A romantikus könyvek és filmek szép és lágy szerelmi képekkel bombáznak minket. A nő és a férfi, minden történet végén a csillagok alatt táncolnak, gyertyáktól kísérve mélyen egymás szemébe néznek, lágy zongoraszó mellett vallják meg, hogy mindig és örökké... Tökéletes csókok, épp megfelelő érintések, édes szavak alkotják őket egy párrá. Igen, a szerelmet csodálatosnak láttuk ifjú korunkban, aztán felnőttünk és rájöttünk, hogy az igazság ennél jóval árnyaltabb.

A szerelem közel sem olyan szép és gyengéd, mint azt mutatták nekünk. Feleségek és férjek leszünk, összecsiszolódunk. Együtt örülünk, bánkódunk, szerzünk új tapasztalatokat, oldunk meg problémákat, győzzük le az ismeretlent és időnként egymást. Egy csapattá kovácsolódunk ebben az őrült világban. Felnőttünk, de még mindig hiszünk a szerelemben. 

Egy csapattá kovácsolódunk ebben az őrült világbanForrás: Thinkstock

A szerelem egy mély és bizsergető érzelem. Egyszerre a világ legtermészetesebb és legmegfoghatatlanabb érzése. Szerencsések vagyunk, hogy megtapasztalhatjuk, annak ellenére is, hogy a szerelem közel sem olyan cukormázas, mint az gondoltuk.

Hazudtak a negédes történetek a sírig tartó boldogságról, a tökéletességről, a felhőtlen kapcsolatról. Miután rájöttünk erre, magunk kezdtük rózsaszín csomagolópapírba tekerni, kívülre tenni a könnyű részét, és fal felé fordítani a nehezet, világgá kürtölni a szépet és egy pince betonpadlója alá temetni a csúfat. Azt gondoltuk, hogy így már működhet. Igen, a szerelem 30-40 évesen is hihető mesévé vált, amire mindenki vágyik, keresi, kutatja, de azt, amit magunknak sikerült eszenciaként idealizálni, szinte senki sem találja.

A mindig forró és egyszerre békés szerelemre épp annyi esélyünk van, mint megtalálni Tündérország kapuját, azon átlépve találkozni egy unikornissal, és átvágtatni vele a szivárvány hídon.

Végül is annak, aki hisz a mesékben, akár még el is érhető.

A mindig forró és egyszerre békés szerelemre épp annyi esélyünk van, mint megtalálni Tündérország kapujátForrás: Thinkstock

Az Instagramos kézen fogós, gyertyafényes vacsorás, rózsaszirommal hintett lakásos, felhőtlenül egymás szájára csókot hintős képeken túl azonban ott vár minket a valóság. Az, hogy a szerelem mozaikjában, ezek csupán apró darabkák.

A szerelem gyakran csúnya, frusztrált, kihívásokkal teli, gyötrő, de legfőképp tökéletlen.  

Gondolj bele; két ember próbál irányítani egy hajót, ami eltérő nézetek, érdeklődési körök, vágyak, nemek, célok szigetei, de elsősorban a hétköznap halálos rutinjainak örvényei közt próbál ellavírozni oda, ahol minden klappol.

Ki itta ki a tejet és hagyta üresen a hűtőben a dobozt, már megint? A szerelem a szoba sarkába odahányt koszos zokni, a konyhapulton heverő kávés csésze, az alagsorban működő szivattyú. De az is ő, aki bájosan körbetáncolja a lakásban eluralkodó rendetlenséget, aki fityiszt mutat a ki nem vitt szemetes zsákra, aki elkenődött szempillaspirál formájában éjjel befogja a kispárnát.

Forrás: Thinkstock
Müller Péter: "Ez a jó párkapcsolat alapja"
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

A szerelem egyszerre cél és mentőöv. Összetart, és karon fogva visz tovább. Egyszerű pillanatokban van jelen, melyet egyetlen film sem akar elismerni. Emlékszik a jóra és a rosszra, lát minket fáradt, nyűgös és meggyötört mivoltunkban is, és képes a legszörnyűbb helyzetben is azt mondani; Itt vagyok melletted, és nem megyek sehova.”

A szerelem lát minket fáradt, nyűgös és meggyötört mivoltunkban is, és képes a legszörnyűbb helyzetben is azt mondani: „Itt vagyok melletted, és nem megyek sehova.”Forrás: Thinkstock

A szerelem nem tökéletes haj és smink, gyönyörű virágcsokor és romantikus vacsora, nem is séta egy virágos réten naplementekor. A szerelem kemény, csúnya és félelmetes. Néha olyan pillanatokkal teli, amiket inkább nem akarnánk látni. Ugyanakkor hitet ad; önmagunk és egy másik ember irányába. Erőssé, legyőzhetetlenné tesz, értékekkel gazdagít. Elfogadtathatja velünk az igazságot, melynek révén eljuthatunk a szeretet valódi mélységéig és valódi értelméig.

A szerelem több mint egy cukormázas érzelem. Eszköz arra, hogy képesek legyünk megbecsülni azt, amink van, értékelni a két ember közt lévő kapcsolatban rejlő erőt a fájdalom és kétségbeesés közepette is. Ez pedig gyönyörű!