A 13 éves Szőnyi Krisztián igazi futballtehetség, de nehéz helyzete miatt, nagy az esély arra, hogy le kell mondjon álmáról. Pár éve, mikor a család még Siófokhoz közel élt, felfigyeltek a fiúra és le is akarták igazolni, de akkor ez sajnos egy költözés miatt meghiúsult. Krisztián, most esélyt kapott, hogy megmutassa tudását és elkötelezettségét, ám a jövője így is bizonytalan.

Az OTP Bozsik Bajnokok programba - a OTP Bozsik Program részeként - országszerte kerestek 10-14 éves focitehetségeket – őket testnevelő tanáraik nevezhették. Ezekből a gyermekekből két 18-18 fős csapatot állítottak össze és így mérkőzött meg egymással a kelet és a nyugat csapata. A gálameccsre a Magyar Kupa-döntő előtt, a Grupama Arénában került sor, május 31-én.

Az OTP Bozsik Bajnokok programba országszerte kerestek 10-14 éves focitehetségeket, akikből két 18 fős csapatot állítottak összeFotó: Mudra László/Origo

A csapatok a Telki edzőtáborban részt vettek egy rövid felkészülésen, amiben Magyarország fociikonjai és szakértői segítették őket; a nyugatról érkező csapatot Király Gábor, Juhász Roland, Fenyvesi Evelin és Hajdú B. István, míg a kelet-magyarországi fiatalokat Gera Zoli, Bognár István, Elek Ákos és Nyilasi Tibor készítette fel.

Egy fiú álma

Krisztián egy mindentől elzárt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban él szüleivel és két fiútestvérével. Tamásiban, ahol 5 éve élt a család, már felfigyeltek rá. Ott egy mentőorvos tartott edzéseket a helyi fiúknak szabadidejében. Krisztiánt még Siófokra is le akarták szerződtetni, de a családnak, megélhetésük miatt költöznie kellett.

Krisztián a példaképe, Gera Zoltán oldalánFotó: Mudra László/Origo

Bár minden álma, hogy példaképéhez, a 96-szoros válogatott középpályás Gera Zoltánhoz hasonlóan - aki kemény és céltudatos munkával jutott a legnagyobbak közé –, ő is híres focista legyen, esetében azonban lehet, hogy még a tehetség és az elhivatottság sem lesz elég. Penészlek és az ottani iskola szinte semmilyen lehetőséget sem biztosít számára a fejlődésre - a legközelebbi egyesület egy órányira van. Ez a távolság leküzdhető lenne ugyan, de a faluból csupán 3 buszjárat megy egy nap, édesapja pedig három műszakban dolgozik, így nem tudná megoldani fia fuvarozását, hiába van autójuk - édesanyja legkisebb gyermekükkel jelenleg GYES-en van.

A Life.hu segít!
Mi, a Life.hu szerkesztőségében azt valljuk, hogy a nyilvánosságnak hatalmas ereje van, és hisszük, hogy ha olvasóinknak lehetőségük van segíteni, akkor örömmel nyújtanak kezet a rászorulóknak. Oldalunkon ezentúl rendszeresen mutatunk majd be olyan nélkülöző családokat, akiknek a legapróbb támogatás is óriási segítség lehet. Ha bármiben szeretnél és tudnál is nekik segíteni, írj e-mailt az info@life.hu címre.

Krisztián azonban nem adja fel, minden lehetőséget megragad, hogy az osztálytársaival, barátaival focizhasson, próbálja magát autodidakta módon fejleszteni.

A család már óvodás kora óta támogatja Krisztián futball iráni szenvedélyét, lehetőségeiken felül próbálják biztosítani fiuk számára a megfelelő felszerelést, és azon gondolkodnak, hogy amikor elvégzi az általános iskolát, egy olyan városba menjen gimnáziumba, ahol elérhető közelségbe kerül számára a futball. A fiú testnevelés tanára javasolta, hogy Debrecen felé orientálódjanak, mivel az ott lévő "futball" légkör - akár a Debreceni Labdarúgó Akadémia - remek lehetőséget biztosítana Krisztián számára. Az még persze kérdéses, hogy ez miként lesz kivitelezhető a család számára - elsősorban a focihoz szükséges tárgyi feltételek megteremtése szempontjából -, de ők pozitívan állnak a lehetséges változáshoz. Ezt erősíti családi filozófiájuk is;Ha valamit al akar érni az ember az életben, sok munkával el is érheti.

A csatár poszton játszó Krisztián (középen) tehetsége nyilvánvalóFotó: Mudra László/Origo

A csatár poszton játszó fiú tehetsége nyilvánvaló; a neves focistákból és az MLSZ korosztályos koordinátoraiból álló stáb több szász gyermekből választotta ki abba a 36-os keretbe, akik a Bozsik Bajnokok gálameccsen játszhattak. Arról, hogy az OTP Bozsik Bajnokok gálameccsén résztvevő gyerekek, így Krisztián számára milyen további lehetőségeket tud a program biztosítani, Majoros Attila, a Bozsik Intézményi Programvezetőjét kérdeztük.

Forrás: Monbebe Alapítvány
"A programban közreműködő szervezőként úgy érzem, az alapgondolat, hogy az ország bármelyik településén élő, focizni szerető gyermekeknek lehetőséget biztosítsunk egy életre szóló élményhez jutáshoz, teljesült! A folytatásról még nincsenek információim."

Krisztián számára tehát ez nagyszerű emlék lesz, de ezen kívül sajnos mást nem profitált belőle, pedig nagy reményekkel ment fel a pályára, közelebb szeretett volna jutni céljához. Ez nem a tehetséggondozásról szólt, csupán arról, hogy tehetséges gyerekek jól érezzék magukat. Egy felejtetelen élménnyel azért gazdagodott a fiú; példaképét, Gera Zoltánt felkísérhette a pályára. 

Krisztián számára ez meccs nagyszerű emlék lesz, de ezen kívül sajnos mást nem profitált belőleFotó: Mudra László/Origo

Bár a 13 éves fiú kiválóan rajzol - több országos versenyen is első helyezett lett -, számára a foci jelent mindent.

Sok fiatal az ő helyzetében már feladta volna az álmát, de Krisztián a jövőre fókuszál, melyben elképzelése szerint, kiváló focistaként áll majd egy nagy stadion gyepén.

Krisztián édesapján, a beszélgetésünk alatt végig érződött, hogy mennyire hisz fiában és valóban azért dolgozik - gyakran erején felül teljesítve -, hogy gyermeke elérhesse álmát és tényleges lehetőséget kapjon tehetsége kibontakoztatására. 

 

Gera Zoltán a következőket üzeni a fiatal, feltörekvő tehetségeknek

Az az igazság, hogy nagyon különbözőek a fiatalok lehetőségei. (...). A gyerekeknek tudniuk kell, hogy mi a céljuk, és ha eldöntötték, hogy focisták akarnak lenni, és megvan hozzá a tehetségük is, akkor alá kell rendelni majdhogynem mindent; céltudatosnak és elkötelezettnek kell lenni. A másik, ami nagyon-nagyon fontos; az, hogy valaki tehetséges, még nem jelent semmit. Sajnos ez Magyarországon elég nagy probléma. Ha valaki tehetségesebb, mint a többiek, túl sok dolgot megengednek neki. Fontos, hogy a tehetségesebb gyerektől többet követeljenek, mint mondjuk, attól, aki kevésbé az. Szorgalom nélkül a tehetség sok mindent nem ér, és azt előbb-utóbb el fogják herdálni, ahogy nagyon sokan tették.

A magyar foci újjáéled?

Majoros Attila elmondta még, hogy az OTP Bank Bozsik Program a Magyar Labdarúgó Szövetség 2010-ben elindított egységes utánpótlás-nevelési programjának alappillére. Ezen belül a közoktatási intézmények (alapfokú általános iskolák és óvodák) számára hirdették meg az intézményi-programot. Fő célkitűzés a futball népszerűsítése, minél több település-, intézmény-, 5-14 éves gyermek bevonása, a rendszeres testmozgással az egészségtudatos életmód kialakítása.

Az OTP Bozsik Bajnokok program fő célkitűzése a futball népszerűsítése, minél több település- és intézmény bevonásávalFotó: Mudra László/Origo

A közösségben végzett sportolással a testi-, a lelki, a szellemi és a szociális fejlődésüket elősegítése a cél, valamint kiemelten fontos, hogy a gyerekek érezzék jól magukat, legyen lehetőségük a saját környezetükben, a saját nevelőik irányításával önfeledten játszani!

A fociban ügyességet mutató és a labdarúgással intenzívebben is foglalkozni akaró fiúknak és lányoknak lehetőségük van az egyesületi-programon keresztül bekapcsolódni a klubfutball világába, és akár profi labdarúgóvá válni.