Nemzetközi versenyeket nyer a magyar cheer csapat - Interjú!

Forrás: @SIMOSZABOLCS PHOTOGRAPHY/Simoszabolcs -
interjú cheerleader cheerleader-világbajnokság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan nem is tudják, de Magyarországon is komoly múltja van már a cheerleadingnek. Balogh Patrícia és Szabó Hanna ráadásul éppen nemzetközi sikereket ér el a sportban, az amerikai vb-n is szépen szerepeltek. A lányokat arról is megkérdeztük, miért választották éppen ezt a sportot, hogyan edzenek és mi várható a sportág jövőjében.

Milyen múltra tekint vissza Magyarországon a cheerleading és mennyire ismert manapság?

Hazánkban nagyjából tíz éve jelent meg a sportág. Az ELTE-BEAC Cheer csapatát 2009-ben alapította Kovácsik Rita, az ELTE-Aerobik szakosztályának vezetője. Kezdetben az eltés sportcsapatok, főleg a futbalosok cheerleadereiként működtek, ebből nőttük ki magunkat versenycsapattá, és váltunk szét a versenyszabályok szerint Cheerleading és Performance Cheer csapatokká. A sportág hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen egy olyanfajta pozitivitást és életigenlést sugároz, ami mindenkit magával ragad. Napról napra egyre többen vagyunk, de továbbra is fontos számunkra a sportág népszerűsítése, és az utánpótlás nevelés. Maga a sportág 2016 decemberében megkapta az Olimpiai Bizottságtól a provizórikus olimpiai státuszt, ami nem csak a hazai, hanem a világ sport palettájának mérföldkövét is jelenti.

Hazánkban nagyjából tíz éve jelent meg a sportág Forrás: @SIMOSZABOLCS PHOTOGRAPHY/Simoszabolcs

Ti miért választottátok éppen ezt a sportot?

Hanna: Már gyermekkoromban is mindig vonzottak a különböző táncstílusok, az akrobatikus sportágak. Hétéves koromban kezdtem táncolni, és szertornázni, 12 évig abba sem hagytam. Főleg klasszikus-kortárs balett, Art Jazz képzésben részesültem, amit nagyon szerettem, a táncművészetire azonban állami helyek híján nem jutottam be. Az ELTE gólyatáborában az egyik csoporttársam mondta, hogy ő már jó ideje ezzel a sportággal foglalkozik, és akkor derült ki számomra, hogy ez tényleg létezik. Még ebben a gólyatáborban találkoztam 2 eltés cheerleaderrel, akik toborozni jöttek. Igazából amint megláttam őket, tudtam, hogy ezt fogom csinálni, és az első edzés után megvettem az első cheer cipőmet.

Patrícia: Négy éves korom óta táncolok, így igen sok műfajban volt lehetőségem kipróbálni magam a színháztól a streetdancig, baletton át a kortárstáncig és ezért hálás is vagyok az életnek. Egyetemre felkerültem Pestre és mindenképp szerettem volna kipróbálni valami újat, tartozni egy közösséghez és nem mellesleg mozogni, hiszen képtelen vagyok nélküle létezni. Így találtam rá az ELTE cheer csapatára 2015 tavaszán és ragadott magával a sportág. Fejest ugrottam valamibe, amiről képzelni sem tudtam hová vezet, és ezért hatalmas köszönet jár az edzőimnek és a csapatnak, akik befogadtak.

Hanna és Patrícia Forrás: @SIMOSZABOLCS PHOTOGRAPHY/Simoszabolcs

Idén másodszor jutottatok ki a legrangosabb amerikai versenyre. Hogy sikerült tavaly, illetve idén a szereplésetek?

A tavalyi évben 19-ből 15., idén 24-ből 16. helyet szereztük meg, felzárkózva ezzel az erős középmezőnybe. Mivel mindketten más sport múltból jöttünk és konkrétan ezt a sportágat alig néhány éve űzzük, hatalmas dolog, hogy ilyen tempóban képesek vagyunk fejlődni, és megállni a helyünket internacionális közegben. Az idei szezonban 2 nemzetközi versenyt nyertünk, és egy igen rangos Szlovéniában tartott versenyen is sikerült dobogóra állnunk.

Kik most a legprofibbak ebben a sportágban a világon?

A performance cheer kategóriát nagy csapatos divízióban az USA, párosban Japán nyerte idén. Ők természetesen folyamatosan dobogón végeznek, de többször nyert már párosban Szlovénia is, tavaly pedig Mexikó állhatott a dobogó legfelső fokára. Pom-technikában egyértelműen Japán vezet, technikai elemekben az USA a legjobb, eleganciában, koreográfiában pedig Szlovénia. De többször volt már arra példa, hogy valahonnan előhúztak két lányt, vagy egy lányt és egy fiút, akik meglepték az egész világot profizmusukkal. Cheerleading tekintetében is természetesen USA vezeti az élbolyt, de minden kontinensről képviseltetik magukat olyan nemzetek, akik közt hajszálnyi különbségeket lehet csak felfedezni teljesítmény terén. Szerintünk ez így is van jól, hogy a kontinensek közt kiegyenlítődik a verseny, hiszen így a csapatok húzzák egymást és a sportág is roham tempóban halad előre.

Hogyan és mennyit edzetek egy héten?

A legsűrűbb időszakban, amikor csak tehetjük. A VB előtti felkészülésben 16 órát edzettünk egy héten. Az idő és megfelelő terem hiánya viszont még így is gyakran gondot okoz. Tavaly külföldi segítséget kértünk a koreográfia készítéshez, idén viszont más stratégiával készültünk és büszkén vállaltuk magunkra ezt a feladatot.

A VB előtti felkészülésben 16 órát edzettünk egy héten Forrás: @SIMOSZABOLCS PHOTOGRAPHY/Simoszabolcs

A versenysportok általában sok lemondással járnak. Ezt ti is érzitek?

Természetesen. Minden percet próbálunk kihasználni, viszont a munka-magánélet egyensúly sajnos ilyenkor teljesen felborul. Kevés időnk van tanulni, pihenni semennyi. A saját edzéseink mellett edzéseket tartunk, dolgozunk, órára járunk, vizsgákra készülünk. A magánélet szinte luxus, de ezt tudtuk, amikor belevágtunk.

Szerintetek mi kell ahhoz, hogy állandó, kimagasló eredményeket hozzunk ebben a sportágban?

Ez egy folyamat. Ki kell építeni a sportágat, fejlődni, kitartónak lenni. Mint minden más sportágnál, nem szabad elhanyagolni az utánpótlást, folyamatosan menni kell előre, versenyeken részt venni, hallatni a hangunkat. Csak akkor fognak megjegyezni minket, ha folyamatosan szerepet vállalunk a nemzetközi színtereken, mind a sportéletben, mind pedig a háttérmunkálatokban, sportszervezésben.

Így lesz szép a tartásod! Kiss Virág gyakorlatai az erős hátizmokérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20170608-kiss-virag-fitneszversenyzo-gyakorlatai-az-eros-hatizmokert.htmlLegutóbb a tónusos karizmokért, most pedig az erős hát és a szép tartás eléréséhez ad edzéstippeket hazánk egyik nagy büszkesége, Kiss Virág IFBB Bikini PRO világbajnok, aki már túl van első profi versenyén is. Ez Zsír!--Ezt eszik Hollywood legdögösebb celebjei 1. részhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170529-ezt-eszik-a-hollywoodi-sztarok-1-resz.htmlSzerencsére Hollywood sem csak a külsőségekről szól, sokan komolyan veszik az egészséges életmódot, és nemcsak azért döntenek mellette, mert ezzel bombaformába kerülhetnek, hanem azért is, mert valóban fontosnak tartják, hogy fittek, energikusak, egészségesek legyenek. Nézzük, mire esküsznek kedvenc sztárjaink! Ez Zsír!--Ez most a legjobb zsírégető smoothiehttp://www.life.hu/ez-zsir/20170526-ez-most-a-legjobb-zold-zsiregeto-smoothie.htmlA zöld ételek igazi egészségőrök, ráadásul fiatalítanak és a szervezet méregtelenítésében is nagy szerepük van. Ha pedig jó az anyagcserénk, sokkal könnyebben fognak olvadni rólunk a kilók. Ez Zsír!--Egészséges édesség: csokis banánkenyér 2 perc alatthttp://www.life.hu/ez-zsir/20170606-egeszseges-recept-csokis-banankenyer-2-perc-alatt.htmlDiéta alatt sem kell lemondanod a finom falatokról, csak arra kell odafigyelned, hogy milyen alapanyagokból állítod össze. Íme, Nagy Judit, vagyis FittAnyu csokisbanánkenyér-receptje, amit imádni fogsz! Ez Zsír!OrigoŐk a legdögösebb úszónadrágos férfiak http://www.life.hu/ez-zsir/20170607-ok-a-legdogosebb-uszonadragos-ferfiak.htmlHamarosan itt a vizes vilagbajnokság, amit mi, nők nemcsak azért várunk, hogy szurkolhassunk a hazai csapatnak, hanem az esztétikai élmény miatt is, hiszen ez az év azon néhány napja, amikor rengeteg úszonadrágos férfiben gyönyörködhetünk. Addig is, íme egy kis előzetes! Ez Zsír!OrigoFogyj okosan! Ezeket a szabályokat tartsd behttp://www.life.hu/ez-zsir/20170524-fogyj-okosan.htmlMit jelent okosan fogyni? Azt jelenti, hogy mindenféle agyament diéta és jojóeffektus nélkül, megfelelő tápanyagokkal ellátva a szervezetet adjuk le a felesleges kilókat. Így a fogyókúra valójában életmódváltássá alakulhat át. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.