Az egyszerű tiltásokkal nem mész sokra. Még egy kisgyermeknek is sokkal könnyebb betartani a szabályokat, ha tudja, érti a hozzá vezető okokat. Miként lehet hát jól tiltani? Ebben segítünk most neked.

1. Ne dohányozz! 

Remek, ezzel kelted fel csak igazán az érdeklődését. Próbálj rá másként hatni; mondd el, hogy mik a valódi élettani hatásai, emeld ki a negatív hozományait, mint a sárga fogak, sárga körmök, kellemetlen szag, sok pénz... stb. Mondd el, hogy ez lényegében teljesen értelmetlen. Persze, ha te is dohányzol, úgy lényegesen nehezebb lesz hitelesen közvetítened ezt a számára, de nem lehetetlen. Mutasd meg, hogy lám, te is csak egyszer próbáltad ki, és ma már nem tudod letenni. Ez a függőség, amikor nem tudsz az eszeddel parancsolni magadnak.

Emeld ki a dohányzás negatív hatásaitForrás: Shutterstock

2. Ne igyál alkoholt! 

Ez most komoly? Egy tizenéves kifejezetten ritka esetben vészeli át tinédzser éveit olyan házibuli nélkül, melyen előkerül egy két üveg alkoholtartalmú ital. Azzal, hogy tiltod, és kész, semmit sem fog tudni róla: hatásáról, minőségéről. Sokkal könnyebben lehet tőle rosszul, akár még alkoholmérgezést is kaphat. A Te felelősséged őt felkészíteni... igen, akár erre is!

3. Ne drogozz! 

Kezdjük ott, hogy a kávé, a tea és az alkohol is drognak számít, épp csak legálisak. Elsőként tisztázd, hogy pontosan mire gondolsz. Ne azzal kezd, hogy a heroin nyomorba és halálba dönt! Ne is azzal, hogy a kábítószer rossz – mert ez így, lássuk be, nem teljesen igaz. Érdemes közös filmnézéssel egybekötni a témával kapcsolatos beszélgetést - Trainspotting, Rekviem egy álomért, Egy kosaras naplója. De ha igazán életszagút akarsz neki mutatni, keresd meg YouTube-on a lackáék heroinoznak videót.

Forrás: Shutterstock
Gyerekszemmel fel sem tűnt, milyen rosszak is a szüleink
Furcsa, mikor a szüleinkre egyenrangú félként kezdünk tekinteni. Ez az idő többnyire akkor jön el, amikor mi magunk is valódi, önálló felnőttekké válunk, vagy gyermekünk születik. Ijesztő meglátni a hibáikat, és újraértékelni gyerekkorunk egy-egy történését.

4. Ne szexelj! 

Miért is ne? Egy 17 éves, szerelmes fiatal esetén, akiben túltengnek a hormonok, hiú ábránd azt gondolni, hogy nem fogja megtenni. Épp csak attól fosztod meg, hogy őszinte legyen veled. Ha netán negatív élménye lenne, nem fogja elmondani neked, és te nem tudsz majd neki segíteni. Ha mindenképp jót akarsz neki, mondd azt: „Ne szexelj, várd meg, míg szeretkezni tudsz!" Itt már felkelted a figyelmét; mi lehet a kettő közt a különbség? Elindul egy nyílt beszélgetés, melyben hitelesen kitérhetsz arra, hogy a testi kapcsolaton túl a szexnek van egy komoly érzelmi vonzata is. Sőt, adja magát a védekezés kérdésköre is.

„Ne szexelj, várd meg, míg szeretkezni tudsz!"Forrás: Shutterstock

5. Nem mehetsz bulizni! 

Az összes barátja eljár szórakozni, de ő ne menjen. Szép. 10 gyerekből 8 úgyis le fog menni a többiekkel, épp csak te nem fogsz róla tudni. A tinik nagyon rafináltak tudnak ám lenni. Ezzel csak azt éred el, hogy hazudni fog neked, és ha netán történne vele valami, egyedül marad, mert nem mer majd szólni neked. Vidd el te, nézd meg a helyet, mondd el neki, miért fontos, hogy mindig üveges italt kérjen, ismerd meg a barátait. Beszélgessetek arról, hogy miért is fontos az, hogy ne hagyják egymást egyedül egy szórakozóhelyen. Adj pénzt taxira, vagy menj el érte.

6. Ne vedd félvállról az iskolát! 

Miért ne? Hisz annyi minden fontosabb jelenleg az életében, mint a tanulás. Adj okot, kézzelfogható okot. Tanulj vele, ne csak az 5 perc alatt bemagolt anyagot kérdezd ki tőle. Még véletlenül se gyere azzal, hogy önmagáért tanul. Ez rossz szöveg. Ha jó szülő vagy, ismered a példaképeit; válassz ki közülük párat, akik tanult emberek, és beszélgessetek róluk. Kérdezd meg, hogy mi szeretne lenni. Nézzétek meg együtt, hogy ahhoz milyen iskolák kellenek. Próbáld a saját szemszögéből megfogalmazni a motivációt. 

Tedd motiválttá gyermekedet: beszélgess vele, és válasszatok a vágyai szerint iskolátForrás: Shutterstock

Egy gyermek kiskorában rengeteg időt és energiát von el, ami tizenévesen csak sokszorozódik. Egyre nehezebb lesz vele szót érteni, mivel egyre inkább elfordul a szülőktől a kortársai felé. Ez természetes. Fontos, hogy valódi, nyílt és tiszta kapcsolat legyen köztetek. Az, hogy bizalommal fordulhasson feléd. Egy tinédzser úgy érzi, már felnőtt, miközben még csak egy gyerek. Ez számára is nagyon nehéz életszakasz. Egy szülő dolga az, hogy önállóságra nevelje, amiben a felelősségvállalás is igen erősen jelen van. Hidd el, ő is fog elkövetni hibákat, átlép majd bizonyos határokat, épp, mint anno te. Érd el, hogy ha hülyeséget is csinál, merjen téged felhívni, merjen tőled segítséget, tanácsot kérni.