Ne higgy annak, aki azt mondja, augusztus 20. után vége a nyárnak, és ideje bekuckózni a lakásba! Igaz, este már egyre korábban sötétedik, és ha kinti programot tervezel, a táskádban mindig ott lapul egy pulóver vagy farmerkabát, nem kell lemondanod a jó programoktól. A szeptember és október még mindig hozhat olyan szép napokat, amelyek kimoccanásra csábítanak. Használd ki a hétvégéket, és látogasd meg Magyarország azon tájait, amelyek ősszel mutatják a legvarázslatosabb arcukat!

Szalajka-völgy 

A Szilvásvárad melletti Szalajka-völgy nemcsak a Bükk, hanem egész Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Ezt a környéket akár tavaszra, a természet ébredésekor is ajánlhatnánk, de ha egy évben csak egyszer jársz ezen a vidéken, talán mégis ősszel a legvarázslatosabb.

Az ősszel is varázslatos Szalajka-völgyForrás: Dreamstime

A fák, bokrok leveleinek ezerszínű játékában leginkább szeptemberben és októberben gyönyörködhetsz, miközben meglátogathatod a híres Fátyol-vízesést, amelyet a kisvasúttal is megközelíthetsz, és útba ejtheted a Gloriette-tisztást, amely egy kora őszi piknikezésre kiválóan alkalmas terület. De túrázhatsz a kilátóba vagy akár az ősemberbarlang felé, és a közelben van a Szabadtéri Erdei Múzeum is, ahol megismerkedhetsz az erdei mesteremberek munkájával, életmódjával. Régi erdei mesterségeket idéz meg a kiállítás, sok helyen interaktív formában is. Az erdei skanzen ingyenesen látogatható, gyerekeknek is nagyon élvezetes, izgalmas program. A látvány és a sok-sok program mellett a tiszta levegő miatt is kiemelten érdemes ide kirándulni – egy hétvége után egészen biztosan feltöltődve térsz vissza a napi teendőid közé. 

A Fátyol-vízesést akár a kisvasúttal is megközelíthetedForrás: Dreamstime

Őrség 

Látnivalókban, természeti kincsekben, a történelmi múltat idéző, kulturális és szakrális értékekben gazdag tájegysége hazánknak a Vas megye délnyugati szegletében található Őrség. Erre a vidékre  a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek, akik a magaslatokról figyelni tudták a határvonalat: innen származik a táj neve is. Ha az Őrségben jársz, tényleg úgy tűnhet, mintha időutazáson lennél: érintetlen erdők, parasztházak, autentikus paraszti szálláshelyek, amik rád várnak. Érdemes Szalafőn vagy Őriszentpéteren kezdeni a vidék felfedezését, ami pedig kihagyhatatlan, az a Pityerszeri Falumúzeum, ahol mindent megtudhatsz a régmúlt idők szokásairól. 

Az odalátogatót szinte mindig népi kézművesvásár is várja, vehetsz fazekas- és népművészeti termékeket, és megkóstolhatod az autentikus langallót vagy házi rétest is. 

A pityerszeri falumúzeumForrás: Dreamstime
Irány a tökfesztivál!
A Nyugat-Dunántúli Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai, valamint a legnagyobb gasztroturisztikai rendezvénye az Őrségi Tökfesztivál, amelyet idén szeptember 23. és 25. között rendeznek meg. A népi játékok és művészeti bemutatók forgatagában megismerkedhetnek a tök helyi kultuszával, a humoros vetélkedőkön pedig minden korosztály megmérettetheti magát. A fergeteges előadások és tökcsodateremtmények megtekintése közben a vendégek tökből készült ételspecialitásokat kóstolhatnak meg.

Kőszeg–Velem–Írottkő 

Magyarország egyik legszebb tája az Alpokalja. Az ott magasodó hegyek kirándulóhelyeit a környéken élők sem tudják megunni, a távolabbról érkezők pedig szívesen másszák meg a Kőszegi-hegység Ausztriával határos legmagasabb pontjait. A magyar–osztrák határ mellett, Kőszegtől nyugatra, az Alpok lábánál található az ország egyik legszebb természetvédelmi területe. 

Legmagasabb pontja a 883 méter magas Írottkő, ahonnan szédítő panoráma nyílik a nyugat-dunántúli régióra. 

Írottkő madártávlatbólForrás: naturparkok.hu

A városnézés mellett a környék kirándulóhelyei is szuperebbnél szuperebb programlehetőségeket tartogatnak, az Ausztriába is átnyúló Kőszegi-hegység az Írottkő Natúrpark része. A 882 méter magasan fekvő hegycsúcs egyben az Országos Kéktúra nyugati végpontja is. A Kőszegi-hegység környékének egyik legjellegzetesebb színfoltja a Cák melletti csodás gesztenyésben található, régi időket idéző mesebeli, zsúpfedeles pincesor, amely ma már skanzenként funkcionál. Ha csak nézelődni van kedved, megteheted, de ha egy jó Vas megyei bort kóstolnál, arra is van lehetőséged. Kőszeg gyönyörű városából kiindulva számos, szebbnél szebb túraútvonal közül válogathatunk, attól függően, hogy könnyű vagy nehéz, gyalogos- vagy bicikliutat keresünk. Túránk célpontja lehet a Kálvária, az Óház kilátó, a Hörmann-forrás, a Stájer házak, a Szent Vid kápolna, a Hétforrás, ami kiváló sütögetőhely is, vagy maga az Írottkő-kilátó. 

Cák szomszédságában található borospincékForrás: naturparkok.hu
A Life.hu extra tippje:
Ha Nyugat-Magyarországon jársz, jól teszed, ha Kőszegen szállsz meg. Egyrészt ezt a kisvárost úgyis meglátogatnád, másrészt szinte minden nevezetesség és kirándulóhely gyorsan elérhető innen. Foglalj szállást már 7500 Ft/fő/éjtől!

Balaton 

A Balaton te a fejedben is egyet jelent a nyárral? Nos, ha nem ragaszkodsz a strandoláshoz, változtass ezen, és utazz el ősszel a magyar tengerhez, amelynek környéke ősszel is remek kirándulóhelyekkel vár!  Badacsony és Tihany környékén például számos tanösvény várja a túrázni vágyókat, a Tihanyi-félszigeten felkeresheted a legendás levendulást és a Ciprián-forrást. Tihanyban szinte az apátság lábánál vár a Paprikaház, ahol a fűszerpaprika feldolgozásának hagyományával ismerkedhetsz meg. A múlt emlékeit mutatja be a Skanzen és a Magyar Királyok Történelmi Panoptikuma is. Az afrikai állatvilággal és kultúrával két helyen is találkozhatsz a Balaton partján: a balatonedericsi, messze földön híres Afrika-múzeumban és állatkertben, valamint Balatonlellén, ahol Gróf Somssich Pongrácz és Soltész István autentikus afrikai néprajzi gyűjteménye látható. Keszthelyen szinte kötelező program a Festetics-kastély, a gyerekeknek pedig a Babamúzeum kínál feledhetetlen perceket.

A Festetics-kastélyForrás: Dreamstime
Hal és bor Szigligeten
Idén 2016. október 22–23. között tartják a Szigligeti Süllőfesztivált, amely a Balaton egyik legnépszerűbb őszi gasztronómiai fesztiválja. A három nap alatt nagyszabású kézművesvásár várja a vendégeket, valamint pompás gasztronómiai élvezetekben lehet részük a hal és bor kedvelőinek.

Esztergom–Dunakanyar 

A Dunakanyar szintén olyan része hazánknak, amely minden évszakban gyönyörű és látványos. Itt találod meg a magyar középkor egyik legfontosabb települését, Visegrádot a volt királyi palotával, a fellegvárral, a környékről pedig gyönyörű turistautak indulnak a Visegrádi-hegységbe. Aki járt már itt, nem feledi Magyarország legvadregényesebb szurdokvölgyét, a Rám-szakadékot sem.  A Dunakanyarban járva Esztergomban nézd meg hazánk legnagyobb templomát, és a Duna Múzeumot sem érdemes kihagyni. A másik part legnagyobb városa, Vác igazi ékszerdoboz, már a Duna-parti sétány megér egy kirándulást ide is. Ha hosszabb itt-tartózkodást tervezel, ne hagyd ki Nagybörzsöny látnivalóit sem, és látogass el a márianosztrai zarándoktemplomba is. 

Ez a látvány tárul elénk a visegrádi várbólForrás: Dreamstime