A WC egyfajta mindent elnyelő gödörnek tűnhet. Csak beledobod, ráengeded a vizet, és el is tűnt. Ám sajnos sok esetben a mindenféle, nem odaillő dolgok komoly dugulást okozhatnak. Ha te sem akarsz a vécéből felömlő vízzel bajlódni, akkor a következőket fogadd meg!

1. Törlőkendő

Mind a baba, mind a sminkeltávolító törlőkendő alkalmatlan arra, hogy a lefolyóba dobd. Anyaguk jóval erősebb a nedves vécépapírénál – amiből szintén nem lehet három darabnál többet használni öblítésenként -, épp ezért sokkal több idő, mire darabjaikra áznak. Ezeket tehát mindig dobd a szemetesbe!

2. Fültisztító pálcika, vattapamacs  

A műanyag rész 1000 év alatt sem fog lebomlani, csupán fennakad a csövekben, remek terepet teremtve például a vattának. Ez ugyanis nem ázik szét, csupán jól megszívja magát vízzel és áthatolhatatlan falként rakódik le, elzárva a víz útját.

A fültisztító műanyag része 1000 év alatt sem fog lebomlani, ráadásul fennakad a csövekbenForrás: Shutterstock

3. Tampon és betét  

A menstruációs termékek nedvszívó hatásukról híresek, képzeld el ezt a lefolyóban. Nos, például egy tampon szépen megduzzad a csövekben, a betét pedig pluszban fel is tapad a falára, és kész is a dugulás.

Forrás: David Tsay, Trevor Tondro
A világ leggyönyörűbb fürdőszobái

Mutattunk már igazi luxus fürdőszobákat, ahol nem számított a tér, némelyik egy nappali méretével vetekedett. Ám, sok esetben, a fürdőszoba a lakás egyik legkisebb pontja. Ilyenkor komoly kreativitásra és szuper trükkökre van szükség ahhoz, hogy a tér tágasabbnak tűnjön és kihasználhatóbb legyen. Mutatjuk a legszebb és legkisebb fürdőszobákat.

4. Óvszer  

A gumi nem bomlik le a vízben, viszont remekül fennakadhat, eltömítheti a csöveket, tartályokat. Inkább szabadulj meg tőle másként, és dobd a szemetesbe.

5. Pelenka  

A pelenka egyrészt nedvszívó, másrészt nagy, így soha ne jusson eszedbe azt még apróra összecsomagolt állapotában sem a WC-be dobni!

6. Fogselyem  

Ez egy igen erős fonál, ami a csövekben egyfajta hálóvá áll össze, így pedig kitűnő abban az esetben, ha a célod egy nagy dugulás.

A fogselyem igen erős fonál, ami a csövekben egyfajta hálóvá áll összeForrás: Shutterstock

7. Zsebkendő, szalvéta  

Bár ezek anyag is épp olyan, mint a vécépapíré, gyakori használat mellett eltömíthetik a lefolyót, mivel a szálaik erősebben vannak összepréselve, így hosszabb ideig tart a vízben való szétmállásuk.

8. Gyógyszerek  

A lejárt vagy már nem használt gyógyszereket gyűjtsd össze és add le egy patikában. Mivel a vízben elkezd kioldódni belőlük a hatóanyag, környezeti károkat is okozhatnak folyókba, tavakba vagy a talajvízbe jutva.

9. Cigarettacsikk  

Több szempontból is rossz ötlet a vécébe üríteni a hamutartót. Egyrészt káros vegyi anyagokat tartalmaz, másrészt többször kell öblíteni ahhoz, hogy az összes lemenjen – így pedig csak pazarolod a vizet. A lefolyóba kerülve pedig épp úgy fennakadhat.

10. Macskaalom  

Vannak olyan cicaalmok, melyekre ráírják, hogy a vécébe is bele lehet önteni. A legtöbb mosdórendszer azonban nem használ elég vizet ahhoz, hogy a csövekben könnyedén haladhasson.

A legtöbb mosdó rendszer nem használ elég vizet a macskaalom leöblítéséhezForrás: Shutterstock

11. Haj, hajgumi  

Ugyanúgy működik a lefolyóban, mint a fogselyem. Tehát a fésűből és a lefolyó védőből kiszedett hajat, vagy épp a hajmosáskor utolsó pillanatban kivett hajgumit mindig a szemetesbe dobd.

12. Rágógumi  

A mosdóban ülve nem túl gusztusos rágózni, amit sokan gyors megoldással orvosolnak: beledobják a vécébe a kis galacsint. Azt hiszem, azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a rágó nem oldódik a vízben, viszont annál jobban szeret megtapadni a lefolyó csöveiben. Hipp-hopp, kész is a remek és masszív dugulás. Ehelyett inkább tekerd bele egy apró vécépapír darabba, majd dolgod végeztével vidd el egy szemetesig.

13. Használt olaj, zsír  

Sokan nagy gondban vagyunk, hogy mit is kezdjünk a már sütésre nem alkalmas használt zsiradékkal. Nos, egyet egész biztos, hogy nem szabad, beleönteni a lefolyóba, amibe a vécé is beletartozik. Az olaj és zsír, amint kihűl, azonnal lerakódik a csövekben, így csökkentve annak átmérőjét.

14. Ételmaradék  

Bár ezek lebomlanak – kivéve a csont –, de addig még szépen végigmennek a lefolyóban, és itt-ott fennakadhatnak. Akkor, ha egyszerre sokat öntesz a vécébe, akár azonnali dugulást is okozhat. Így inkább csak szűrt leveket hagyd a vécére, a többit pedig a szemetesbe dobd.

Ha egyszerre sok ételmaradékot öntesz a vécébe, az akár azonnali dugulást is okozhatForrás: Shutterstock

+1. Fehérítő  

Sokan használják a WC tisztítására a hipót, pedig annak kemény vegyi összetétele gyakran árt a csöveknek – főként, ha szeptikus rendszerről van szó. Ehelyett inkább használj ecetet.