Állapítsd meg egy madzag segítségével, túlsúlyos vagy-e!

Forrás: Thinkstock -
elhízás túlsúly
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A testtömegindex veszélyesen pontatlan, ráadásul nem veszi figyelembe az izomtömeget, így sportolóknál alkalmazhatatlan. A madzaggal mért testarányok viszont elárulják, van-e túlsúly – állítják a kutatók. Ajánlásuk szerint egy madzaggal meg kell mérni a testmagasságunkat, félbe hajtani, és a derékon körbetekerve megállapítani, összeér-e így a két vége. Ha nem, akkor eljött a fogyókúra ideje.

Jelenleg szinte mindenhol a BMI-t használják annak megállapítására, hogy ideális-e a páciensek súlya. Nehezebb csontszerkezet vagy jelentősebb izomtömeg esetén azonban ez a mutató hasonló értéket ad, mint annál, aki túlsúlyos – emiatt nem megbízható. A zsigeri zsír ráadásul a legveszélyesebb, noha helyi eloszlást végképp nem rögzít a testtömegindex.

Forrás: Thinkstock

Korábban több vizsgálat is rámutatott világszerte, hogy alacsonyabb a szívbetegség kockázata azoknál, akiknek a derékbősége nem haladja meg a testmagasságuk felét.

A legújabb eredményekhez az Oxford Brookes Egyetem munkatársai 2 917 tizenhat évest vettek górcső alá. A madzagos módszer szerint egyharmaduk számított volna túlsúlyosnak azok közül, akiknek normális BMI-je volt.

Dr. Margaret Ashwell, az intézmény munkatársa hozzátette, hogy a tanulmány nemcsak a korábbi adatokat támasztja alá, hanem azt is, hogy a derékbőség és a magasság aránya sokkal megbízhatóbb a BMI-nél, ami miatt így előfordulhat, hogy nem sikerül felismerni a szívbetegség fokozott veszélyét.

„Nincs is egyszerűbb megoldás annál, mint egy madzaggal megmérni a magasságunkat, aztán a derékbőségünket. Még csak mérőszalag sem szükséges” – nyilatkozta a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.