Egy finn vállalat Helsinkiben azt akarja, hogy a várostervezők újragondolják a lakóépületeket. Terveztek egy mikro-apartmant, mely lényegében bárhol felállítható, valamint igen kis helyigénnyel bír. Ez lenne a jövő? Abszolút elképzelhető.

Az emberek még manapság is hatalmas házakat akarnak építeni, miközben a kisebb tereket is épp annyira ki lehet használni. A városok túlzsúfoltak, miközben sok ház luxus négyzetmétereket von el. Ez a finn vállalat olyan házat tervezett, mely elfér akár egy parkolóhelyen is. Előre elkészített elemekből áll, így azokat gyorsan össze lehet szerelni a helyszínen.

Az előre elkészített elemekből álló ház elfér egy parkolóhelyen isForrás: casagrandelaboratory.com

Mindannyian arról beszélünk, hogy az autók száma egyre csak nő a városokban, ugyanakkor mind a városba költözünk, de nincs helyünk építkezni. Senki nem kérdőjelezi meg a parkolóhelyek által elfoglalt tereket. A városokat nem az embereknek, hanem az autóknak tervezték. - magyarázta Marco Casagrande építész, a helsinki-i székhelyű Casagrande Laboratory vezetője.

A mikroház prototípusának neve Tikku, amely finnül az jelenti, hogy „bot”, és hozzávetőleg 2,5 méterszer 5 méteres alapterületű. Ez a ház legalább két ember számára jelent kényelmes és praktikusan élhető otthont. Sőt, akár irodaként is használható.

A TIKKU önellátó; saját energiát termel napelemek segítségével, száraz toalettel rendelkezik, a vizet pedig tartályokból nyeri. Falai többrétegű keresztirányú ragasztott tömörfa szerkezeti panelekből állnak (CLT). Ez az anyag ötször könnyebb, mint a vasbeton. A normál utcákon a Tikku nem igényel alapozást. A 20 cm vastag CLT falak nem igényelnek külön szigetelést, télen is megállják a helyüket.

A térmodulok, elemek számtalan funkciók képesek betölteni, kombinációjuk végtelen – például szoba, üvegház, iroda, üzlet, konyha, szauna, műhely, szállodai szoba.  

Az első 1: 1 méretarányú prototípust az idei Helsinki Dizájn Héten állították fel. Ez a 3 emeletes TIKKU - háló, dolgozó és üvegház – 37,5 négyzetméteres.

/1711/TIKKU201711916937