Sokszor mutatunk be gyönyörű hazai otthonokat, melyek érdekes tervezői háttérrel rendelkeznek. Ám, nem csupán hatalmas házakat, de kisebb lakásokat is szeretnek az emberek megújítani, melyekkel nem feltétlenül kell például belsőépítészhez fordulni. Most Szabó Ildikó lakberendező mutatja be egy érdekes kis budapesti garzon csodálatos átalakulását, valamint mesél nekünk munkájáról is.

A lakberendezés

"A lakberendező és a belsőépítész közötti különbség sokaknak nem nyilvánvaló. A belsőépítész egyetemi végzettséget jelen, a gépészeti, statikai tudásuk valószínűleg több, mint egy kezdő lakberendezőé. A lakberendező képzés jó esetben 2 éves (sajnos vannak 8-10 hónapos gyorstalpalók is, innen kerülnek ki azok a lakberendezők, akik miatt a szakma hírneve időnként csorbát szenved). Ezen felül létezik mesterképzés is lakberendezők számára, ami újabb 2 évet jelent. Nekem az a véleményem, hogy egy folyamatosan dolgozó, tapasztalatokat szerző, önmagát képző lakberendező néhány év alatt eljut arra a szintre, ahova egy belsőépítész. Sőt...


Én szívesen tervezek lakásokat, házakat, irodákat, tárgyalókat, panziókat. Azt gondolom azonban, hogy az én tudásom nem elegendő egy kastély vagy egy nagy szálloda tervezéséhez. Ez inkább egy belsőépítész feladatköre." - Szabó Ildikó

Így dolgozik egy lakberendező

A garzon Budapest egyik frekventált területén, a Dohány utcai zsinagóga tövében található. Megrendelőim kívánsága az volt, hogy az Airbnb-n keresztül jó kiadható, modern kis lakást tervezzek. Fontos szempont volt, hogy elsősorban pároknak szeretnék kiadni, esetleg még egy plusz személy (gyerek) férőhelyét biztosítva. Továbbá figyelembe kellett vennem, hogy a költségekre nem állt rendelkezésre túl nagy összeg.

Fontos szempont volt a garzon kialakításakor, hogy elsősorban pároknak szeretnék kiadni, esetleg még egy plusz személy (gyerek) férőhelyét biztosítvaForrás: lakberendezo.net

A lakás nagyon pici, mindösszesen 24 négyzetméter, így a galériára nagyon nagy szükség volt. A belmagasság adta is ezt a lehetőséget, igaz, csak alvó galériára volt lehetőség. Az üvegkorlát nagy dilemma volt, hiszen ennek jelentős költsége van. De végül sikerült meggyőznöm őket arról, hogy a korlát átláthatósága növeli a térérzetet.

A lakás nagyon pici, mindösszesen 24 négyzetméter, így a galériára nagyon nagy szükség voltForrás: lakberendezo.net

Az ez alatti területen kapott helyet az apró - vécével, zuhanyzóval, kézmosóval ellátott - fürdőszoba. A konyha tekintetében nem volt igény nagy munkafelületekre, mivel itt nemigen főz senki. Így aztán itt kaphatott helyet a mosógép, és a villanybojler is.

A konyha tekintetében nem volt igény nagy munkafelületekre, mivel itt nemigen főz senkiForrás: lakberendezo.net

A tervezés során először megnézzük közösen a helyszínt, felmérem. Ezután leülünk és átbeszéljük mit is szeretnének. Átbeszéljük a színeket, szerencsés, ha valamelyest betekintést engednek az anyagi lehetőségekbe is, hiszen így jó eséllyel tervezek olyan lakást, amit aztán ki tudnak fizetni. Mindig megkérdezem, hogy melyek a kedvenc színek, és mely színek azok, amelyeket kerüljünk. Mindig kérem, hogy küldjenek pár képet az internetről, aminek a hangulata, színe tetszik.

,,Mindig megkérdezem, hogy mely színek a kedvenc színek, és mely színek azok, amelyeket kerüljünk"Forrás: lakberendezo.net
Forrás: www.lakberendezo.net
Szabó Ildikó, lakberendező
"Lakberendezőkéntigyekszem ügyfeleim igényeit magas színvonalon kielégíteni, bármilyen stílusú teret is szeretnének. Természetesen nekem is vannak kedvenc stílusjegyeim, és vannak olyanok, amikben nem vagyok annyira jó, bár igyekszem ezen a téren is képezni magam. Szeretem a kihívásokat és szeretem, ha nem mindig ugyanazt a stílust kell a lakásokba tervezni. Nagy felüdülést jelent, ha végre valaki egy klasszikus stílusú, egy kaliforniai stílusú esetleg egy angol stílusjegyekben bővelkedő lakást szeretne.
Nagyon fontos számomra, hogy megtaláljuk egymással a hangot, némi szimpátia alakuljon ki közöttünk, hiszen gyakorlatilag „együtt élünk" ezalatt a néhány hónap alatt, amíg a tervezés folyamata zajlik. Olyan mélységekben kell beengedjenek az életükbe ügyfeleim, hogy a bizalom elengedhetetlen."

Ezután én nekilátok berendezési alaprajzokat készíteni. Szinte mindegyik lakásban van legalább 2 lehetőség. Ezt újra átbeszéljük, ami alatt gyakran kialakul egy újabb, végleges változat. Itt ügyfeleim egyből ráböktek az egyik variációra. A végleges variációt látványtervbe öntöm. Itt még mindig ott a lehetőség, hogy más színeket, formákat anyagokat használjunk. Ez esetben is készült 3 színvariáció, de végül a lila színvilág került ki győztesen.

A látványterv elkészülte után még mindig ott a lehetőség, hogy más színeket, formákat anyagokat használjanak; ez esetben is készült 3 színvariáció: lehetett volna a barna a domináns színForrás: lakberendezo.net

Amikor ezzel elkészültünk, minden megfelelt ügyfeleim ízlésének, elkészítettem a lakás terveihez tartozó kiviteli terveket. Mindazt, amihez a mestereknek szüksége volt a lakás kialakításához. Ezután már ők vették kézbe a felújítást, bár egy-két alkalommal kellett telefonon egyeztetnem velük. Ha az ügyfél igényli, rendszeresen ellenőrzöm, hogy a tervek szerint alakul-e a lakás kialakítása. Ha igény van rá, akkor elmegyek az ügyféllel vásárolni is.