A világon számos sivatag található, és mindegyiknek megvan a maga varázsa. A Szahara felülmúlhatatlan szépsége, a Góbi sivatag zöldellő oázisai és Kalifornia hullámzó homokdűnéi mágnesként vonzzák a turistákat. Ha a városnézés és a tengerparton heverészés helyett ezúttal valami másra vágysz, engedd szabadjára felfedező énedet, és kalandozz a sivatagok rejtélyes világában!

Egy hely, amit nehéz elhagyni
A Fehér-sivatag az egyik legnépszerűbb úti cél Egyiptomban, és jó okkal. A Faráfra-oázistól 41 km-re található vidék tökéletes hely, hogy megismerd kicsit közelebbről is a végtelen fehérség világát. Gyönyörű sziklaképződmények tarkítják a tájat, amelyek a szél munkájának nyomát viselik, és ezek közül többet a formájuk után neveztek el: gomba, sátor, torony – hogy csak néhányat említsünk.

Forrás: Dreamstime

A csillagok alatt éjszakázni olyan élmény, amit soha nem lehet elfelejteni. Csodálatos a naplemente, ahogy az égbolt rózsaszínbe, majd tüzes narancsba öltözik, a sziklaalakzatok lassan elhalványulnak, és mindent beborít a csöndesség.  Terítsd le a hálózsákodat a puha homokba, és gyönyörködj a varázslatos látványban!

Vonattal Marokkó tájain


Marokkó egy olyan ország, amely minden utazó számára tartogat valamit, ám a járt ösvényről letérni még különlegesebb élményt jelent. Az Oujda és Bouarfa közötti, 305 km hosszú vasútvonal igazi kuriózumnak számít, mert lélegzetelállító panorámával kápráztatja el az utasokat. Az Oriental Desert Express évente csupán néhány alkalommal közlekedik, és olyan tájakon is áthalad, amit szinte teljesen beborít a homok. A vonat emiatt gyakran megáll, és hosszabb időt is igénybe vehet, amíg letakarítják a síneket - és ebben te is segédkezhetsz, ami szenzációs kaland! A menetidő természetesen ennek függvényében változik, de mindezért cserébe drámai tájképekre, elszigetelt falvakra és hamisítatlan szaharai hangulatra számíthatsz.

Forrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje
Ha a dubaji vakációd során szeretnél egy igazán extra élményt átélni, akkor a sivatagi szafari biztosan tetszeni fog. Reggeli túrát is választhatsz, amikor a homoktenger szépsége még inkább megmutatkozik, az éjszakai szafari pedig még izgalmasabb lehetőséget kínál, ha szeretnél a lehető legközelebb kerülni a természethez. Utazz, kapcsolódj ki és láss csodákat 433 900 Ft/fő/5 éjtől.

Európa titokzatos csodája: Bardenas Reales
A sivatag szó hallatán nem valószínű, hogy Európa jut eszedbe elsőként, pedig ezen a kontinensen is találni izgalmas geológiai képződményeket, például Spanyolországban. A Bardenas Reales Természeti Park félsivatagos jellegű környezetben, mintegy 42 500 hektáron húzódik, ami rendkívül szokatlan ebben a térségben, és éles ellentétben áll a buja zöld Navarrával. A park területén több millió év során a legváltozatosabb eróziós formák alakultak ki, amelyek már-már holdbéli hangulatot eredményeznek, így nem véletlen, hogy számos festő és író ebből a természeti csodából merített ihletet.

Forrás:Thinkstock

Az UNESCO bioszféra-rezervátumot autóval, gyalogosan, de akár kerékpárral is bejárhatod, a túraútvonalakról itt találsz bővebb információt.


Csillageső a sivatagban
Az Atacama-sivatag a legszárazabb hely a Földön, és léteznek olyan részei, ahol a megfigyelések alapján még soha nem esett eső. Mindezek mellett fantasztikus a táj, és túrázásra, barangolásra csábítja még a legkényelmesebb turistát is, a bátrabbak pedig belekóstolhatnak a chilei huasók életébe, és lóháton is felfedezhetik a tájat. A Chile és Peru területén húzódó sivatag lenyűgöző képződményekkel tarkított: a rozsdaszínű szurdokok, a hatalmas sómedencék és a havas vulkánok látványától szinte elakad az ember lélegzete.

Forrás: Dreamstime

Ha több napos sivatagi túrát tervezel, érdemes a 2400 méter magasan fekvő San Pedróban megszállnod, ahonnan eljuthatsz az El Tatio nevű gejzírmezőhöz, a régészeti lelőhelyekhez, valamint az obszervatóriumokhoz.