Angliában az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hajpótlás, amely során a fodrászok valódi hajjal dúsítják fel az arra vágyók frizuráját. Jelenleg Anglia a harmadik legnagyobb hajimportőr a világon, évi 43 millió tonna hajat vesz. De vajon a fodrászoknál sorban álló nők sejtik, hogy honnan, pontosabban kiktől is származik az új hajuk?

Dél-India egyik templomában kígyózó sorokban állnak a szegény sorsú nők, akik türelmesen várják, hogy sorra kerüljenek, és az ő hajukat is leborotválják. Legtöbbjük haja még sosem volt festve, szárítva vagy akár vágva, és ez a „szűzhaj" különösen értékes, ám ők mégsem kapnak érte semmit. Amint az egyik fiatal nő mondja: „Azért tettem, hogy hálát adjak általa Istennek. Nem érdekel, hogy később mi lesz a hajammal. Ha egy nő arra akarja használni, hogy szebb legyen tőle, tegye. Jobb, mintha a kukába kerülne."

Indiai család, miután eladományozták hajukat a Tirupati Templomban...Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Indiában megszokott, hogy a nők a templomoknak ajándékozzák a hajukat, hogy az értük kapott adományok aztán a templom javát szolgálják, vagy iskolák, kórházak épüljenek belőle, ám legtöbbször a valóságban nem ez történik. A gyönyörű hajak, amelyek mindenféle vegyszertől mentesek, kiszőkítve egy gazdag európai nő fejére kerülnek majd, aki mit sem sejt arról, ki is volt annak eredeti gazdája. Pedig az évek során egy egész üzletág épült ki a hajkereskedelem köré,

Indiában már a férfiakat célozzák meg, hogy vegyék rá feleségüket a hajuk eladására, akiket gyakran akaratuk ellenére is megtámadnak az utcán, majd kopaszra borotválnak.  A gyerekek sincsenek biztonságban, őket akár egy-egy olcsó játékkal is rá bírják venni, hogy megváljanak hajkoronájuktól.

...azonban nem mindenki önszántából adományoz, sok nő haját erőszakkal borotválják leForrás: Northfoto

Ázsián kívül a kelet-európai országokból is sok haj érkezik Angliába, egyes híresztelések szerint ezek közül nem egy börtönökből, rabok fejéről származik. A legértékesebbnek azt a hajat tartják, amely 1992 óta nő, vagyis a tulajdonosa most 24 éves, ez ugyanis gazdag még keratinban, így rendkívül egészséges állapotban van.  De a kereskedők a kicsit is megbecsülik, így tulajdonképpen minden kihullott hajszálnak értéke van a szemükben. Egy átlag nő naponta 50-100 hajszálat hullat ki, és ezt kár lenne veszni hagyni. Ezért aztán erre szakosodott emberek járják Ázsia-szerte az otthonokat és fodrászszalonokat, hogy minden leejtett hajszálat és tincset összeszedjenek, majd értékesítsenek. Az összegyűjtött haj azután hatalmas bálákban többnyire kínai gyárakba kerülnek, ahol feldolgozzák. Első lépésben ki kell gubancolni a sok hajat, amit kézzel végeznek. Ez egy igen fárasztó munka, ami nagy terhet ró a szemre és a hátra is, és ráadásul nagyon rosszul fizetik.

A legértékesebb haj a 24 éves nőktől való, de a hajkereskedők a fiatalabb és öregebb hajszálakat is felhasználjákForrás: AFP

Egy ember egy nap mindössze 150 gramm hajat képes kibogozni, és a dolgozók között még 83 éves idős nő is akad.  Ezután jön a kifésülés, amely során egy egyszerű copfba fogják a hajat, végül pedig a szortírozás, ahol az azonos hosszúságú hajakat szétválogatják, majd fonatokba rendezik.

A leborotválás után munkások kibogozzák, kifésülik, majd copfba fogják a hajszálakatForrás: Youtube

Az így összeállított hajakat ezután beáztatják, az olcsóbb minőségűeket savba, a drágábbakat egy titkos összetevőkből álló vegyületbe, amely szép fokozatosan és kíméletesen eltávolítja a sötét pigmenteket, így a haj fénylő és ruganyos marad, ám elveszíti színét, és szabadon választható színre festhető ezután. Ha kell, be is göndörítik a tincseket, erre egy hatalmas, 240 fokos sütő áll rendelkezésre.

A hajakat a nagykereskedők kilóra vásárolják fel a gyáraktól, persze töredékéért annak a pénznek, amit azután ők kapnak az angliai hajszalonoktól. A szalonokban pedig a tehetős nők bármi pénzt megadnak azért, hogy szebb, dúsabb, tökéletesebb hajkoronával büszkélkedhessenek.

A hajszálakat kiszőkítik és begöndörítik, így egészíti majd ki egy fodrászszalonban egy tehetősebb hölgy hajátForrás: Thinkstock

A felhelyezett tincsek általában három hónapig bírják, addigra a saját haj megnő annyira, hogy a pótlás már nem a hajtőhöz illeszkedik. Az eljárástól függően ugyanazt a tincset akár többször is vissza lehet ragasztani, mielőtt végleg használhatatlanná válna.