Lehet, hogy takarékos és környezetkímélő alacsony hőfokon mosni, de rendkívül ártalmas az egészségre, ugyanis egyetlen baktériumot sem pusztít el, tulajdonképpen csak 90 percig wellnesseznek a kórokozók.

Az alacsony hőfokos mosás kíméli a szövetet, valamint takarékos is, ellenben teljesen haszontalan. A veszélyes baktériumok ugyanis nem pusztulnak el 30 fokon, sőt, még élvezik is a fürdőzést, hiszen szaporodni is képesek, miközben a dobban forognak.

Forrás: Thinkstock

Ráadásul az egyik ruhán vagy törölközőn lévő baktérium át is terjedhet a másikra, így az alacsony hőfokos mosás egy igazi helycserés bulinak számít a kórokozóknak. Leginkább azok a darabok fertőzöttek, amik közvetlenül érintkeznek az emberi bőrrel, vagyis szinte minden ruha, de legfőként a fehérneműk. Az ezeken lévő baktériumok pedig könnyedén átterjednek a velük egyszerre mosott többi cuccra, ne adj isten például egy kéztörlőre, így válik könnyedén kész fertővé az életünk.

Forrás: Thinkstock

„A fogyasztók úgy vélik, hogy egy normál mosás után tiszta ruhákat vesznek ki a gépből, azok azonban higiéniai szempontból nem tiszták” – mondta a Daily Mailnek Dr. Ackerley, a kutatás vezetője, aki hozzátette, hogy egy fertőző betegség esetén így még elő is segítjük a baktériumok szaporodását. A szakemberek azt javasolják, hogy a nagyon fertőzött holmikat igyekezzünk nagy hőfokon mosni, és használjunk fertőtlenítő hatású mosószert.