20160127-szoloban-turistaskodnal-irany-tulum-szlovenia-porto.htmlNőként egyedül utazni valójában nem olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik, sőt lehet, hogy néha még élvezetesebb is. Hogy miért? Senkihez nem kell alkalmazkodni, úgy osztod be az idődet, ahogyan te szeretnéd, és olyan dolgokkal kényeztetheted magad, amik valóban boldoggá tesznek. Összeállításunkból most könnyedén kiválaszthatod a pénztárcádhoz és személyiségedhez legjobban passzoló helyszínt! UtazásThinkstockNincs pénzed luxusra, de melegbe mennél? Európa 50 ezer alatt is várhttp://www.life.hu/lifeutazas/20151209-europai-varosok-fapadossal-50-ezer-forint-alatt-repulovel-ahol-jo-ido-van.htmlUnod az itthoni, nyomott időt? Mennél, de karácsony után és a fűtésszezon idusán nincs miből? Feszélyeznek a celebek "télből nyárba" típusú posztjai, és a jobb sorsú ismerőseid nászutas fényképei? Itt az ideje, hogy végre te is szelfizz egyet a tengernél, és a szolin kívül is szerezz egy kis színt, méghozzá az öreg kontinensen belül. Utazás--Groningen, a fiatalok lenyűgöző városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20150928-latnivalok-groningenben-az-eszaki-holland-varosban.htmlHollandia legészakibb nagyvárosát, Groningent nem sokan ismerik, de akik egyszer elutaznak oda, örökre beleszeretnek. Nem csak Amszterdamot érdemes bejárni, ha a tulipánok országába készülsz! Kalandra fel, ismerd meg Hollandia egyik legmesésebb városát! Utazás--Varga Viktor: "Órákig csak sírtam a Taj Mahalban”http://www.life.hu/lifeutazas/20160114-varga-viktor-uti-beszamoloja-indiarol.htmlVarga Viktor élete álmát váltotta valóra, amikor Indiába utazott, hogy az egzotikus és mesés országot felfedezze. Arról faggattam az énekest, milyen lenyűgöző helyszínek maradtak meg a legjobban az emlékezetében. Utazás--Téli unalom ellen – Ezek a városok tudják, hogyan kell karneválozni!http://www.life.hu/lifeutazas/20160107-szuper-karnevalok-franciaorszag-koln-spanyolorszag.htmlAlig ért véget a karácsony, máris itt van a farsangi időszak, ami a vidámság, az evés-ivás és a mulatozás jegyében telik. Maskarás felvonulók lepik el a városok utcáit, ám ezek a látványos parádék azok számára is tartogathatnak új élményeket, akik nem szeretnének jelmezbe bújni. Ha szívesen megismernéd más országok ünnepi hagyományait, mutatjuk, hová érdemes ellátogatnod a következő hetekben. Utazás--Napfürdőzz Thaiföldön! Négy kevésbé ismert trópusi paradicsomhttp://www.life.hu/lifeutazas/20151228-4-kevesbe-ismert-tropusi-paradicsom-koh-lanta-koh-mak-koh-phayam-koh-phra-thong.htmlNincs is jobb, mint a pálmafák árnyékában koktélokat szürcsölni, csónakba pattanni és végigjárni a sok apró szigetet, a nap végén pedig megkoronázni az élvezeteket egy kényeztető masszázzsal. Thaiföldön nem kell nagyítóval keresned a turistamentes álomhelyeket, ahol gondtalanul élvezheted a "télből a nyárba” vakációt. Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.