Gyermeket szülni bárhol lehet, de nem mindegy, hogy milyen körülményeket tudunk szülőként biztosítani. Ez utóbbi azonban nem csupán tőlünk függ, az ország, ahol családot alapítunk is nagyban befolyásolja, hogy milyen esélyekkel indul el az életben csemeténk. Számos olyan ország van, ahol siralmas a nők helyzete, de ezek nem mindegyike szerepel a következő listán, ahol az elsődleges szempont a rossz oktatási rendszer, közbiztonság, gazdasági és egészségügyi állapot volt.

1. Közép-Afrikai Köztársaság

Ez az afrikai ország rendelkezik a legrosszabb egészségügyi ellátórendszerrel és oktatási rendszerrel - GDP-jének csupán 1,2% -át fordítja rá. Emellett világviszonylatban az ötödik legrosszabb gazdasági rendszerrel bír – rengeteg a munkanélküli és emiatt igen magas a bűnözés -, és a harmadik legveszélyesebb ország. Ezek a számok jól mutatják, hogy a Közép-Afrikai Köztársaság a legrosszabb hely családalapítás, gyermeknevelés szempontjából.

A Közép-Afrikai Köztársaság rendelkezik a legrosszabb egészségügyi ellátórendszerrel és oktatási rendszerrelForrás: AFP

Az általános életszínvonala a 2. legrosszabb a világon.

2. Csád

Az egészségügyi helyzete a második legrosszabb a világon, a gazdasági rendszere a 8., az oktatási pedig a 3. hátulról. Ha ez még nem lenne eléggé elrettentő, jó tudni, hogy ez a 23. legveszélyesebb ország. Nyílván nem okoz meglepetést, hogy Csád a Közép-Afrikai Köztársaság szomszédja. Az egész területetet ugyanaz a szegénység, erőszak és a gazdasági növekedés hiánya jellemzi.

Csád egészségügyi helyzete a második legrosszabb a világon, a gazdasági rendszere a 8., az oktatási pedig a 3. hátulrólForrás: AFP

Az általános életszínvonala az 5. legrosszabb a világon.

3. Kongói Demokratikus Köztársaság

A Közép-Afrikai Köztársaságtól délre fekszik a Kongói Demokratikus Köztársaság. A világ második legveszélyesebb országa – óránként átlagosan 48 nőt erőszakolnak meg. Sajnálatos módon az erőszak és a vérontás mindennapos, és teljesen elfogadott. Az oktatási és gazdasági rendszerek tekintetében a rangsor alján kullog, valamint az egyik legrosszabb egészségügyi helyzettel is büszkélkedhet.

A Kongói Demokratikus Köztársaság a világ második legveszélyesebb országa – óránként átlagosan 48 nőt erőszakolnak megForrás: AFP/John Wessels

Az általános életszínvonala a 7. legrosszabb a világon.

4. Irak

A legtöbb ember ismeri az Irakot sújtó szerencsétlen helyzeteket. Jelenleg a legveszélyesebb országnak számít, ahol a legrosszabb oktatási rendszer - a GDP mindössze 2,3% -át fordítják rá, és a nők többsége analfabéta. Emellett a 21. legrosszabb gazdasági és a 18. legrosszabb egészségügyi ellátórendszerrel is ez az ország rendelkezik.

Irak jelenleg a legveszélyesebb országnak számít, ahol a legrosszabb oktatási rendszerForrás: AFP

Az általános életszínvonala a 8. legrosszabb a világon.

5. Jemen

A hatodik legértéktelenebb oktatási, valamint messze a legrosszabb gazdaság rendszerrel rendelkezik. Ezek mellett a 11. legveszélyesebb ország és az egészségügyi helyzete is igen siralmas. Jemenben a nők kétharmada soha nem jár iskolába.

Jemenben a nők kétharmada soha nem jár iskolábaForrás: AFP

Az általános életszínvonala a legrosszabb a világon.

6. Szudán

Szudán egy másik afrikai ország, amely nem csak Dél-Egyiptom. A 19. legrosszabb egészségügyi ellátórendszer, a 17. legrosszabb gazdaság, a 6. legveszélyesebb ország a világon és a 6. legrosszabb az oktatási rendszere.

Szudán egészségügyi rendszere a 19. legroszabb a világonForrás: AFP

Az általános életszínvonala a 3. legrosszabb a világon.

7. Niger

Az észak-nyugat-afrikai országban van a második legrosszabb oktatási rendszer, ettől valamelyest jobb az egészségügyi helyzete, csak a 14. legrosszabb. A gazdasági rendszere a 20. a fordított listán, és messze sem olyan veszélyes hely, mint az előbbiek, csak a 25. helyen áll.

Az észak-nyugat-afrikai országban van a második legrosszabb oktatási rendszer, ettől valamelyest jobb az egészségügyi helyzeteForrás: AFP

Az általános életszínvonala a 11. legrosszabb a világon.

8. Afganisztán

Az Iránnal határos Afganisztán nem csupán a háború miatt szerepel a listán. Oktatási rendszere a 12. legrosszabb, a 4. legveszélyesebb ország és egészségügyi helyzete is a 17. legrosszabb.

Afghanisztán oktatási rendszere a 12. legrosszabbForrás: AFP

Az általános életszínvonala a 4. legrosszabb a világon.

9. Libéria

Az Atlanti-óceán partján fekvő kis afrikai ország az egészségügy területén teljesít a leggyengébben, világviszonylatban hátulról a negyedik. Az oktatási rendszere már „csak" a 11. legrosszabb - GDP-jének csupán 2,5% -át áldozza a jövő nemzedékére. Gazdasága a 16. legrosszabb és a 20. legveszélyesebb ország.

LibériaForrás: AFP

Az általános életszínvonala a 19. legrosszabb a világon.

10. Nigéria

A lista utolsó országa, ahol a mai napig előszeretettel adnak 14-15 éves lányokat 40-50 éves férfiakhoz, a 32. leggyalázatosabb oktatási-, a 19. legrosszabb gazdasági- és a 8. legrosszabb egészségügyi rendszerrel rendelkezik. Ezek a számok az előző országokhoz képest egészen jól festenek, de Nigéria az 5. legveszélyesebb ország, ez pedig alaposan lerontja az átlagát.

Nigériában a mai napig előszeretettel adnak 14-15 éves lányokat 40-50 éves férfiakhozForrás: AFP

Az általános életszínvonala a 22. legrosszabb a világon.