Emlékszel Mauglira, A dzsungel könyve című történet főszereplőjére, akit farkasok neveltek fel? Vagy Tarzan figurájára, aki az afrikai dzsungelben élő emberszabású majmok gondoskodásának köszönheti életét? Hihetetlennek tűnő történetekkel vadonban nevelkedett gyerekekről nem csak a mesékben találkozhatsz – jöjjenek a való élet Tarzanjai és Mauglijai. 

Marcos Rodríguez Pantoja mindössze hétéves volt, amikor eladták egy kecskepásztornak, majd a férfi halála után a kisfiú 11 éven át teljesen egyedül élt Sierra Morenában. Hogy életben maradt, azt az ott élő farkasoknak köszönhette, akik befogadták és táplálták őt. 19 éves volt, amikor rábukkantak, majd erőszakkal elvitték egy kis faluba, Fuencalintébe, ahol sikerült őt civilizálni. A fiú életéből, aki a mai napig szívesen tart előadásokat a farkasokról iskolás gyerekeknek, film is készült. 

Marcos Rodríguez Pantoja Maugli 11 éven át élt farkasok közöttForrás: Youtube

Még az 1960-as években Jean-Claude Auger antropológus Spanyol Szaharán utazott át, amikor egy gazellacsorda közepén rátalált egy kisfiúra. A fiú olyan gyorsan futott, hogy csak egy katonai dzsippel bírták utolérni, viselkedésében már teljesen idomult az őt körülvevő állatokhoz. Nagyon vékony volt, ugyanakkor izmos és erős, szaglása és hallása pedig rendkívül kifinomult volt. A többi elhagyatottan talált gyermekkel ellentétben a gazellafiút otthagyták a vadonban, ahol rátaláltak.

A gazellacsorda közepén talált kisfiú viselkedésében már teljesen idomult az őt körülvevő állatokhoz (képünk illusztráció)Forrás: Thinkstock

Az ukrán Okszana Malaját 1991-ben találták meg. A lány akkor 8 éves volt, és már hat éve élt együtt néhány kutyával, mivel alkoholista szülei kétéves korában kint felejtették az állatok között. A kislány rövid időn belül maga is kutyaként kezdett viselkedni, négykézláb járt, kilógatta a nyelvét, ugatott, és mindössze két szót ismert, az igent és a nemet. A lány ma egy odesszai klinikán él, ahol a kórház háziállatainak viseli gondját.

Okszana kutyaként kezdett viselkedni, négykézláb járt, kilógatta a nyelvét, és ugatottForrás: Youtube

Hasonló helyzetbe került Ivan Misukov is, aki szintén alkoholista apjától szökhetett el, majd Moszkva utcáit járva végül néhány kóbor kutya fogadta be. A fiú napközben összekoldult magának valamennyi ennivalót, amit az állatokkal is megosztott, cserébe azok védelmezték őt. Két telet is kihúzott így az orosz télben, míg végre rátaláltak a hatóságok, így ma már ő is visszatért a civilizált társadalomba. 

Ivant moszkvai kóbor kutyák fogadták be maguk közéForrás: The Jeremy Nicholl Archive

A brit Marina Chapman valamikor 1950 körül születhetett, és saját állítása szerint gyerekkora nagy részét a kolumbiai dzsungelben, majmok között töltötte. A nő elbeszéléséből úgy tudni, hogy még négyévesen került el a falujából, majd a rá következő éveket majmok között élte le, mígnem egy vadász rátalált. Ezt követően eladták egy bordélyháznak, majd az utcán élt, és egy maffiacsalád rabszolgája lett. Végül sikerült eljutnia Angliába, ahol férjhez ment, és gyerekei születtek. 2013-ban jelent meg önéletrajzi írása A névtelen lány címmel. 

Marina Chapman gyerekkora nagy részét a kolumbiai dzsungelben, majmok között töltötte, amiről később könyvet is írtForrás: Northfoto

2007-ben Kambodzsa északkeleti részén a rendőrség rátalált egy piszkos, meztelen lányra, aki félig embernek, félig állatnak tűnt, beszélni pedig egyáltalán nem tudott. Feltételezések szerint ő lehet Rochom P'ngieng, aki 19 évvel korábban bivalypásztorkodás közben tűnt el a dzsungelben. Kilenc évvel a megtalálása után, 2016-ban egy vietnami férfi azt állította, hogy a nő az ő lánya, akinek az után veszett nyoma, hogy ideg-összeroppanást kapott. Mindezt hivatalos papírokkal is alátámasztotta, ezért végül magával vihette Vietnamba, ahol a korábbi örökbe fogadó család és a bevándorlási hivatal támogatását is élvezhette.

Rochom P'ngieng bivalypásztorkodás közben tűnt el a dzsungelbenForrás: AFP/Tang Chhin Sothy