Még soha egy korszak sem volt ennyire szabados és sokszínű, mint a 80-as évek. A punk zene, valamint stílusa tartja magát, és a mainstream irányzatra is nagy hatást gyakorol. Megjelenik a rock műfaj, elsők között a legendás KISS együttes, hatására sorra bukkannak fel a rockbandák, megjelenik a glam, a csillogás és az extrémitás hétköznapivá válik.

A hatvanas évek után újra felbukkan a miniszoknya, a polgárpukkasztó, anyagias lány, Madonna alapruhatárát is ezek a darabok színesítik. Megjelenik a válltömés, a férfi divatot pedig a Miami Vice című filmsorozat reformálja meg. Természetesen az urak divatjában is visszaköszönnek a válltömések, ekkor látnak napvilágot először a színes zakók, öltönyök, amik laza eleganciát kölcsönöznek egy szimpla pólóval. Egy mokaszinnal, zokni nélkül jó párost alkottak.

Philip Michael Thomas és Don Johnson a Miami Vice című kultikus sorozatbanForrás: AFP

Egyszerre divat az elegáns, Diana hercegnő-féle kifinomult stílus, de a punk vonal is felerősödik, és utat tör magának a kommerciális divatba, és nem lepődünk meg, ha lépten nyomon kócos, tupírozott, agyonlakkozott, színes hajjal találkozunk. A kozmetikai ipar természetesen azonnal reagál erre az új őrületre, így széles választékban jelennek meg a színes hajfestékek és hajformázók. Egyszerre divat a hosszú, félhosszú vagy rövid haj férfiaknál és nőknél egyaránt, és hajhossztól függetlenül tupírozzák, lakozzák, és betonkeménységűre zselézik a frizurákat. A kreppelt haj is ekkor lett divat a dauerrel együtt. 

Bon Jovi zenekarávalForrás: Instagram/#Bon Jovi
Rubik-kocka és Pacman
A 80-as években Rubik Ernő megalkotja a legendás bűvös kockát, a Commodore 64-nek köszönhetően megismerjük az első számítógépes játékot, a Pacmant.

Jane Fonda egy szerencsétlen táncbalesetének köszönhetően divatba hozza az aerobikot. Nem csoda, hogy akkortájt mindenki aerobikra, jazzórákra járt, az uraknál is térhódító lett a testépítés, az egészséges izomépítés.

Jelenet a Flashdance című filmbőlForrás: Youtube

Végre kezdik felismerni, hogy a nap káros hatásai ellen muszáj védekezni, ennek ellenére újabb bőrkárosító hullám indul el a szolárium megjelenésével. Sokáig vitatott volt, és közel két évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy az emberek megértsék, hogy a barnítógépek túl gyakori használata a bőr korai elöregedéséhez vezethet, valamint hogy a bőrrák kialakulását is növeli. A bőrápolás egyre fontosabb, már minden, magára valamit is adó nő használ nappali és éjszakai krémeket.

MadonnaForrás: Northfoto
Madonna és Michael Jackson
A korszak utánozhatatlan sztárjai a teljesség igénye nélkül: Sade, a Wham, Whitney Houston, Prince, David Bowie, Cindy Lauper és Boy George. Ez az az évtized, amikor betör a popiparba Madonna, nem is sejtve, milyen hatást gyakorol majd a világra. Ezrek utánozzák frivol stílusát, hisztériás őrület övezi fellépéseit, pillanatok alatt meghódítja a világot. Akárcsak Michael Jackson, aki fenekestül felforgatja az aktuális trend szabta szabályokat, mind zenében, mind az öltözködésben.

Sminkben három stílus uralja a 80-as éveket. A természetes, a vadító és a szélsőséges punk vonal. Az ajakrúzsok vérvörösek, mélybarnák. Szemhéjfestésben jellegzetes elem a csillámfény, a rikító zöld, kék, pink szemhéjpúderek és a fekete szemceruza használata szinte kötelező volt. A színes szempillaspirálok ekkor lettek a legnépszerűbbek.

Forrás: Youtube

A bőrtónust a tökéletes matt hatás uralta, az alapozók akkor még nem tartalmaztak bőrápoló hatóanyagokat. Az arcpirosító elhagyása vagy éppen túlzásba vitele egyszerre volt trend. A korszak legtöbbet másolt alakjai között Madonna, Cindy Lauper, Christina Applegate és Molly Ringwald sminkjét, hajviseletét, valamint öltözködését utánozták.

Punk lázadás, új szépségideálok és a plasztika felfedezése – A szépség fogalma a 70-es években

A 70-es évek rengeteg változást hozott a világban: a punk lázadás például olyan nagy hatású tervezőt adott a világnak, mint Vivienne Westwood. Közben új szépségideálok is születtek, mint Farrah Fawcett, Diana Ross és Cher. De a szájfény diadalmenete is ekkor kezdődött, sőt a kollagént és a szilikont is ekkor fedezték fel. Olvasd el Larion Oscar cikkét!