praktikusotthon2017 alternatív energiaforrás megújuló energia napelem szélerőmű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alternatív energiaforrások jelentik a jövőt – és ezzel most cseppet sem túloztunk. A környezetünkkel való ilyen fajta szimbiózis bárki számára adott, a kérdés csak az, hogy ki és milyen formában használja ki. Bemutatjuk a házakban, otthonokban használható zöldenergiákat.

Alternatív energia - a természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető tiszta energia, úgy, mint: napenergia, vízenergia, szélenergia, geotermikus energia.

A megújuló energiaforrásokkal a természet adta alapvető lehetőségeket olyan módon lehet kiaknázni, hogy azzal nem szennyezzük a környezetet. Az egyik nagy előnyük, hogy szinte kiapaszthatatlanok. Az alternatív energiaforrások a természettel való együttélést jelentik, a jövő felé fordulást.

Az alternatív energiaforrások a természettel való együttélést és a jövő felé fordulást jelentik Forrás: Thinkstock

Az ilyen fajta rendszerek kiépítése pluszköltséggel jár, de hosszú távon sokkal jobban megéri, mint a hagyományos energiaforrások, ráadásul ez növeli házad értékét, és még a környezetet is kíméled.

Napenergia

Működése egyszerű; a nap sugárzását a fényelektromos jelenség segítségével elektromos árammá alakítja. Az így kinyert energiát tárolhatja akkumulátorokban, de közvetlenül hálózatra kötve is elláthatja a házat árammal. A napelem teljesítménye több tényezőtől is függ; a napelem típusától, méretétől, a napsugárzás intenzitásától, idejétől, hullámhosszától és beesési szögétől.

Egy valóban jó és minden szempontból teljes kihasználással üzemelő "napelempark", jelenleg 10 és 20 év között térül meg. Ám a közeljövőben, a technikai fejlődésnek köszönhetően ez lecsökkenhet akár 3-5 évre is.

A napenergia a nap sugárzását a fényelektromos jelenség segítségével elektromos árammá alakítja, az így kinyert energiát pedig tárolhatja akkumulátorokban, de közvetlenül hálózatra kötve is elláthatja a házat árammal Forrás: Thinkstock

Vízenergia

A ház közelében lévő patak már kitűnő alapját képezheti egy háztartási vízerőműnek. A beépített vízturbina áramot termel, de teljesítménye nagyban függ a patak esésétől és a vízhozamtól. Lényege, hogy forgómozgássá alakítja a víz energiáját, ami a generátoron keresztül válik elektromos árammá. Fontos, hogy a rendelkezésre álló vízhez igazított turbinát válassz az esése és a vízmennyiség alapján.

Egy otthoni vízerőmű átlagosan 5 év alatt megtérül.

Szélenergia

Mielőtt elkezdenéd tervezni a kerti szélgenerátort helyét, érdemes méréseket végezni. Hazánkban elsősorban a Kisalföldön, a Dunántúl és az Északi-középhegység bizonyos helyein érdemes szélenergiában gondolkodni.

Ahol ki van építve villamos hálózat, úgy csupán rá kell kötnöd a szélerőművet – ezt persze engedélyezés, a szolgáltatóval való tárgyalás és egy új, úgynevezett ad-vesz villanyóra felszerelése előzi meg. Ilyenkor, ha épp nem használsz áramot, a termelt energiát „odaadod" a szolgáltatónak, akivel ezért negyed-, vagy féléves időszakonként elszámolsz. Ahol nincs erre lehetőség, ott akkumulátorokban tárolhatod a termelt, de fel nem használt elektromos áramot.

Szeles térségekben akár 3-4 év alatt is megtérülhet.

Hazánkban elsősorban a Kisalföldön, a Dunántúl és az Északi-középhegység bizonyos helyein érdemes szélenergiában gondolkodni Forrás: Thinkstock

Geotermikus energia

A Föld magja felé haladva, a hőmérséklet 100 méterenként 5-7 fokkal nő. Lényegében az ebből a hőből származó energiát használod fel. A legelterjedtebb változata a geotermikus hőszivattyú, mely a földből vonja ki a hőt és adja le a házba, de csupán beállítás kérdése, hogy ez a folyamat megforduljon. Így nyáron hűt, télen fűt. Mivel árammal működik, érdemes napkollektorokkal vagy más alternatív, elektromos áramot termelő energiaforrással kiegészítve használni.

Megtérülése 3-6 év.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.