Sokan úgy tartják, hogy a könyveink rengeteget elárulnak rólunk; nem csupán a kedvenc írókra és műfajra derülhet így igen gyorsan fény, de a könyvek elhelyezése, a könyvespolcon lévő plusz elemek is- fotók, nippek, kis emléktárgyak... stb. – remekül utalnak a személyiségünkre. Bevallom, ha én vendégségbe megyek, az első, hogy a könyveket keresem a szememmel. Mi az, ami szemmagasságban van, ami poros, van-e bármiféle struktúra az elhelyezésükben? A napokban kiverte nálam a biztosítékot egy újfajta trend, amit egyszerűen képtelen vagyok befogadni.

Forrás: Michael Maher Design, Uglyanitsa Alexander, ArchAnts
Lakberendezési tippek a könyvek szerelmeseinek

Annak ellenére, hogy digitális korban élünk – az e-book egyre népszerűbb -, semmi sem hasonlítható a polcokon sorakozó könyvek látványához. A tudás, a történetek, a romantika szinte átsugárzik a kötött papírlapokon. A több falat átfogó könyvespolcok túlmutatnak a praktikumon. Most feltárjuk a különböző stílusú szobákat a könyvek szerelmeseinek.


A könyvek értéket és kultúrát közvetítenek, de ráadásul kiváló lakberendezési dizájnelemként is működnek. A méretükben, színeikben, elrendezésükben remek lehetőségek rejlenek. Ám a minimalista stílust kedvelők gondoltak egy nagyot, és úgy döntöttek, nem kellenek se a színek se a minták; gerinccel befelé fordítják a könyveket.

Az új lakberendezési trend: gerinccel befelé fordítani a könyveketForrás: Instagram/simplysmashingdesigns

Persze, első ránézésre nincs ezzel semmi gond, hiszen így valóban közös egységet képviselnek. Akkor miért fakadnak ki a könyv szerelmesei? Az Elle Decor oldalán például egyenesen szociopatának nevezik azokat, akik ezt a trendet követik, és a romantikus randevúra érkező hölgyeket futásra sarkallják, ha netán ilyen lakásban találnák magukat.

Egyeseknek nem kellenek sem színek, sem minták a könyvespolcokonForrás: Instagram/witanddelight_

Tény, hogy ezzel gyakorlatilag lemészárolják a könyveket, de én azért nem mennék ilyen messzire az adott személy jellemzését illetően. Eddig is sok olyan könyvbirtokos volt, aki csupán tartotta, de nem olvasta az otthonában kiállított papírhalmokat. Vélhetően ők azok, akik az új trendet követik, hiszen így gyakorlatilag esélyük sem lesz a polcról választani és leemelni egyet. Persze az is lehet, hogy csupán nem hisznek abban, hogy bármelyiket is újra lehet olvasni, vagy épp nem szeretik kölcsönadni, esetleg rejtegetik őket.

A funkcionalitással csöppet sem törődve a könyveket homogenizáljákForrás: Instagram/natasha.designs

Tehát lehet, hogy első pillantásra jól néz ki a gerinccel befelé néző könyvek sora, de nagyobb értelmetlenséget nem is lehetne elkövetni. Így kérlek, ne tedd!