Ugye te is alig vártad már gyerekkorodban, hogy leessen az első hó, és elővehesd a szánkódat, és hatalmasakat csúszkálj a városkád melletti dombon vagy a suliudvaron. És ha nem volt lejtő, akkor is volt megoldás, maximum húztad a barátnődet, aztán ő téged: felváltva. Közben persze biztosan igazi csúszkálásról is ábrándoztál, ahol percekig is suhanhatsz a szánkón ülve anélkül, hogy le kelljen szállnod róla. 

A síelés térhódítása mellett a szánkózás ma is népszerű "mozgásforma", ráadásul nemcsak a gyerekeknek tetszik, a felnőttek is imádják, ugyanis remek családi program, ami tulajdonképpen a szabad levegőn való sportolásként is felfogható. Íme, néhány szuper szánkópálya Magyarországon egy kis téli kikapcsolódáshoz kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

Forrás: Thinkstock

Normafa

Az egyik méltán legismertebb szánkópálya Budapesten a Budai-hegyvidék varázslatos pontja, a Normafa. Főleg azoknak ajánlott, akik szertik a kötetlenebb csúszkálást, ugyanis nincsen szigorú keretek közé szorítva, hogy hol lehet lesiklani, így felvonó sincs. Éppen ezért a Normafánál igazi sportélménynek is tekinthető a szánkózás is, a dombokon felhúzni a szánkót felér egy popsiedzéssel, miközben gyönyörű kilátás tárul eléd. 

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Dobogókő

Ha profin kiépített pályára vágysz, irány Dobogókő! A Budapesttől maximum egy órára található lejtőn a sípályától elkülönítve körülbelül 200 méteres kijelölt pályán suhanhatsz, így ha nagyobb a tömeg is biztonságban érezheted magad. A szánkópálya Dobogókő első parkolója melletti erdőben található.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
Így kerüld el a baleseteket!
Fontos, hogy csak kijelölt szánkópályán élvezd a havat, vagy ha ilyen nincs, akkor ott, ahol - mint például a Normafánál - a síelőktől távol lehet szánkózni. A síelők és a szánkósok összeütközése komoly balesetet okozhat.

Visegrád

Visegrádon a Nagyvillám sípályához elkülönített szánkópálya tartozik, amelyet a 3-as kék sípálya mellett találunk meg. A lejtő körülbelül 150 méter hosszú, és a Nagyvillám-hegy északi oldalán van. A szánkópálya csak természetes hó mellett üzemel. 

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Öltözz rétegesen!
Ahogy minden téli sport esetében, a szánkózásnál is fontos, hogy teljesen szárazon és melegen tartsd a testedet. Ügyelj arra, hogy több réteg ruha legyen rajtad, a legfelső réteg lehetőleg dzsekis anyagból készüljön, és a cipőd is legyen vízálló. A sapka-sál-kesztyű triászt pedig, ugye, meg sem kell említenünk: alap.

Mátra

Kifejezetten szánkózni vágyók számára különítettek el pályákat Mátraházán, Mátraszentimrén és Mátrafüreden. A mátrafüredi pálya legmagasabb pontja 450, a mátraházai 710, a szentimrei csúcsa pedig 770 méteren van, így a lecsúszás igazi varázslatos és felszabadító élmény lehet. 

Forrás: MTI/Komka Péter
Óvd a természetet!
A szánkózás kapcsán érdemes kicsit beszélnünk a környezetvédelmeről is: ha nem arra kijelölt pályán siklasz le, kárt okozhatsz a természetben, sőt akár védett, a hó alatt lapuló növényeket tehetsz tönkre.

 

Égesd a kalóriákat hóesésben!
Ha már meguntad a szánkózást, és olyan szabadtéri téli sportra vágysz, ami intenzívebben égeti a kalóriákat - akkor ezeket a mozgásformákat is ajánljuk neked.