Amióta állatkertek léteznek, a szükségességük és létjogosultságuk megosztja az embereket. Vannak, akik természetellenesnek találják, hogy az élőhelyüktől elszakítva, erőteljes korlátozások mellett, rácsok mögött tartsanak állatokat, mások – köztük komoly tudósok – azzal érvelnek, hogy ezek az intézmények hivatottak arra, hogy megmentsék a veszélyeztetett állatfajokat a kipusztulástól. Így vagy úgy: az állatkertekben való sétálás remek szabadidős kikapcsolódást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Íme, néhány nagyobb park a nagyvilágból.

Európa egyik legrégibb – és Oroszország legnagyobb – állatkertje a Moszkvai Állatkert, amely 1864-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és négy biológusprofesszor alapította. A közel 22 hektáros területen több mint 6000 állat él.  A szárazföldi fajok mellett  csodás látványosság a tengeri akvárium, a fókamedence, de közkedvelt látogatási célpont a madárház is. Az élményt éjszakai kiállítások teszik még komplexebbé, a parkban található vízesések pedig elfeledtetik velünk, hogy egy nagyváros kellős közepén vagyunk. 

Forrás: AFP
Szívszorító! Diétára fogták az orosz állatkertek lakóit
A Moszvai Állatkertről a szépsége ellenére azért napvilágot láttak már aggasztó hírek is, nevezetesen, hogy nem tudják kielégítőan etetni az állatokat. Az intézmény igazgatója akkor azt nyilatkozta, hogy a kevésbé speciális étrenden lévő állatokat még tudják etetni, de vannak olyan speciális lakóik, mint a norvégiai halat evő pingvinek, amelyenek most más állatkertbe helyeztek át. Az igazgatónő hozzátette, a ritka és drága állatokat mindenképpen megtartják, és csak azokat az állatokat költöztetik más országok állatkertjeibe, amelyek nem szükségesek a moszkvai intézmény változatos génállományának fenntartásához.

Ha már unod a magyarországi állatkerteket, irány Bécs. A Schönbrunni Állatkert alig néhány órányi autóútnyira van tőlünk, és már csak azért is érdemes odalátogatni, mert a világ legrégebbi és jelenleg egyik legmodernebb állatkertje. Még I. Ferenc császár hozatott ide először állatokat, már több mint 500 állatfaj él Schönbrunnban, számos közülük a kihalástól veszélyeztetett. A Schönbrunni Állatkert éppen ezért UNESCO-világörökség része, ráadásul már négyszer nyerte el az Európa legjobb állatkertje címet. A 17 hektáros parkosított intézmény mottója – „legyen ez az állatkert a boldog állatok otthona” – meg is valósul, ugyanis a bécsi állatkerttel kapcsolatban soha nem olvashatunk olyan híreket, hogy éheznének vagy rossz körülmények között élnének az állatok. A bécsi állatkertben 4600 állat, és azon belül 480 faj várja a látogatókat. A világon elsőként született itt Bécsben emberi tartásban nevelt afrikai elefánt, és itt jött a világra egy állatkertben, természetes úton fogant pandabébi, amely a Fu Long nevet kapta. 

A császári pavilonForrás: Wikipédia
Mire jók egyáltalán az állatkertek?

Máriusznak, a koppenhágai állatkert egészséges, fiatal zsiráfjának az elpusztítása 2014-ben az állatkertek szerepére irányította a közfigyelmet, és sok olyan ember is véleményt nyilvánított az állatkertek működéséről, akiket korábban kevésbé izgatott a dolog. Sokan tartották visszatetszőnek, hogy a fiatal állatnak azért kellett meghalnia az állatkert vezetői szerint, mert nem lehetett "szaporítógépnek" használni. Az etológusok egy része azt állítja, az állatkertek látogatói sokat tanulnak a biológiai sokszínűségről, és ily módon az állatkertek elősegítik az emberek környezettudatosabb viselkedésének kialakítását. Az állletkertek szerepéről tudományos kutatást követően tanulmány is készült, erről bővebben az Origó cikkében olvashatsz.


A világ leghíresebb és legszebb állatkertjei közé tartozik a 40 hektáron elterülő San Diegó-i Állatkert is, ahol közel 4000 állat, és azon belül 800 faj él. A San Diegó-i Állatkert kiemelkedően nagy hangsúlyt fektet az állatfajok megőrzésére és védelmére, számos fogságban tartott fajt igyekeznek szabadon engedni a saját természetes élőhelyükön. Az intézményben számos veszélyeztetett állatfaj él, a park dolgozói pedig a megpróbálják az eredeti élőhelyüket a lehető legnagyobb mértékben rekonstruálni a park területén. A legnagyobb látványosság az úgynevezett elefántodisszea, ahol afrikai és ázsiai elefántok is láthatók. Abban nem tudunk segíteni, hogy San Diegóba röpítsünk, viszont ezen az élő webkemerán leselkedhetsz egy kicsit.  

Forrás: Wikipédia
Egyedülálló génbank a San Diego-i állatkertben

Kissé futurisztikus, ám előremutató az intézmény negyven éve működő génbankja - amelyet "fagyott állatkertnek" is neveznek. A San Diego-i állatkert mindenesetre megmenthet jónéhány állatfajt a kihalástól. A gyűjtemény hatalmas, a több mint ezer faj génállományát rozsdamentes acéltárolókban őrzik. Bizonyos fajoknak az őssejtjét pedig folyékony nitrogénben tárolják.